در جواب سؤال اینکه پروتز دندان چیست باید گفت پروتز دندان یکی از روشهای جایگزینی دندان برای جای خالی دندان از دست رفته است. پروتز دندان دارای انواع مختلفی است. با توجه به نیاز دهان، جای خالی دندانها، زیبایی دندان و همچنین شرایط فیزیکی فرد میتوان از انواع مختلف پروتز ثابت یا پروتز متحرک استفاده کرد. روکشهای ساده که برای ترمیم و یا به عنوان درمان روکش دندان بعد از عصب کشی مورد استفاده قرار میگیرند نیز از دسته پروتزهای دندانی هستند. وقتی چند دندان کشیده میشود علاوه بر ایمپلنت، میتوان با پروتز جای خالی دندان از دست رفته را جبران کرد. پروتز دندان درمانی است که به جراحی نیاز ندارد و طی دو یا سه جلسه بسته به شرایط لثه توسط دندانپزشک متخصص پروتز انجام میشود.
انواع پروتز ثابت دندان
پروتز ثابت دندان به عنوان روکش دندان شناخته میشود که در انواع مختلفی است: 🔵 روکش یک واحدی دندان زمانی از روکش تک واحدی دندان استفاده میشود که ساختمان دندان ضعیف و شکننده است و از روکش به عنوان محافظت از ساختار دندان استفاده میشود. علاوه بر آن از روکش برای زیبایی دندان نیز استفاده میشود. روکش تک واحدی دندان در دو جنس روکش PFM که فلزی است و روکش زیرکونیا تمام سرامیک است تقسیمبندی میشود. 🔵 بریج دندان این نوع پروتز دندان زمانی استفاده میشود که بیمار یک یا چند دندان را از دست داده اما دندان جلو و عقبتر در دهان وجود دارند. در درمان بریج، دندانپزشک با تراش دندانهای باقی مانده پایهای برای قرار گرفتن دندانهای میانی ایجاد میکند تا روکشها به عنوان پل در جای خالی و مابین دندانهای جلو و عقب قرار گیرند.
انواع پروتز متحرک دندان چیست؟
پروتز کامل دندان، دندان مصنوعی یا دست دندان (dencher) به عنوان جایگزین دندانهای از دست رفته مورد استفاده قرار میگیرد. دندان مصنوعی متحرک و دست دندان که میتوان به راحتی در دهان گذاشت و برداشت از این نوع پروتز متحرک هستند: 🔵 پروتز پارسیل نوعی دندان مصنوعی با عنوان دندان تکهای است که در نوع پروتز پارسیل آکریل (فلیپر) و پروتز کرم کبالت برای جایگزین بیدندانی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع پروتز زمانی استفاده میشود که دندانهای عقب از دست رفته است و دندانی برای پایه پروتز ثابت وجود ندارد. البته در شرایطی نیز ممکن است افراد به هر دلیلی نخواهند از پروتز ثابت دندان استفاده کنند. 🔵 اوردنچر (over denture) نوعی پروتز متحرک است که به شکل دندان مصنوعی بوده و روی پایههای ایمپلنت که بسته به نیاز و شرایط فک از ۲ یا چند پایه در فک است، قرار میگیرد.