وکیوم فرمینگ چیست؟
وکیوم فرمینگ یک فرایند شکلدهی پلاستیک است که در آن یک ورق پلاستیکی گرم شده و انعطافپذیر، روی یک قالب قرار میگیرد و سپس با استفاده از مکش هوا، ورق به شکل قالب درمیآید. این فرایند یک روش تولید مقرونبهصرفه و انعطافپذیر محسوب میشود و برای تولید طیف گستردهای از محصولات پلاستیکی کاربرد دارد.
در فرایند وکیوم فرمینگ، ابتدا قالب موردنظر طراحی و تولید میشود و روی دستگاه وکیوم فرمینگ قرار میگیرد. سپس ورق پلاستیکی شفاف (ترموپلاستیک) نرم و منعطف حرارت دیده شده روی قالب قرار گرفته و با استفاده از پمپ وکیوم خلأ با ایجاد فشار منفی از طریق مکش، هوای بین ورق و قالب تخلیه میشود و ورق پلاستیکی بهخوبی روی قالب وکیوم فرمینگ شکل میگیرد. در نهایت عمل خنکسازی در جهت حفظ حالت ورق پلاستیکی، صورتگرفته و ورق به سمت بخشبرش هدایت میشود.
قالب وکیوم فرمینگ
یکی از مهمترین فرآیندهای وکیوم فرمینگ، تولید قالب است که باید به شکل طرح مورد نظر ساخته شود. در واقع بدون وجود قالب امکان شکل دهی حرارتی یا همان وکیوم فرمینگ وجود ندارد و باید حتما این قالبها با مواد مناسب ساخته شوند. هر چقدر قالب وکیوم فرمینگ طراحی استانداردتری داشته باشد، سبب تولید محصولات با کیفیتتری هم میشود. در غیر این صورت ممکن است قالب در حین کار شکل خود را از دست بدهد و محصول بر خلاف میل تولید کننده تولید شود. حال برای رسیدن به بهترین قالب وکیوم فرمینگ باید به یک سری موارد توجه کرد که در اینجا آنها را بررسی میکنیم: متریال قالب وکیوم فرمینگ: برای ساخت قالب باید از موادی چون آلومینیوم، ام دی اف، چوب و… استفاده کرد که آلومینیوم به دلیل ثبات بیشتر یکی از بهترین مواد در این زمینه است. قالبهای وکیوم ساخته شده از آلومینیوم، مقاومت بالایی دارند و به راحتی گرما را از خود دفع میکنند. این در حالی است که متریالی چون چوب در تولیدات بالا و انبوه استحکام و مقاومت خود را از دست میدهند. طراحی قالب وکیوم فرمینگ: در طراحی قالب باید به چندین مورد توجه شود که یکی از آنها در نظر گرفتن زوایا و شیبهای لازم است. این یعنی قالب باید سطح صاف و یکدستی داشته باشد تا تمام مواد روی سطح قالب پخش شوند. همچنین باید یک سری منافذ تخلیه هوا برای قالب در نظر گرفته شود تا هوای بین ورق پلاستیکی و قالب تخلیه شود. این منافذ تخلیه هوا، باید روی سطح قالب ایجاد شوند تا کانالی جهت تخلیه هوا توسط پمپ خلا به وجود آید.