اگر نام هیالورونیک اسید را شنیدهاید، احتمالاً در مورد مراقبت از پوست اطلاعات خوبی دارید. با این حال، آشنایی کامل با این ماده، میتواند به شما برای مراقبت بهتر از پوستتان کمک کند. اسید هیالورونیک (Hyaluronic Acid) مادهای است که بهطور طبیعی در نقاط مختلف بدن مانند چشمها، پوست و مفاصل یافت میشود. این ماده که معمولا در محصولات جوانسازی پوست نیز کاربرد دارد، رطوبت را در خود نگه داشته و باعث لغزنده شدن بافتها و مفاصل بدن میگردد.
دانشمندان میتوانند این ماده را به کمک باکتریها در محیط آزمایشگاهی تولید کنند. این نسخه آزمایشگاهی به طیف وسیعی از عملکردهای بدن کمک میکند. نزدیک به نیمی از هیالورونیک اسید بدن در پوست وجود دارد؛ به گونهای که ترکیب اصلی ساختار پوست محسوب میشود و به پوست ما ظاهری پُر و شاداب میدهد. در ادامه با ما همراه باشید تا ببینید که چگونه میتوانید این ماده شگفتانگیز را به روتین پوستی خود اضافه کنید و زیبایی و سلامت را برای پوستتان به ارمغان بیاورید.
هیالورونیک اسید تنها یک ترکیب جدید نیست که مصرف آن امروزه فراگیر شده باشد. این ماده یکی از ترکیبات اصلی برای روتین مراقبت از پوست شما محسوب میشود. HA خواص بسیاری برای پوست دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
▪️ ضد پیری
▪️ مرطوبکننده
▪️ ترمیمکننده زخم
▪️ ضد چین و چروک
▪️ ترمیمکننده اگزما
▪️ برطرفکننده قرمزی پوست صورت
▪️ افزایشدهنده خاصیت کشسانی پوست
آبرسانی پوست
هر زمان که درباره پوست شاداب صحبت میکنیم، منظور ما پوستی حاوی آب فراوان است. آبرسانی از راه نوشیدن آب کافی هم ممکن است، اما حفظ این آب در لایههای پوستی اهمیت ویژهای دارد. شاید شما هم عبارت اتلاف آب ترنس اپیدرمال یا به اختصار TEWL را شنیده باشید. این عبارت در واقع یک اصطلاح تخصصی است که مقدار آب تبخیرشده از سطح پوست را بیان میکند.
هنگامی که محصولی از هدررفت آب از سطح پوست جلوگیری میکند، به این معناست که این محصول از طریق مهار تبخیر آب از سطح پوست، آن را هیدراته نگه میدارد. هیالورونیک اسید نیز از طریق چنین مکانیسمی باعث کاهش سرعت تبخیر آب از پوست و حفظ شادابی آن میشود.
ترمیم زخم
چندین مطالعه علمی نشان دادهاند که این ماده علاوه بر خاصیت آبرسانی مؤثر، از قابلیت ترمیم زخم نیز برخوردار است. هیالورونیکاسید، پوست را مرطوب نگه داشته و به روند بازسازی بافت دخیل در بهبود زخمها کمک میکند. نتایج یک مطالعه انجامشده در سال 2016 نشان میدهد که استفاده از این ماده روی زخم سبب تسکین التهاب شده و روند ترمیم بافت را نیز تنظیم میکند.
لطافت و صافی پوست
هنگامی که فرد -بهویژه با بالا رفتن سن- متوجه تغییراتی در پوست خود میشود، نه تنها از جنبه زیبایی، بلکه از نظر روانی و اجتماعی نیز ممکن است دچار عوارض ناخوشایندی شود. مطالعهای در این زمینه حاکی از آن است که هیالورونیک اسید میتواند باعث کاهش زبری پوست شده و قابلیت کشسانی آن را افزایش دهد.
اثرات ضد پیری
همانطور که اشاره شد، نزدیک به نیمی از هیالورونیک اسید بدن در پوست یافت میشود و بنابراین کاهش این مقدار به دلایل مختلفی مانند قرار گرفتن در معرض پرتو فرابنفش، میتواند سبب بروز چین و چروکهای پوستی شود. این ماده به میزان قابلتوجهی عمق چین و چروکها را کاهش داده، باعث افزایش قوام و کشسانی پوست میشود. در یک مطالعه علمی که در سال 2014 انجام شد، از خانمهای شرکتکننده خواستند که از هیالورونیک اسید به طور مرتب دو بار در روز به مدت 8 هفته استفاده کنند. بر اساس نتایج این مطالعه، عمق چین و چروکهای پوستی افرادی که از اسید هیالورونیک استفاده کرده بودند، تا 40 درصد کاهش یافته و قوام و کشسانی پوست آنها نیز تا 55 درصد بیشتر شده بود.
اینگونه تاثیرات بینظیر هیالورونیک اسید، آن را بین اغلب ترکیباتی که در محصولات جوانسازی پوست که برای درمان چین و چروک دور چشم، خط لبخند و سایر نواحی استفاده میشوند، سرآمد قرار میدهد. کرمهای جوانساز و سرم دور چشم از بهترین مثالها در این زمینه هستند.
کاهش درماتیت (التهاب پوست)
هیالورونیک اسید میتواند به بهبود علائم اگزمای خفیف تا متوسط کمک کند. بر اساس نتایج مطالعهای در سال 2011، برای بهبود علائم اگزما، مصرف هیالورونیک اسید به صورت فوم بسیار خوشایندتر و مؤثرتر از کرمهای امولسیونی حاوی سرامید بوده است.
درست است که هیالورونیک اسید یک ماده طبیعی است و در نقاط مختلفی از بدن وجود دارد، اما با گذر زمان و بالا رفتن سن، میزان HA بهطور طبیعی شروع به کاهش میکند. پیری زودرس معمولاً به دلیل قرار گرفتن مکرر و طولانیمدت در معرض پرتوهای فرابنفش رخ میدهد؛ تقریباً 80 درصد از پیری پوست صورت ناشی از مواجهه با اشعههای UV است. بنابراین تصمیم خوبی است که برای تقویت بیشتر پوست و مقابله با علائم پیری، محصولات حاوی هیالورونیک اسید را در روتین پوستی خود بگنجانید. البته اگر با کاهش حجم و شلی پوست دست و پنجه نرم میکنید، استفاده از هیالورونیک اسید تزریقی، روش درمانی موثرتری برای ترمیم چروکهای عمیق خواهد بود.