برای تشخیص شانه و تراکم واقعی فرش روش هایی وجود دارد که با توجه به سخت بودن آن ها عملا نمی توان روی آن ها حساب باز کرد. مطمئن ترین روش این است که فرشی تهیه کنید که دارای علامت استاندارد باشد و مشخصات شانه و تراکم آن روی شناسنامه فرش درج شده باشد. به طور کلی استادارد فرش ماشینی فقط برای همین است که شانه و تراکم تولیدی آن را تایید کند. (دقت کنید استاندارد بودن نشان دهنده کیفیت نخ های مصرفی نیست و فقط صحت شانه و تراکم را تایید می کند)
تقلبی بودن برند تولید کننده
امروزه در بازار فرش ماشینی، محصولات فروانی با نام هایی مشابه برندهای برتر و شناخته شده، تولید و روانه بازار میشوند که تقلبی محسوب می شوند و باید هنگام خرید فرش به این نکته توجه فراوانی داشت. اولین و مهمترین روش تشخیص تولید کننده واقعی یک فرش، دقت در برچسب پشت آن یا همان شناسنامه فرش میباشد. در این برچسبها معمولا نام و علامت تجاری (لوگو) تولید کننده و مشخصاتی از قبیل کد طرح (نقشه) فرش، تراکم طولی و عرضی آن، تعداد رنگ فرش، جنس الیاف، علامت استاندارد و ... ذکر میشود. در این بخش به تشابه اسمی تولید کنندگان که در مقاله هشدار مهم در هنگام خرید فرش ماشینی به آن اشاره کردیم توجه ویژه ای داشته باشید تا دچار اشتباه نشوید.
در مورد فرشهای مشهد، نگین مشهد، زمرد مشهد، ذکر این نکته ضروری است که طرح و نقشه فرش تنها با یک کد عددی مشخص میشود و هیچگونه اسم دیگری ندارد پس اگر فرشی با اسامی از قبیل طرح کهکشان، طرح یلدا، طرح ارغوان و ... به عنوان فرش مشهد یا نگین مشهد یا زمرد مشهد به شما معرفی شد قطعا بدانید آن محصول متعلق به این تولید کنندگان نیست و توسط برندهای مشابه تولید شده است. گذشته از فرش های مشهد، بسیاری از شرکت های معتبر طرح های خود را با اسامی مشابه همانهایی که در بالا ذکر شد نام گذاری می کنند لذا ممکن است یک طرح با یک اسم مشخص توسط تولیدکننده های مختلفی تولید شود پس اگر برند خاصی را مد نظر قرار داده اید به موارد ذکر شده در این مقاله برای تشخیص اصالت فرش دقت کافی را داشته باشید. در زیر به عنوان نمونه تصویری از شناسنامه فرش نگین مشهد را مشاهده مینمایید. موارد ذکر شده در شناسنامه فرش ها عمومیت دارد و در سایر تولید کننده های معتبر نیز موارد مذکور در بالا حتما قید می شوند.
علامت تجاری تولید کننده (لوگو)
دومین راه شناخت محصولات اصلی تولیدکنندگان برتر فرش ماشینی آشنایی با علامت تجاری (لوگو) این تولیدکنندگان میباشد، البته این علامت هم معمولا بر روی شناسنامه فرش درج میشود. در ادامه میتوانید علامت تجاری تولیدکنندگانی که محصولاتشان در بازار الکترونیک فرش ایران عرضه میشود را مشاهده نمایید. در این بخش هم نسبت به تشابه علائم تجاری تولید کنندگان توجه لازم را داشته باشید.علاوه بر موارد ذکر شده، دقت کنید بر روی شناسنامه فرش آدرس کارخانه درج شده باشد به عنوان مثال برای فرش های مشهد، آدرس ذکر شده مربوط به مشهد و شهرک های صنعتی اطراف آن باشد. وجود علامت استاندارد نیز از دیگر مواردی است که علاوه بر موارد فوق باید به آن ها توجه داشته باشید.
تقلبی بودن جنس نخ خاب فرش
از این نخ جهت بافت گرههاي رنگ استفاده ميشود به این صورت كه به دور نخ پود به صورت گره و يا به شكل U قرار ميگيرد و چندين نوع ميباشد:
الف) نخ اكريليك صددرصد خالص
ب) مخلوط نخ اكريليك و پلي پروپيلن: كه به صورت مخلوطي از الياف اكريليك و پلي پروپيلن ريسيده ميشود.
ج) صددرصد پلي پروپيلن (p.p يا بي.سي.اف (B.C.F))
د) پلی استر یا ابریشم مصنوعی (که در بازار پلاستیکی هم گفته میشه)
از لحاظ دوام و طول عمر، فرشهای اکریلیک نسبت به فرشهای BCF، درصد دار و پلی استر، از طول عمر بیشتری برخوردار میباشند این فرشها برای مدت طولانی حتی تا بیش از ۳۰۰ سال قابل نگهداری و استفاده هستند ولی فرشهای BCF و پلی استر عمر کوتاهی دارند و در زمان بسیار کوتاهی نرمی و لطافت خود را از دست خواهند داد.
از لحاظ کوتاه شدن (آبرفتگی)، به مرور زمان بر اساس مدت مورد استفاده قرار گرفتن یا همان پا خوردگی، تغییر فرشهای اکریلیک بسیار کم یا ناچیزی میباشد که به حساب نمیآید ولی در دیگر انواع فرش ماشینی، این موضوع به شکل ملموسی قابل مشاهده است به طوری که بعد از مدتی شاهد کج یا کوتاه شدن قد یا پهنای فرش خواهیم بود.
از لحاظ شستشو و در معرض نور قرار گرفتن در فرشهای اکریلیک شاهد هیچ گونه تغییری نمیباشیم ولی این مورد در فرشهای BCF، مخلوط و پلی استر بالعکس میباشد که باعث میشود جلوه و زیبایی فرش در زمان کوتاهی از بین برود.
فرشهای اکریلیک از مقاومت بالایی در برابر گرمای مستقیم برخوردار می باشند به طوری که یکی از ویژگیهایی که فرش اکریلیک را از سایر فرشها متمایز میکند تست گرما میباشد به طوریکه می توان اتوی داغ را روی فرش گذاشته بدون تغییر برداشت ولی در الیاف BCF و پلی استر، فرشها براثر قرار گرفتن در برابر گرما دچار سوختگی و فرورفتگی شده و فرش ازبین میرود.
از لحاظ سایش، فرش اکریلیک دچار تغییر نمیشود ولی BCF و پلی استر دچار خوردگی یا پوسدگی به مرور زمان میشوند.
از لحاظ زیبایی در طول زمان، فرش اکرلیک قابل قیاس با فرشهای درصد دار یا BCF و پلی استر نمیباشد.