نمیشود که هوس باقالاقاتق و مرغانه با سیر ترشی و ماهی سفید به سرتان بزند و سروصدای بازار ماهی فروشهای رشت در سرتان حال و هوای گیلان را زنده نکند. این استان دوست داشتنی با مردم خونگرم و باصفایی که دارد حدود 220 نوع غذای محلی دارد. در کنار آبوهوای با صفای گیلان که باعث شده انواع صیفیجات و برنج در بهترین کیفیت رشد کند، مرغ ترش و اناربیج، باقلاقاتق، میرزا قاسمی و زیتون پرورده توانسته نام گیلان را جهانی کند. این پایتخت خلاق غذا، با سیر و بادمجان، در کنار طعم دهندههایی همچون آب انار و دلال و سبزیهای محلی جوری با شما بازی میکند که دلتان نمیخواهد هیچ نوع غذای دیگری را بخورید. بیشتر از این دهانتان را آب نیندازیم. با رهی نو همراه شوید تا سری به خطه سرسبز گیلان بزنیم و عطر و طعم غذاهای خوشمزه گیلان را بچشیم.
غذاهای معروف و خوشمزه گیلان
باقلاقاتق یکی از غذاهای اصیل گیلان است و کمتر کسی است که این غذای محلی را نشناسد. این غذا با بافت نرم و غلیظش، یکی از خوشمزهترین غذاهای شمالی است که در تهیه آن از باقلای رشتی، شوید، سیر و تخممرغ استفاده میشود.
اناربیج اگر بخواهیم اناربیج را برایتان شرح دهیم، باید بگوییم که با غذایی شبیه به فسنجان روبرو هستید. این غذا از غذاهای معروف شب یلدا است که سر سفره شمالیها حاضر میشود. ترکیبات این غذا، رب انار، گردو، سبزی قورمه و گوشت چرخکرده است.
کباب ترش یک کباب اصیل و بینظیر گیلانی است که با ترکیب سبزیهای محلی و آب انار طعم بینظیری پیدا میکند، نسبتاً ترش است و میتواند یک غذای خوشمزه برای مهمانیها باشد. بهخصوص اگر دستپخت یک گیلانی اصیل در آن نقش داشته باشد.
دوش کول کباب
غذای دیگری که یکی از لذیذترین کبابهای گیلان است، دوش کول کباب نام دارد و بسیار معروف است. این غذا از پوست پشت گردن و دوش گاو درست میشود. اندازه برش کباب دوش شبیه به پنجه است و برای مزهدار شدن آن از پیاز و ادویه مخصوص استفاده میکنند. جالب است بدانید برخلاف کبابهای دیگر این غذا را از گوشت بیات یا مدتی از ذبح گذشته درست میکنند.
لوبیا کباب
بله حتی برای صبحانه میتوانید در گیلان کباب میل کنید. لوبیا کباب یک وعده صبحانه فوقالعاده است که با کبابکوبیده یا گوشت روی زغال درست میشود و سپس آن را در خوراک لوبیا میریزند.
خورش انار مسما یک غذای مجلسی و مناسب برای پاییز است که با مرغ، دانه انار، پیاز و رب انار درست میشود. انار جزو مواد غذایی جذاب و دوستداشتنی در غذاهای گیلانیها است. خورش انار مسما هم با ترکیب مزه ترش و شیرینی که دارد، میتواند شما را وسوسه کند تا یک عالمه بخورید. چاشنی انار مسما رب انار و دانه انار است. در برخی از قسمتهای گیلان هم این غذا را با بادمجان درست میکنند.
خورش ترشه واش (آبکی)
یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان، ترشه واش است. ترشه واش، نام گیاهی در گیلان است که معمولاً در مناطق نیمه گرمسیری رشد میکند. این خورش طعم ترش و جذابی دارد و ترکیبات آن، مرغ، بادمجان، سبزیجات، رب آلوچه، رب انار در یک ظرف سفالی است که در نهایت با برنج کته طعم آن میتواند تا مدتها زیر زبانتان باقی بماند.
ترش شامی
این غذای پرطرفدار از نارنج، رب انار، گوشت چرخکرده، سبزیجات معطر، آرد نخودچی درست شده و بهواسطه داشتن همان رب انار، طعم جذابی را به وجود آورده است. این غذا را میتوانید با کته یا سیبزمینی سرخکرده نوش جان کنید.
کوکوی اشپل
یک غذای ساده سنتی در گیلان، این کوکوی خوشمزه است و در شب سال نو معمولاً طبخ میشود. یک غذای مقوی که از تخم یا خاویار ماهی سفید به همراه سیبزمینی، پیاز، سیر، تخممرغ و سبزی معطر درست میشود.
ورقه گیلانی
غذای خوشمزه دیگری که در گیلان میتوانید میل کنید، ورقه گیلانی است. این غذا نوعی کوکوی بادمجان گیلکی بوده که همراه با نان یا برنج درست میشود. ترکیب این غذا از بادمجان، تخممرغ، گوجهفرنگی و شوید درست شده است که طعم بینظیری دارد.
ترشه آش یک آش مقوی و بسیار خوشمزه، ترشه آش است. ترکیبات این آش، سبزی، باقالی، نخود، لوبیا، برنج و سیر است. طعم ترش را در آن احساس میکنید و برخیها برای خوشطعمتر شدن به آن گوجه سبز هم اضافه میکنند.
فیبیج ماهی
فیبیج یا ماهی سفید شکمپر، یکی از انواع غذاهای مخصوص گیلانیها است که طعم بینظیری دارد. این ماهی شکمپر از سیر، گردو، رب انار و سبزیجات معطر درست شده که در شمال معمولاً آن را در تنور یا گمج میپزند. البته شما میتوانید آن را در تابه سرخکرده و یا گریل کنید. طعم خارقالعاده این ماهی هم به علت مواد درون شکمش است.
میرزا قاسمی
کمتر کسی است که نام این غذا را تا به حال نشنیده باشد. ترکیبی بینظیر و وسوسهانگیز از گوجه، بادمجان، سیر و ادویهجات که میتوان در میان وعده، پیشغذا یا شام آن را میل کرد
ترشه تره برویم سراغ یک غذای ترش محبوب که مخصوص افراد عاشق غذاهای ترش است. در ترکیبات این غذای ترش، تخممرغ، سیر، خالواش، اسفناج، گشنیز، برگ چغندر، نعنا و شوید به کار رفته است و طعم منحصربهفرد آن میتواند شما را شیفته ترشی کند، بهخصوص زمانی که به آن مقداری آب نارنج هم اضافه کنید.