پایه و اساس هنر خیاطی، کار با پارچه و دوخت است. با پیشرفت و گسترده شدن این هنر محبوب و کاربردی، انواع دوخت مختلف متناسب با مدل لباس و جنس پارچه به وجود آمدند. انواع دوخت ها می تواند با دست یا با چرخ خیاطی های پیشرفته انجام شود. هر دو نوع دوخت اعم از انواع دوخت با دست و انواع دوخت خیاطی با چرخ، کاربردی هستند و اینگونه نیست که دوخت های دستی دیگر کاربری نداشته باشند. بنابراین آموزش انواع دوخت و دانستن اسم انواع دوخت های دستی و دوخت های چرخ خیاطی، برای پیشرفت شما در کار خیاطی، لازم و ضروری است. در این مطلب به آموزش انواع دوخت های ساده و ارائه عکس انواع دوخت های دستی و دوخت های چرخ خیاطی می پردازیم.
انواع دوخت در خیاطی با وجود پیشرفت صنعت کاربرد فراوانی دارد . افرادی که به انواع دوخت دستی مسلط هستند ، لباس ها را با دوخت ظریف تری به اتمام میرسانند . در گذشته صفر تا صد دوخت لباس را دست انجام می دادند به همین دلیل دوخت های متفاوتی به وجود آمد که هر کدام برای هدف خاصی کاربرد دارد . اهمیت دوخت در گذشته به اندازه ای بوده است که دختران را از کودکی آموزش میدادند .
کاربرد انواع دوخت در خیاطی
انواع دوخت دستی دوخت دستی، دوختی است که به کمک سوزن و با دست بر روی پارچه کار می شود. از این نوع دوخت ها معمولا در دوخت و دوز های روزانه استفاده می شود. البته در خیاطی حرفه ای نیز در هنگام پرو اولیه معمولا از دوخت دستی ساده استفاده می شود. دوخت دستی یک دسته بزرگ از انواع دوخت روی پارچه است که بیشتر برای دوختن درز لباس ها کاربرد دارد. به دوخت های دستی، کوک زدن نیز می گویند. انواع دوخت درز لباس به صورت دستی به شرح زیر است. 🔸 کوک ساده : برای معرفی انواع دوخت ابتدا از پرکاربرد ترین آن شروع میکنیم . در واقع ساده ترین دوخت دستی با سوزن ، کوک ساده است . بهتر است فاصله ی این کوک را نیم تا یک و نیم سانت در نظر بگیریم . برای ظرافت کار نیز سعی کنید این فاصله ها یکسان باشد . این نوع کوک برای اتصال درز ها بر روی یکدیگر قبل از دوخت با چرخ کاربرد دارد . 🔸 کوک شل : کوک شل نیز یکی از کوک های خیاطی است و به همان روش کوک ساده انجام میشود با این تفاوت که این کوک شل زده میشود به نحوی که حلقه ی آن روی کار باقی می ماند . در واقع کاربرد این کوک برای نقشه ی راهنما ی خیاطان در قدیم بوده است . 🔸 کوک زیگزاگ : این نوع کوک جزء کوک های پیچیده به حساب می آید . زمانی که میخواهیم دو پارچه را بر روی یکدیگر بگذاریم از این نوع دوخت استفاده می کنیم . برای پیدا نشدن کوک باید هر بار با سوزن یک تار را بگیریم . 🔸 کوک جسته : این نوع دوخت که کار سوزن ته گرد را انجام میدهد ، برای ثابت نگهداشتن سجاف و لایی چسب در خیاطی کاربرد دارد . 🔸 کوک بخیه : در گذشته از این کوک برای دوختن درز ها استفاده میکردند . هنگام دوخت مراقب باشید سوزن را در جای مناسب فرو کنید . 🔸 کوک دندان موشی : این کوک برای دوختن سوراخ دکمه کاربرد دارد و بیشتر حکم تزیین را دارد . به یاد داشته باشید دندانه ها را اندازه ی یکسان بزنید .
🔸 کوک پس دوزی : کاربرد این کوک برای پس دوزی کردن شلوار ، آستین ، یقه و سجاف است . 🔸 کوک نشان : یکی از انواع کوک است که با نام کوک ریز و درشت نیز معروف است . این نوع کوک به صورت یکی در میان دوخته میشود به صورتی که کوک درشت ۱ سانتی متر و کوک ریز ، نیم سانتی متر است . از این کوک برای به هم دوختن دو لایه نازک استفاده میشود . 🔸 کوک شلال : نوع دیگر کوک در خیاطی ، کوک شلال است . در این نوع کوک فاصله ی کوک ها نزدیک به هم است و اندازه ی آنها برابر است . از این کوک بیشتر برای پرو لباس استفاده میشود زیرا استحکام بیشتری نسبت به کوک ساده دارد . 🔸 انواع دوخت با چرخ : ابتدا باید بگوییم دوخت به مکانی گفته میشود که ۲ تکه پارچه را به هم متصل میکند . با توسعه یافتن دوخت های ماشینی ، بسیاری از دوخت ها کنار گذاشته شد .
انواع دوخت چرخ خیاطی
برای دوخت قسمت ها و مدل های مختلف لباس، انواع دوخت ها ممکن است مورد نیاز واقع شود. به همین منظور، چرخ خیاطی های پیشرفته با امکانات متفاوت و ارائه انواع دوخت خیاطی، به بازار عرضه شده اند. برای خرید چرخ خیاطی شما باید ابتدا درمورد انواع مدل دوخت اطلاعات کافی کسب کنید و پس از آن چرخی را که دوخت های مورد نیاز شما را انجام دهد خریداری کنید. به دوخت هایی که با چرخ خیاطی انجام می شود، دوخت تزیینی نیز گفته می شود.
انواع دوخت های متداول :
۱ : دوخت منطبق شده دوختی که دو تکه پارچه را به هم وصل میکند . این نوع دوخت یکی از دوخت های متداول در خیاطی است . دوخت فرانسوی و دوخت دوبل ماشینی ، جزء این دوخت محسوب میشوند . ۲ : دوخت روی هم افتاده این نوع دوخت ۲ یا چند تکه پارچه که با هم همپوشانی دارند را به هم وصل میکند . این دوخت برای درز های جانبی روی شلوار جین و پیراهن مناسب است . ۳ : دوخت بسته از این دوخت برای اتمام کار و جهت دوختن لبه ی لباس استفاده میشود . ۴ : دوخت مسطح از متداول ترین انواع دوخت به حساب می آید . دوخت به صورت باز و مسطح انجام میشود . ۵ : دوخت فرانسوی برای پارچه های ظریف و نازک استفاده میشود . این دوخت برای پارچه های ابریشمی مناسب است . ۶ : دوخت لبه دوزی از این دوخت برای جلوگیری از پیچ خوردن کنار پارچه استفاده میشود و مناسب پارچه های کشباف است . ۷ : دوخت تزیینی این دوخت توسط ماشین های مخصوص زده میشود . عوامل تاثیر گذار زیادی بر زیبایی دوخت موثر است . یکی از عوامل موثر در ظاهر دوخت ، تکنیک و مهارت خیاطان است .