یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم یا از دست دادن علاقه نسبت به چیزهایی میشود که زمانی از آنها لذت میبردید. همچنین میتواند در حافظه، تفکر، خوردن و خواب اختلال ایجاد کند. این امر کاملا طبیعی است که نسبت به موقعیتهای دشوار زندگی همچون از دست دادن شغل یا طلاق اندوهگین باشیم.
اما اختلال مذکور هر روز به مدت حداقل دو هفته ادامه خواهد داشت و با برخی علائم بالینی همراه میشود که به آن افسردگی بالینی هم میگویند و زندگی را برای شخص مبتلا بیارزش میکند. در صورت عدم درمان و جدی گرفته نشدن علائم، ممکن است اختلالات خلقی حادتر شود و فرد به خودآزاری یا خودکشی دست بزند.
سن ابتلا به نشانه های افسردگی
بیشترین احتمال بروز این اختلال در سنین 45 تا 65 سالگی دیده میشود. با این حال تحقیقات جدید ثابت کرده امروزه احتمال ابتلا به depression در سنین پایینتر (خصوصا نسل z یعنی متولدین 1995 تا 2015) هم افزایش یافته است. از طرفی افراد مسن بهدلیل افکاری همچون نادیده گرفته شدن بیشتر به خودکشی فکر میکنند و احتمال افسرده شدن در آنها بالاست.
آیا کودکان هم افسرده میشوند؟
بله اما نشانههای این اختلال در کودکان با نوجوانان و بزرگسالان متفاوت است. آنها بیشتر دچار کجخلقی و پرخاشگری میشوند. از دیگر نشانههای depression در کودکان نیز میتوان به انزوای اجتماعی، ناراحتی یا کاهش میزان لذت و احساس گناه اشاره کرد. اکثر متخصصان معتقدند این بیماری در کودکان بهدلیل منع او از بازی دلخواهش ایجاد میشود.

انواع افسردگی (depression)
🟢 افسردگی بالینی (Clinical depression)
این اختلال که با نام اختلال افسردگی اساسی (major depressive disorder) هم شناخته میشود، شدیدترین و رایجترین شکل بیماری است. شما در این نوع اختلال علائمی همچون غمگینی، کمارزشی یا بیارزشی را حداقل به مدت دو هفته احساس میکنید. از مشکلات دیگر آن باید به از دست دادن علافه نسبت به اکثر فعالیتها، مشکلات خواب یا تغییر در اشتها اشاره کرد.
🟢اختلال افسردگی مداوم (Persistent depressive disorder)
این اختلال که بیشتر با نام اختصاری PDD شناخته میشود افسرده شدن خفیف یا متوسط است که حداقل دو سال ادامه خواهد داشت. علائم این اختلال نسبت به نوع افسردگی اساسی کمتر هستند.
🟢اختلال تنظیم خلقی مخرب (Disruptive mood dysregulation disorder)
این اختلال را با نام DMDD میشناسند که باعث تحریکپذیری مزمن، شدید و فوران خشم مکرر در کودکان میشود. اصلیترین علائم افسردگی DMDD از سن 10 سالگی در کودکان شروع خواهد شد.
🟢اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) همراه با PMDD دارای علائم خلقی مثل تحریکپذیری شدید، اضطراب یا افسردگی است که معمولا چند روز بعد از شروع دوره پریودی بهبود مییابند. اما در روزهایی که فعال هستند بسیار شدید بوده تا جاییکه میتوانند زندگی عادی برخی از افراد را مختل کنند.
🟢اختلال افسردگی به دلیل بیماری
اکثر شرایط پزشکی میتوانند تغییراتی در بدن ایجاد کنند که به شکل افسرده شدن کوتاهمدت ظاهر میشود. بهعنوان مثال کمکاری تیروئید، بیماری قلبی، سرطان و بیماری پارکینسون بیماریهای زمینهای هستند که در صورت بهبود، اختلال مذکور هم برطرف میشود.