بهزی

سوله سازی بقائی، ساخت سوله در تبریز

زمان مطالعه 1 دقیقه

سوله سازی بقائی، ساخت سوله در تبریز
سوله سازی بقائی، ساخت سوله در تبریز

سوله به سازه های فلزی با سقف شیب دار که بر اساس محاسبات فنی در انواع و اشکال مختلف طراحی و تولید می شوند، گفته می شود. این سازه های شیب دار برحسب نوع کاربرد، ابعاد متفاوتی دارند. از سوله ها، در پوشش دهانه های بزرگ و در ساختمان های صنعتی و کشاورزی مثل کارخانه ها، انبارها، آشیانه های هواپیما، تعمیرگاه ها، سالن های ورزشی، پارکینگ ها، مرغداری ها، دامداری ها، فروشگاه ها و موارد دیگر استفاده می شود. نکته مهم در مورد این سازه ها، مقرون به صرفه و مناسب بودن قیمت سوله است که باید نسبت به نوع کاربرد و ابعاد بسیار دقت نمود. غالباً جهت ساخت سوله صنعتی و ساخت سالن های صنعتی از قطعاتی با ابعاد متغیر استفاده می شود که وزن و ابعاد این قطعات با توجه به نوع کاربری هر واحد صنعتی تغییر می یابد که مهمترین عوامل مؤثر در وزن و تناژ نهایی سوله های صنعتی عبارتند از موقعیت مکان مورد نظر جهت ساخت آنها از نظر سرعت وزش باد، بیشترین میزان بارش برف، ارتفاع ستون ها، دهانه سالن و در صورت لزوم ساخت جرثقیل سقفی می‌باشد.

اجزای به کار رفته در اسکلت سوله فلزی

1. ستون: ستون ها یکی از مهمترین اجزای سو‌له‌ها هستندکه غالبا از تیر ورق ساخته می شوند. وظیفه ستون ها تحمل بار وزن سوله و مقاومت در برابر شرایط بحرانی مانند زلزله می باشد.

2. ستون وال پست: وال پست ها، ستون های فرعی نگهدارنده دیوار هستند که در ابتدا و انتهای سازه نصب می شوند و نیروی باد را منتقل و مهار می کنند.

3. استرات: استرات ها وظیفه اتصال قاب های سو‌له را به همدیگر بر عهده دارند و در برابر فشار طولی مقاومت می کنند.

4. سایه بان: این سازه یک سقف شیب دار است.

5. نبشی سینه بند: این اجزا نیروها و بارهایی که به سازه وارد می شود را به پولین ها منتقل می کنند.

6. بادبند: دو نوع بادبند در سوله ها وجود دارد. بادبند بدنه که نیروی باد را به پی منتقل می کند و بادبند سقف که نیروی باد را از طریق قاب منتقل می کند.

7. سگراد (میله مهار): این میله ها بر روی سقف نصب می شوند و نیروهای وارده را به وسط سوله ها منتقل می کنند.

8. رفتر (فریم): رفترها بار وارده به سوله‌ها را به ستون‌ها منتقل می کنند.

9. پرلین: پرلین ها هم وظیفه انتقال بارها به ستون را دارند.

10. پیچ و مهره: اتصال اجزای سازه سوله ها به هم از طریق پیچ و مهره صورت می پذیرد.

سوله سبک

در سازه های صنعتی اغلب از سوله های سبک استفاده می شود که معمولاً از نوع خرپایی دو بعدی و سه بعدی هستند. سو‌له های سبک کاربرد بیشتری نسبت به نوع سنگین دارند و معمولاً می توان در همه جا از آنها استفاده کرد. معمولاً در سردخانه ها و گاوداری های صنعتی از این نوع سازه استفاده می شود. به سوله‌های سبک، سوله سبک خرپایی نیز گفته می شود. از آنجایی که این سازه ها به روش های جدید مهندسی طراحی می شوند، از پروفیل چهارگوش (ST37) تشکیل می شوند و استقامت بالایی دارند. در این سازه، مصرف فلز فولاد کمتر می شود و به همین دلیل دارای قیمت پایین تری است.

سوله سازی بقائی، ساخت سوله در تبریز
سوله سنگین

سوله سنگین به دو دسته بتنی و فلزی تقسیم می شود که که زمان اجرای سوله فلزی سریع تر از بتنی است. زیرا در نوع بتنی حدود چند روز نیاز است تا بتن آماده شود. اما در نوع فلزی آن پس از آماده شدن شالوده (فونداسیون) سازه، می توان ستون ها و رفترهای سقفی و … را روی شالوده سوار کرد. اما به لحاظ قیمت، سوله فلزی قیمت بیشتری دارد زیرا از فولاد تشکیل می شود که قیمت فولاد در بازار کنونی ایران بیشتر از بتن می باشد. به همین دلیل اکثر افراد به سراغ سوله‌ بتنی می روند که برای مقاومت بالا از قطعه های تیر ورقی استفاده می شود تا استقامت بیشتر شود.

تفاوت های سو‌له سبک‌ و سنگین

سوله سبک از پروفیل های لوله ساخته شده و به همین دلیل وزن آن‌ها نسبت به دیگر روش ها کمتر است. در مقابل مقاومت سوله سنگین پایین نیست. البته سوله‌های سبک با روش های خرپایی ساخته می شوند.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.