در نقاط مختلف جهان انواع متفاوتی از پرتقال کشت میشود که همگی آنها یا حاصل پیوندی تازه هستند و یا حاصل اصلاح ژنتیک می باشند. همچنین انواع خاصی از پرتقال وجود دارند که از ترکیب این دو روش پا به عرصه وجود گذاشته اند. پرتقال ها را می توان بر اساس زودرس، میانرس و دیررس بودنشان، دسته بندی کرد و یا در دسته بندی دیگر، با به دو دسته با ناف و بی ناف تقسیم نمود. بدون شک نام بردن از تمام ارقام پرتقال در حوصله شما و ابعاد این مطلب نخواهد گنجید، اما در اینجا قصد داریم برخی از ارقام معروف آن و ویژگیهای هریک را با شما به اشتراک بگذاریم: * خواص پرتقال واشنگتن (Washington navel): پرتقالی ناف دار است که از جهش ژنتیکی شاخه رقمی از پرتقال سلکتا (selecta) به وجود آمده و به نوعی مادر همه پرتقالهای نافدار به شمار میرود. بسیار بزرگ، گوشتین، بدون هسته و لذیذ است. * فواید پرتقال خونی (Moro): پرتقالی آبدار و لذیذ با پوستی نازک به رنگ نارنجی تیره که درون آن کاملاً سرخ است و هر چه پرتقال رسیدهتر باشد، درون آن سرختر خواهد بود. از نظر خواص پرتقال، تفاوت چندانی با دیگر پرتقالها ندارد، اما میزان ویتامین سی آن کمی بیشتر از دیگر ارقام است. * خاصیت پرتقال تامسون (Thompson navel): پرتقالی ناف دار، درشت و محبوب در ایران است که از نظر جثه کمی کوچکتر و مخروطیتر از پرتقال واشنگتن بوده و گوشتی، آب دار و لذیذ دارد. * خواص پرتقال والنسیا (Valencia): پرتقالی با ابعاد متوسط و سفت است که بدون هسته بوده و بسیار آبدار است. این پرتقال با آن که از راه آمریکا به ایران رسیده اما خاستگاه آن، والنسیای اسپانیا است. * فواید پرتقال تابستانی (Old Valencia): نوعی از پرتقال والنسیا با همان ویژگی های ظاهری است که هم زمان با دیگر ارقام گل میدهد؛ اما میوه آن در اواخر خرداد میرسد و به همین جهت به آن پرتقال تابستانی نیز گفته میشود. * خواص پرتقال محلی سیاورز (Siavaraz): یکی از ارقام محلی شمال ایران که در قسمت غربی مازندران و شرق گیلان بسیار فراوان است و در سالهای اخیر بیشتر از مصرف خوراکی عادی، برای آبگیری در آبمیوه فروشیها و کارخانجات از آن استفاده میشود.
قند موجود در خواص پرتقال چه قندی است و چه فوایدی دارد؟
هر نوع قندی، ساختار خاص خود را داشته و بنا به همین ساختار ممکن است برای بدن مفید یا مضر باشد. بنابراین وقتی از 12 گرم قند در یک پرتقال متوسط صحبت میکنیم، نمیتوان آن را با قند موجود در یک آبنبات مقایسه کرد! قند صددرصد طبیعی موجود در پرتقال از نوع ساکارز است که بدن به طور طبیعی به آن نیاز دارد و آنزیم تجزیه آن نیز در بدن اغلب مردم جهان وجود دارد. بنابراین مصرف پرتقال با وجود قند طبیعی آن، میتواند برای بدن بسیار هم مفید باشد. از آنجایی که بیماری دیابت تبدیل به یک معضل جهانی شده، مردم به اشتباه در تلاش برای مصرف غذاهای فاقد قند یا قند کم هستند. اما این نیز اشتباه است؛ چرا که تمام انرژی روزانه بدن ما از کربوهیدراتهایی که در طول شبانه روز مصرف میکنیم تامین میشود. کمبود برخی از انواع قند میتواند خود معضل دیگری برای بدن باشد و به کلیهها، کبد و دیگر اعضای داخلی بدن فشار وارد کند. البته توصیه میشود که بیماران دیابتی هیچ غذایی را بدون مشورت پزشک خود مصرف نکنند و تنها به توصیههای پزشک خود در این زمینه گوش دهند.
🔶 ارزش غذایی خواص یک پرتقال متوسط 🔶
یک پرتقال در ابعاد متوسط دارای ارزش غذایی زیر است: 60 کیلوکالری انرژی فاقد چربی و سدیم 3 گرم فیبر گیاهی 1 گرم پروتئین 12 گرم قند 14 میکروگرم ویتامین A 70 میلیگرم ویتامین C 40 میلیگرم کلسیم 237 میلیگرم پتاسیم 4 گرم کربوهیدرات با وجود تمام مواد نام برده، پرتقال حاوی مقادیری ویتامین گروه B و فولیک اسید نیز هست که در ادامه درباره خواص هر یک صحبت خواهیم کرد. ازجمله خواص پرتقال می توان به ویتامین c اشاره کرد: هر واحد پرتقال چیزی در حدود 110% از نیاز روزانه ما به ویتامین سی را تامین میکند. به عبارت دیگر دریافت فواید پرتقال در روز میتواند تمام نیاز بدن به ویتامین سی را تامین نماید. از جمله فواید پرتقال، که به واسطه ویتامین C ایجاد میشود، موارد زیر است: کمک به جذب آهن بیشتر و مبارزه با کمخونی محافظت از سلول ها در برابر آسیب تقویت کلاژن سازی پوست و بهبود عملکرد پوست در ترمیم تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن جلوگیری از پیشرفت مریضی دژنراسیون ماکولا (AMD) کاهش سطح هورمون کورتیزول کنترل فشار خون بالا ضد التهاب تقویت عملکرد قلب