افزایش جمعیت جهان از یک سو و کاهش منابع و به خطر افتادن امنیت غذایی، باعث شده است کارشناسان این حوزه به دنبال استفاده از شیوه های نوین کشاورزی باشند تا از هدر رفت منابع جلوگیری کنند. گلخانه هوشمند یکی از این فناوری های نوپا است که علاوه بر صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع، مزیت اقتصادی زیادی نیز به همراه دارد. اگر می خواهید بدانید گلخانه هوشمند چه فرقی با گلخانه های معمولی دارد و چطور آینده کشاورزی را متحول می کند، تا پایان با ما باشید.
گلخانه هوشمند چیست و چه تفاوتی با گلخانه معمولی دارد؟
گلخانه یک فضای سرپوشیده است که گیاهان را از سرما و گرما محفوظ نگه می دارد و باعث می شود انواع گیاهان و میوه ها در تمام سال در دسترس باشند. گلخانه باید در یک مکان آفتاب گیر ساخته شود و تهویه مناسبی هم داشته باشد. اما داستان گلخانه هوشمند چیست؟
گلخانه های هوشمند مجهز به فناوری های مدرن سنسور و ارتباطات هستند که به صورت خودکار اطلاعات را از محیط اطراف و محصولات دریافت و پردازش می کنند. به کمک این فناوری شما می توانید نور، رطوبت، دما و تهویه را از راه دور و به کمک گوشی یا تبلت خود کنترل و تنظیم کنید. این قابلیت علاوه بر اینکه شما را از حضور فیزیکی بی نیاز می کند، باعث می شود تا بهترین شرایط برای رشد گیاه را فراهم کنید.
امکانات گلخانه هوشمند
تنظیم دما
می دانید که دما در طول شبانه روز نوسان دارد و ثابت نیست. این تغییرات دمایی تاثیر مستقیمی روی کیفیت گیاهان گلخانه دارد. به همین دلیل وجود سیستمی که دمای محیط را کنترل و سیستم های سرمایش و گرمایش را تنظیم کند، ضروری به نظر می رسد.
سیستم کنترل هوشمند دمای گلخانه قادر است دمای هر نقطه از گلخانه را به صورت جداگانه اندازه گیری و کنترل کند و در مواقع لزوم برای خاموش کردن هیترها و فن ها اقدام نماید. کافی است یک ترموستات هوشمند در گلخانه نصب کرده و دمای مجاز را هم مشخص کنید تا در صورت خارج شدن دما از حالت عادی، ترموستات به صورت خودکار دما را به شرایط نرمال برگرداند.
کنترل رطوبت
یکی دیگر از قابلیت های گلخانه هوشمند، امکان کنترل رطوبت محیط است. سنسور رطوبت قادر است میزان رطوبت موجود در هوا را از طریق گوشی موبایل در اختیار شما قرار دهد و به این ترتیب از خسارت به گیاهان جلوگیری کند.
کنترل میزان تابش نور خورشید
از آنجایی که گلخانه یک محیط بسته و سرپوشیده است، تابش نور خورشید در روزهای داغ تابستان می تواند دردسر ساز شده و همه زحمات باغدار را هدر بدهد. اما تکنولوژی در این مورد هم به کمک می آید و به راحتی از خسارت به گلخانه جلوگیری می کند. چرا که به کمک سیستم سایه هوشمند می توان میزان تابش خورشید را کاهش داد و شرایط ایده آل و مناسبی برای گیاهان ایجاد کرد.
سیستم آبیاری هوشمند
سیستم آبیاری هوشمند میزان آب مورد نیاز زمین در بازه های زمانی مختلف را می سنجد و با توجه به وضعیت جوی، نوع خاک، رطوبت خاک، سرعت باد و میزان بارندگی منطقه به صورت خودکار اقدام به آبیاری گلخانه می کند.
اندازه گیری غلظت گاز CO2
به کمک سیستم آشکار ساز گاز می توان میزان غلظت گازهای مختلف مثل CO2 را اندازه گیری کرد و در صورتی که از حد مجاز فراتر برود، از طریق گوشی موبایل از آن آگاه شد.
مزایای گلخانه هوشمند چسیت؟
- امکان کنترل از راه دور
- پایش و بررسی مداوم داده ها و ارزیابی بیماری و عفونت های گیاهان
- به حداقل رساندن کار و کاهش نیاز به نیروی انسانی
- صرفه جویی در مصرف آب
- افزایش برداشت محصول
- بهینه سازی عملکرد و کارایی منابع
- ایجاد بینش درست درباره خصوصیات خاک و آگاهی از خطرات آفات و قارچ ها
- افزایش امنیت و جلوگیری از سرقت گیاهان گلخانه با حسگرهای اینترنت اشیا
- امکان برنامه ریزی و زمان بندی تجهیزات گلخانه هوشمند
- امکان انتخاب سناریوهای متفاوت بر اساس شرایط
- پرورش گیاهان چهار فصل
- کنترل رشد گیاهان
- تامین نور مناسب گیاهان در تمام فصول سال
- امکان کاشت همزمان چند نوع محصول
انواع هوشمند سازی گلخانه
کنترل دستی
در کنترل دستی یک نفر باید در گلخانه حضور داشته باشد تا تجهیزات را روشن و خاموش کند. البته انتخاب این روش به شما بستگی دارد که تا چه حد به خودکار بودن کارها تمایل دارید. اگر صاحب یک گلخانه بزرگ هستید، شاید این روش چندان مطلوب نباشد.
تجهیزات نیمه خودکار
در این حالت بخش زیادی از کار به صورت اتوماتیک و از راه دور انجام می شود، اما همچنان نیاز به حضوز فیزیکی افراد وجود دارد تا عملکرد تجهیزات هوشمند بررسی شود.
تجهیزات تمام خودکار
در روش تمام خودکار شما می توانید از دورترین نقاط گلخانه هوشمند خود را تحت نظر بگیرید و از حضور در محل بی نیاز باشید. فقط لازم است تجهیزات هوشمند را به موبایل و تبلت خود وصل کنید و بقیه کار را به آن ها بسپارید!