ضرورت استفاده از گوشت گاو و گوسفند
گوشت قرمز به ویژه گوشت گوساله و گوسفند منبعی سرشار از پروتئین، روی، آهن، فسفر، کلسیم، ویتامین B12، اسید آمینهها و ... میباشند که کنار گذاشتن آن از وعدههای غذایی، اشتباه بزرگی است. چرا که بسیاری از این مواد و املاح معدنی در سبزیجات و غلات یا وجود ندارد یا به مقدار کم وجود دارد و امکان جذب به مقدار کافی از طریق سبزیجات و مواد گیاهی وجود ندارد. حذف گوشت قرمز از غذای روزانه، زمینه را برای بروز بیماریهای مختلف فراهم میکند.
مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ ارزش غذایی

گوشت گاو و گوسفند هر دو منبع پروتئین و انواع مواد مغذی و املاح معدنی هستند. موادی همچون آهن، روی، فسفر، پتاسیم، مس، منیزیم، سدیم، کلسیم، منگنز، ویتامین b12 و ... در هر دوی نوع گوشت وجود دارد. مزیت مصرف گوشت گاو و گوسفند این است که علاوه بر تأمین انرژی روزانه، بسیاری از نیازهای بدن به املاح معدنی و اسید آمینهها را برطرف میکند. مصرف گوشت گوساله و گوسفند به لحاظ منبع غنی آهن و روی به افراد دارای کمخونی و افراد نوجوان در سن رشد توصیه میشود. همچنین در مقایسه گوشت گاو و گوسفند به لحاظ وجود کلسیم با هم یکسان بوده و هر دو برای بیماری های استخوانی همچون آرتروز و درد مفاصل مفید است. کالری و پروتئین هر دو نوع گوشت تقریباً با هم برابر است. گوشت گاو و گوسفند هر دو دارای چربی زیادی هستند، اما در مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ چربی، گوشت گوسفند چربی بیشتری دارد و کلسترول و تری گلیسیرید خون را افزایش میدهد. البته بخشی از این چربی، چربی سالم است و برای بدن ضرری ندارد. در نتیجه میتوان گفت که در مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ ارزش تغذیهای تقریباً با هم یکساناند.
مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ بافت و رنگ و کیفیت
گوشت گوسفند بافت نرم و لطیفی دارد و گوشت گاو به نسبت دارای بافت ضخیمتر و عضلانیتری است. معمولاً رنگ گوشت گوسفند قرمز روشن (متمایل به صورتی) و رنگ گوشت گاو قرمز پر رنگ است. از لحاظ کیفیت میتوان گفت که هر چه تغذیه و علوفه مصرفی دام تازهتر و طبیعیتر باشد، کیفیت گوشت آن بهتر است. لذا میتوان گفت که در مقایسه گوشت گاو و گوسفند، کیفیت گوشت گوسفند بالاتر است. چرا که معمولاً گوسفندها از علفزار و علوفه ی طبیعی تغذیه کرده و در طبیعت رشد مییابند، اما اغلب پرورش گاوها به صورت پرورشی و صنعتی و تغذیه ی آن ها در گاوداری و از طریق دانههاست. گاوها نمی توانند این دانهها را به طور کامل هضم کنند و در نتیجه هضم گوشت گاو سخت تر از گوشت گوسفند است. در مجموع میتوان گفت که در مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ کیفیت، گوشت گوسفند عمدتاً کیفیت بهتر و پروتئین باکیفیتتری دارد.
مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ طعم و مزه
هر گوشت قرمزی طعم و مزه ی خود را دارد و این مزه وابسته به میزان چربی در گوشت است. چربی بیشتر گوشت گوسفند موجب طعم و مزه ی بهتر آن میشود. همچنین گوشت گوسفند یک نوع اسید چرب به نام اسید چرب زنجیرهای دارد که در گوشت گاو وجود نداشته و موجب میشود که در مقایسه گوشت گاو و گوسفند از منظر طعم، طعم آن تندتر و خوشمزهتر شود. گوشت گاو طعم ملایمتری دارد و اگر بد پخته شود، حالت لاستیک مانند به خود میگیرد. در مقایسه گوشت گاو و گوسفند از جنبه ی هضمشوندگی، گوشت گوسفند نسبت به گوشت گاو راحتتر هضم شده و زودتر پخته میشود. برای مقایسه گوشت گاو و گوسفند از لحاظ طبیعت، طبع گوشت گوسفند گرم و طبع گوشت گاو گرم است. طعم و مزه ی بهتر و خوشپخت بودن گوشت گوسفند، موجب شده که افراد برای تهیه ی خورش، گوشت گوسفند را به گوشت گاو ترجیح دهند. همچنین در میان گوشت گوسفندها، گوشت بره (گوسفند جوان) نسبت به گوشت گوسفند بالغ خوشمزهتر و دارای چربی کمتری است و بافت لطیفتری دارد. در مجموع در مقایسه گوشت گاو و گوسفند باید گفت که گوشت گوسفند به لحاظ طبع گرم تر، طعم خوشمزه و دلچسبتر و مزه تردتر طرفداران بیشتری نسبت به گوشت گاو دارد.
میزان مناسب مصرف گوشت گاو و گوسفند
نکته ی مهم در مصرف گوشت گاو و گوسفند، استفاده به میزان مناسب است. استفاده حداکثر دو مرتبه گوشت قرمز در هفته توصیه می شود و بهتر است که بقیه ی پروتئین مورد نیاز بدن از طریق گوشت سفید یا مواد گیاهی همچون لوبیا و سویا تأمین شود. به هر حال باید دقت داشت که تفاوت گوشت گاو و گوسفند از لحاظ چربی زیاد نیست و هر دو حاوی مقداری زیادی چربی و کلسترول اند که مصرف بیش از حد آن ها نه تنها فایدهای ندارد، بلکه موجب بیماریهای قلبی و عروقی، چربی خون و زمینه ساز بروز و پیشرفت برخی بیماریهای دیگر مثل دیابت شود. همچنین در هنگام مصرف سعی کنید از قسمت هایی همچون راسته، قلم و بازو که دارای چربی کمتری نسبت به بقیه قسمت هاست، استفاده کنید.