کارایی نوار نقاله یا سیستم کانوایر، در جابهجایی و انتقال اجسام مختلف از یک مکان به مکان دیگر است. این دستگاه اقلامی را که انسان به دلیل بزرگی یا وزن سنگین، قادر به حرکتدادنشان نیست، به راحتی و در زمانی کوتاه از نقطهای به نقطه دیگر منتقل میکند. این وسیله در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، مواد غذایی، تولید لاستیک، معادن و... کاربرد دارد و مهمترین مزیت استفاده از آن، صرفهجویی در زمان است
نوار نقاله چیست؟
نوار نقاله یا کانوایر تسمهای سیستمی است که برای جابهجایی مواد مختلف به صورت تسمهای از یک مکان به مکان دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. طبق تعریف انجمن مهندسین مکانیک آمریکا، کانوایر دستگاهی است که در یک مسیر مستقیم به صورت افقی، عمودی یا شیبدار به حمل و جابجایی اقلام مختلف بهصورت فله، بستههای مختلف، اشیا، لوازم مسافران و... میپردازد. تفاوت این دستگاه با سایر دستگاههای حملونقل، مسیری از پیشتعیین شده است که هنگام طراحی سیستم کانوایر درنظر گرفته شده و وظیفه این سیستم هم، حرکت و انتقال مواد از نقطه A به نقطه B طبق این مسیر از پیشتعیین شده است.در واقع این سیستم انتقال مواد متشکل از دو یا چند قرقره (یکی از قرقرهها محرک و دیگری مقاوم است) و یک حلقه بیپایان از تسمه یا نواری است که مواد را حمل میکند و به دور قرقرهها میچرخد. با استفاده از نوار نقاله، عملیات حمل، جابهجایی و تخلیه مواد آسانتر و در زمان صرفهجویی خواهد شد.

انواع نوار نقاله
به طور کل میتوان این سیستم را به دو دسته عمده تقسیمبندی کرد که عبارتاند از:
گرانشی: با کمک نیروی گرانش و از طریق تغییر در ارتفاع مواد را جابهجا میکنند. این سیستمها مجهز به غلتک، چرخ یا لولهای هستند که اجسام روی آن به کمک نیروی جاذبه یا تکانه حرکت میکنند.
برقی: تنوع قابل توجهی از این نوع نوار نقاله تولید شده و نسبت به گرانشی ویژگیهای برجسته و متمایزتری دارد. این سیستمها با برق کار کرده و تسمه و غلتک برقی باعث انتقال مواد میشود.
کانوایرهای گرانشی و برقی نیز خود به 3 دسته سربار، غلتکی و غلتکی برقی تقسیمبندی میشوند.
با توجه به هرکدام از این سیستمها نیز تنوع قابل توجهی از نوار نقاله جهت استفاده در صنایع مختلف طراحی و تولید شده است که رایجترین آنها عبارتاند از:
زنجیری
بازویی
تسمهای
پیچشی
انعطافپذیر
صفحهدار
شیبدار
مغناطیسی
پالت
مدولار پلاستیکی
پنوماتیکی
غلتکی
ارتعاشی
پیالهای و...

کاربرد نوار نقاله
همان سیستمی که اجناس خریداری شده را روی آن قرار میدهید تا به آرامی آنها را جابهجا کند و شما بتوانید پس از محاسبه قیمت و ثبت آن در کامپیوتر توسط صندوقدار، خریدتان را داخل نایلون بگذارید. پس یکی از محیطهایی که از این سیستم استفاده میشود، همین فروشگاههاست. از دیگر کاربردهای کانوایر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتقال مواد غذایی در کارخانههای تولیدی
جابهجایی کالاها و وسایل در فرودگاه، مراکز پست و...
انتقال و تخلیه مواد در صنایع مختلف از جمله معادن، فولاد، سیمان، کشاورزی، دارویی و...
خط تولید کارخانهها
انتقال و تخلیه برخی از مصالح ساختمانی در صنعت ساختوساز