خرید زمین یا خانه ی کلنگی مورد نظر و گرفتن مجوزهای لازم از شهرداری و سازمانهای مربوطه از جمله مواردی هستند که پیش از مراحل اجرای ساختمان باید انجام گیرند. نخستین قدم موفق برای اجرای یک پروژه ساخت و ساز، درک کامل اصول ساخت ساختمان و آگاهی از صفر تا صد مراحل ساختمان سازی است. ساخت ساختمان بر اساس محاسبات دقیق و اصولی، با برنامه از پیش تعیین شده و در واقع مشخص کردن چارت مراحل ساخت ساختمان، مجری پروژه را در اجرای دقیق و اصولی آن یاری خواهد کرد.
1.آماده سازی و پاکسازی زمین برای انجام مراحل اجرای ساختمان
در اولین مرحله باید تمام سازه های اضافی و موارد اضافه و موانع ساخت ساختمان وحتی ریشه پوسیده گیاهان را از سطح زمین برداشته شده و پاکسازی کرد.در صورتی که پیش از این ساختمانی کلنگی در زمین وجود دارد و یا ساخته شده است،باید آن را مطابق با دستورالعمل های لازم تخریب کرده و نخاله ها دفع شوندتا سطحی صاف و عاری از هر گونه ضایعات برای شروع مراحل اجرای ساختمان ترتیب داده شود.
2.پیاده سازی نقشه از کاغذ بر روی زمین
در ابتدای کار، باید نقشه (Plan) ساختمان را از روی کاغذ بر روی زمین پیاده کرد.
محل ستون ها ، پی ها، و سایر اجزا به کمک روش های گوناگون روی زمین مشخص شوند.
انتخاب روش پیاده سازی به ابعاد پروژه بستگی دارد.
در نقشه ی ساختمان های با ابعاد بزرگ و مهم از دوربین نقشه برداری برای پیاده کردن نقشه استفاده می کنند. ولی برای پیاده کردن نقشه ساختمان های کوچک با کاربری معمول نیز از متر و ریسمان استفاده می شود.
3.گود برداری از مراحل ابتدایی اجرای ساختمان
مرحله گودبرداری پیشنیاز اجرای فونداسیون است. فرآیندی ست که در آن با استفاده از تجهیزات و ماشین آلات گودبرداری، زمین را مطابق با نقشه حفاری میکنند. هدف اصلی از این مرحله، برداشتن سطح طبیعی زمین و دستیابی به خاک سفت و اجرای پروژه ساختمان بر بستر این خاک است.
4. قالب بندی فونداسیون
فونداسیون یا پی ساختمان محل اتصال ساختمان و زمین است و یکی از از بخشهای اصلی سازه محسوب می شود که پایداری کل ساختمان به آن بستگی دارد لذا باید در آن به کیفیت ساخت و تهیه ی مصالح مرغوب اهمیت و دقت زیادی داد. یکی از مراحل ابتدایی ساخت پی (Foundation)، ریختن یک لایه بتن مگر (Lean Concrete) به ضخامت 10 سانتی متر است .این کار برای تسطیح و ایجاد یک بستر مناسب و همچنین مانع شدن خروج سریع رطوبت از بتن و کاهش کیفیت بتن با استفاده از قالب های فلزی یا قالب های چوبی برای پی ریزی انجام می شود.
5.آرماتوربندی و بتن ریزی پی ساختمان
در نقشه ی محاسبات سازه، مقاطع فولادی و شماره ی آنها تعیین شده است تا بر اساس آن عملیات آرماتوربندی (Reinforcement) انجام شود.
تراکم و قطر میلگردها در آرماتور بندی فونداسیون با ارتفاع و تعداد طبقات ساختمان رابطه ی مستقیم دارد. پس از چیدن آرماتورها و قالب بندی، لازم است که فضای آن ها با استفاده از بتن آماده و مرغوب پر شود.

6 . اجرای ستون های سازه
انتخاب نوع سازه و انجام محاسبات آن با توجه به شرایط مختلف و موقعیت جغرافیایی، نقشه سازه و ستون ها توسط مهندسان عمران مشخص می شود.جنس ستون سازه ها می تواند از فولاد یا بتن مسلح باشد.حداقل 3 تا 4 روز پس از بتن ریزی پی که سخت شد باید قفسه آرماتورهای ستون را که مطابق با نقشه ساختمان آماده شده است . در صورتی که از اسکلت فلزی استفاده شود،باید پیش از بتن ریزی پی،صفحه ستون و پایه های آن در بدنه فونداسیون قرار گیرند وهم زمان با بتن ریزی، فرآیند تنظیم کردن بیس پلیت ها نیز انجام شود.پس از قرار دادن بیس پلیت ها، با استفاده از جرثقیل و انجام جوشکاری، اسکلت فلزی را اجرا کرد.اجرای تمامی قسمت های این مرحله باید تحت نظارت کامل مهندس ناظر و مهندس سازه انجام شود.
7.اجرای تیر و سقف ساختمان
تیرها از اجزای ساختمان های بتنی هستند که بار سقف را به ستون انتقال می دهند. قالب بندی تیرهای اصلی پس از پایان بتن ریزی تمام ستون ها و قالب برداری آن ها، آغاز می شود.سقف و تیرچه را در ساختمانهایی که سقف آنها از نوع تیرچه بلوک است به صورت یکپارچه بتن ریزی می کنند.
لازم به ذکر است که پیش ازبتن ریزی سقف تمامی آرماتورهای سقف را از نظر اتصالات و فاصله آن ها بررسی می کنند بعد بتن ریزی سقف را آغاز می کنند.
در این مقاله از گروه معماری سیگما با کلیاتی از اجرای اولیه ساختمان آشنا شدیم، جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما تماس حاص فرمایید.