🌱 چای ایرانی که به چای لاهیجان و چای شمال هم معروفه انواع مختلفی داره که هر کدوم اسامی متفاوتی دارند و در طعم، عطر و کیفیت با هم تفاوت های زیادی دارند. عموم مردم فکر می کنن که چای شمال در چای سرگل خلاصه میشه. اما بر خلاف تصورات، چای لاهیجان انواع مختلفی مثل: دستی، ساچمه (زرین)، سرگل، ممتاز، قلم، شکسته، باروتی و خاکه داره که شناختشون باعث میشه در خرید بهترین چای ایرانی با توجه به سلیقه تون انتخاب بهتری داشته باشین.
چای دستی
زمانی که تمام مراحل فرآوری چای به صورت سنتی و با دست انجام بشه، چای دستی به دست میاد. این چای عموما از 3 برگ بالایی بوته تشکیل شده.
مشخصات فیزیکی
این چای تشکیل شده از برگ های درشت، برگ های ریز، غنچه و ساقه گیاه چای. به دلیل انجام عمل مالش برگ با دست، از نظر شکل ظاهری یکدست نیست و اشکال مختلف برگ داخلش دیده میشه.
عطر و طعم
اگه به خوبی فرآوری بشه، کیفیت خیلی خوبی داره. عطر و طعمی تند و قوی داره که برای افرادی که از بوی تند چای خوششون میاد مناسبه. زمان نوشیدنش تلخی کم و گسی ملایمی احساس میشه. این چای برای دم کشیدن حداقل به 30 دقیقه زمان احتیاج داره و بسیار دیر دم هست.
روش تهیه چای دستی
برای ساخت چای دستی 3 برگ جوان بوته رو با دست می چینن. برگ های چیده شده رو چندین ساعت پهن می کنن تا رطوبت و آب داخلش کم بشه یا به اصطلاح (پلاس) بشه، بعد برگ ها رو داخل سینی چوبی بزرگی با نام محلی لاک که برای این کار ساخته میشه میریزن و شروع می کنن به مالش دادن با دست. این کار تا زمانی ادامه پیدا می کنه که بافت برگ ها له بشه و آماده اکسید شدن باشه (اصطلاحی بین خود باغداران وجود داره که می گن تا جایی باید برگ رو مالش بدی تا کف کنه. در واقع بافتش رو با دست له می کنن تا عصاره برگ خارج بشه). بعد از گذشت چند ساعت که برگ ها اکسید شدن، باید خشک بشن. روش های مختلفی برای خشک کردن این چای وجود داره. داخل سینی فلزی و در نور مستقیم آفتاب یا در دستگاه سنتی که برگ ها رو در طبقات مختلف دستگاه می ریزن و با حرارت دادن خشک می کنن و بعضی افراد هم روی شعله گاز این کار رو انجام میدن.🌱