نرم افزار شالیکوبی: با توجه به رشد تکنولوژی و مزایای بسیار زیادی که استفاده از آنها در هر کسب و کاری دارد لذا استفاده از یک نرم افزار شالیکوبی در کارخانه بسیار مفید می باشد. در صورت استفاده از نرم افزار، موارد مربوط به حسابداری کارخانه، انبارداری و بسیاری موارد دیگر که باعث نظم بخشیدن به فرآیندهای کارخانه شالیکوبی می شود به درستی و بدون نقص انجام خواهند شد.
▪️ دستگاه ریشک زن شالی (برای جدا کردن علف های هرز و خاشاک و ...)
▪️ دستگاه جداسازی سنگ
▪️ دستگاه سفید کننده برنج
▪️ دستگاه جدا کننده پوست
▪️ دستگاه بوجاری (جدا کننده ناخالصی ها از دانه برنج)
▪️ دستگاه سورتینگ
▪️ دستگاه پاک کننده (الک)
▪️ دستگاه پوست کن برنج
▪️ دستگاه دوکوب (سبوس خرد کن)

🔶 راه کارهایی برای به دست آوردن محصول با کیفیت خوب 🔶
🔸تبدیل شالی با رطوبت مناسب (MC)
رطوبت ۱۰-۸ % برای تبدیل شلتوک برنجایدهآل است که کارخانههای شالیکوبی توسط ماشین آلات خشک کن به این رطوبت مورد نظر میرسند.
اگر MC خیلی کم باشد، شکستگی دانه زیاد رخ میدهد که منجر به بهره وری پایین میشود. دانه شکسته تنها نیمی از ارزش برنج سالم و کامل را دارد. برای تعیین میزان رطوبت از رطوبت سنج استفاده کنید. روشهای بصری به اندازه کافی دقیق نیستند.
🔸 قبل از پوست کندن شلتوک را تمیز کنید
استفاده از شلتوک بدون ناخالصی محصول نهایی تمیزتر و با کیفیتتر را تضمین میکند.
ارقام را قبل از تبدیل مخلوط نکنید.
انواع مختلف شلتوک خصوصیات تبدیل متفاوتی دارند که نیاز به تنظیمات جداگانه دارد. اختلاط ارقام مختلف شلتوک برنج به طور کلی منجر به کیفیت پایین برنج تبدیل شده میشود.
این مهم توسط ماشین آلات الک شالی و سنگ گیر در خط مدرن شالیکوبی انجام میپذیرد تا تمامی ناخالصیهای سبک و سنگین از جمله کاه، خاک و خاشاک، سنگ و… از شلتوک جدا شود.
🔸 از فناوری غلتک لاستیکی برای پوست کردن استفاده کنید
پوستههای رول لاستیکی بهترین کیفیت را تولید میکنند. پوستههای نوع Engleberg یا \”فولادی\” دیگر در بخش تبدیل برنج قابل قبول نیستند، زیرا منجر به شکستگی زیاد دانه شلتوک برنج میشوند.
ماشین آلات پوست کن شالی خطهای مدرن شالیکوبی مجهز به ۲ غلتک لاستیکی(یکی محرک و دیگری غیر متحرک) با سرعت متفاوت هستند که در خلاف جهت هم دوران میکنند تا بتوانند پوسته شلتوک را از آن جدا کنند.

🔸 از جداکننده شالی از برنج قهوهای استفاده کنید
قبل از سفید شدن، تمام شلتوک را از برنج قهوهای جدا کنید. جداسازی شلتوک پس از پوست کندن منجر به برنج تبدیل شده با کیفیت بهتر میشود.
این فرآیند در خط مدرن شالیکوبی توسط دستگاه پادیه انجام میپذیرد بطوریکه برنج قهوهای پس از جداسازی به سمت دستگاه سفید کن هدایت میشود و شلتوک پوست کنده نشده مجدداً به دستگاه پوست کن بازگشت داده میشود تا پوستش کنده شود.
🔸 سفید کردن دو مرحلهای را در نظر بگیرید
داشتن حداقل دو مرحله در فرآیند سفید کردن و یک پولیش جداگانه گرمای بیش از حد دانه را کاهش میدهد و به اپراتور اجازه میدهد تنظیمات دستگاه را برای هر مرحله تنظیم کند. این امر بازیابی بیشتر برنج را تضمین میکند.
در خط مدرن شالیکوبی دو دستگاه سفید کن و یک دستگاه پولیشر بصورت سری و پشت هم قرار میگیرند تا بتوانند بصورت مرحلهای سبوس برنج را از آن جدا کنند.
🔸 برنج سفید شده را درجهبندی و سورت کنید
از دستگاه الک و بوجاری برنج در انتهای خط شالیکوبی برای جداسازی برنج سالم از برنج شکسته و همینطور درجهبندی برنج شکسته به سه نوع نیم دانه درشت (سرلاشه)، نیم دانه متوسط و نیم دانه کوچک(دانه مرغی) استفاده میشود. در این مرحله دستگاههای سورتر هوشمند میتوانند بهترین گزینه باشند.
🔸 قطعات یدکی را به طور منظم کنترل و تعویض کنید
چرخاندن یا تعویض رولهای لاستیکی دستگاه پوست کن، تعویض سنگ دستگاههای سفید کن و پولیشر، و سرویس و نگهداری ماشین آلات خط تبدیل شلتوک برنج میتواند کیفیت برنج تبدیل شده را همیشه بالا نگه میدارد.