به عطر و بوی برنج دقت کنید
برنجهای ایرانی مرغوب، دارای عطر و بوی عالی هستند و حتی زمانی که هنوز برنج را وارد مرحله پخت نکردهاید، با باز کردن گونی و بوییدن برنج خشک، متوجه رایحه عالی آن شدهاید. این در حالی است که برنجهای درجهدو یا خارجی، معمولا عطر و بوی قابلتوجهی ندارند؛ بنابراین برای تشخیص برنج ایرانی، حتما به عطر و بوی آن دقت کنید.
میزان چرب یا خشک بودن برنج را امتحان کنید
برنجهای مرغوب ایرانی، دارای ضریب کمی چربی هستند و شما میتوانید با لمس کردن دقیق برنج، متوجه کمی چرب بودن آن شوید. این در حالی است که برنجهای خارجی، کاملا و باید بگوییم که با شدت و میزان زیاد خشک هستند و با لمس برنج، متوجه این موضوع خواهید شد. این میزان چربی و خشکی؛ بهویژه زمانی که دو برنج ایرانی و خارجی را در مقایسه با یکدیگر قرار دهید؛ بیشتر نمود خواهد داشت و بهتر متوجه آن میشوید.

رنگ برنج را بررسی کنید
برنجهای مرغوب ایرانی دارای رنگ نیمه شفاف بوده و نباید کاملا کدر باشند. این در حالی است که برنجهای خارجی و بهطورکلی برنجهای درجهدو، دارای بافت و رنگی کدر بوده و از آن ساختار نیمه بلوری در آنها خبری نیست. از این روی برای تشخیص برنج باکیفیت ایرانی، کافی است که یکمشت برنج را در دستان خود ریخته و بادقت رنگ آنها را بررسی کنید. به این شکل متوجه خواهید شد که برنج شما، ایرانی مرغوب یا خارجی و بیکیفیت است.
مراقب باشید که برنج بند نداشته باشد
اگرچه که این مورد در میان برنجهای ایرانی نیز دیده میشود. اما اگر شما میخواهید ضمن آن که قطعا برنج ایرانی خریداری میکنید، برنج درجه یک و باکیفیت عالی بوده و بهاشتباه برنج درجه دوم تهیه نکنید؛ حتما به بند نداشتن برنج دقت کنید.بند برنج؛ چون یک نوار حلقهای سفیدرنگ (روشنتر از رنگ خود برنج) دیده شده و اگر امتحان کنید، دانه برنج از همان بخش نیز آسیبپذیرتر بوده و راحتتر شکسته میشود. این عارضه به دلیل برداشت نامناسب و نگهداری اشتباه است که باعث میشود برنجها بندانداخته و کیفیت آنها پایینتر بیاید. بهعلاوه در حین پخت نیز معمولا برنجها خرد شده و پس از پخت و سرو، ظاهر ناخوشایندی پیدا میکنند. از این روی باید در تشخیص برنج باکیفیت، به این نکته نیز توجه داشته باشید.
به یکدست بودن برنجهای توجه داشته باشید
برنجهای مرغوب ایرانی، کاملا یکدست بوده و اگر آنها را در یک تراز کنار هم قرار دهیم، یکدست و یک تراز به چشم میآیند. البته این موضوع در خصوص برخی از برنجهای خارجی، چون انواع برنج هندی نیز صدق کرده و هرگز نباید یکدست بودن برنج را بهعنوان اصلیترین شاخصه تشخیص آن از برنج نامرغوب مورد اهمیت قرار دهید.

دقت کنید برنج سفیدک نداشته باشد
درصورتیکه برنجها، رطوبت گرفته و در انبار نیز بهخوبی مراحل خشکسازی آنها انجام نشده باشد، این احتمال وجود دارد که دانههای برنج سفیدکزده و حین پختوپز نیز خرد شده و دیگر نتوانید یک دیس برنج مجلسی آماده کرده و سرو کنید.
خشک بودن برنج را چک کنید
برنج مرغوب باید بهخوبی خشک شده و بههیچوجه رطوبت نداشته باشد. در حقیقت این یکی از راههای تشخیص برنج مرغوب ایرانی است که بهخوبی خشک شده و رطوبتی ندارد. بهویژه آن که رطوبت به جز بیکیفیت کردن برنج، باعث حشره گذاشتن آن شده و کمترین عارضهای که به همراه خواهد داشت، سوسک گذاشتن برنج است.