درجه سختی پیچ و مهره چیست؟
سختی پیچ و مهره (به انگلیسی: hardness)، یکی از ویژگی های مهم انواع پیچ و مهره است که در کاربرد استفاده از آنها بسیار تاثیرگذار است. درجه سختی پیچ و مهره به میزان مقاومت این قطعات در برابر تغییر شکل تحت نیرو های وارده، بهویژه نیروهای کششی و فشاری، اشاره دارد. این فاکتور بر اساس استانداردهای خاصی که به صورت بین المللی مشخص شده اند، تعیین میشود و با اعداد خاصی نمایش داده میشود که همانطور که گفته تحمل این ابزار در برابر تغییر شکل و شکسته شدن را بیان میکند.پیچ و مهرهها بر اساس میزان سختی به گریدهای متفاوتی دستهبندی میشوند. هر یک از این گریدها دارای محدوده سختی خاصی هستند که آنها را برای کاربردهای معین و خاصی مناسب میکند.

جدول مشخصات میزان سختی پیچ و مهره
محدوده سختی پیچ و مهره ها بر اساس روش های خاصی اندازه گیری و مشخص میشوند. سه روش زیر به منظور تعیین درجه سختی پیچ و مهره بکار میروند:
سختی ویکرز
سختی برینل
سختی راکول
عوامل موثر در میزان سختی پیچ و مهره
سختی از ویژگی هایی است که بیشتر به مواد بکار رفته در پیچ و مهره بستگی دارد اما این سختی را میتوان با اضافه کردن فلزات یا نافلزاتی بسته به کاربرد آن، در فرایند های خاصی کم یا زیاد کرد. به طور کلی موارد زیر در میزان درجه خستی پیچ و مهره تاثیر گذار هستند.
مواد بکار رفته در پیچ و مهره
نوع و مقدار موادی که در تهیه انواع پیچ و مهره به کار میروند، میزان سختی ان را مشخص میکنند. مواد مختلف مانند فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، تیتانیوم و آلیاژهای خاص هرکدام ویژگیهای سختی متفاوتی دارند که در ساخت این قطعات از آنها استفاده میشود و برای کاربرد های متفاوتی به کار برده میشوند. به عنوان مثال فولاد سختی بیشتری نسبت به آهن دارد که به همین دلیل برای ساخت پیچ و مهره هایی که نیاز به سختی بالا دارند از آن استفاده میشود.
فرایند ساخت پیچ و مهره
با انجام فرایندهایی بر روی پیچ و مهره به خصوص در هنگام ساخت آن میتوان سختی آنها را کم و زیاد کرد. روشهای تولید مانند فورج سرد یا گرم، نورد و عملیات حرارتی میتواند بر ساختار و سختی پیچ و مهرهها تأثیر بگذارد. این فرایند ها در کارخه های ساخت این قطعات و در کوره های بزرگ با درجه حرارتی بسیار بالا صورت میگیرد که البته در برخی از روش ها آنها را سرد میکنند. همچنین در آزمایشگاههای کنترل کیفیت پس از ساخت، آنها را به طور کامل بررسی میکنند تا استانداردهای مورد نیاز در ساخت آنها رعایت شده باشد.

درجه سختی انواع پیچ و مهره
میزان سختی انواع پیچ و مهره با بالاتر رفتن گرید آنها، رابطه مستقیم دارد. به این معنی که گرید 2 نرم ترین و گرید های بالا مثل 12 سخت ترین ها هستند. البته که در میان سخت ترین پیچ و مهره ها، گرید 8 کاربرد بیشتری دارد و استفاده از آن رایج تر است. به طور کلی از میان پیچ و مهره پرکاربرد در صنایع مختلف و مصارف خانگی گرید های 2،5 و 8 معروف ترین هستند.

سختی پیچ و مهره گرید 2: گرید 2 یکی از رایجترین و اقتصادیترین انواع پیچهای فولادی محسوب میشود. این پیچها معمولاً بدون هیچگونه علامتی هستند و از فولاد با کیفیت پایین یا متوسط تولید میشوند و به دلیل هزینه کمتر، کاربرد گستردهای در پروژههای عمومی دارند.
سختی پیچ و مهره گرید 5: پیچهای با درجه سختی 5 از فولاد کربنی متوسط ساخته میشوند و برای بهبود استحکام آنها را تحت فرآیندهای خنثی و حرارتی قرار میدهند. این پیچها در صنایع خودروسازی رایج هستند و به دلیل مقاومت مطلوبشان، کاربرد گستردهای دارند. روی سر پیچهای درجه 5 معمولاً سه خط شعاعی با فواصل یکنواخت وجود دارد که آنها را به راحتی شناسایی میکند.
سختی پیچ و مهره گرید 8: این گرید از پیچها نیز از فولاد آلیاژ کربن متوسط تولید میشود و به دلیل استحکام بالای خود، در کاربردهایی مانند سیستمهای تعلیق خودرو استفاده میشود. پیچ و مهرههای کلاس 8 با داشتن شش خط شعاعی با فواصل یکنواخت بر روی سرشان، به راحتی قابل شناسایی هستند.