انواع گیربکس ماشین سنگین از نظر عملکرد تفاوت چندانی با انواع گیربکس بهکار رفته در خودروهای سبک ندارند. با این حال، وزن بالای ماشینهای سنگین موجب پدید آمدن تفاوتهای ساختاری میان گیربکس تعبیه شده در ماشینهای سنگین و سیستم گیربکس در ماشینهای سبک میشود.
اگر خودروهای سنگین فاقد سیستم گیربکس مناسب بودند، آنگاه این خودروها توانایی خود برای جابهجایی بارهای سنگین را از دست میدادند. به بیان دیگر، خودروهای سنگین بدون سیستم گیربکسِ مناسب کارایی خود را از دست میدادند.

تولید خودروهای سنگین بدون در نظر گرفتن یک سیستم گیربکس متناسب برای آن غیرممکن بود. این که امروز این خودروها از پس جابهجا کردن بارهای سنگین برمیآیند، به علت تناسب سیستم گیربکس آنها با شکل عملکردشان است.
با توجه به وزن بالای بدنه خودروهای سنگین و در نظر گرفتن این موضوع که این خودروها اغلب بارهای بهشدت سنگینی را نیز همراه با خود حمل میکنند، راننده برای ایجاد کشش و سرعت مناسب برای حرکت، نیازمند دندههای بیشتری است. به همین دلیل، انواع گیربکس ماشین سنگین تعداد دندههای بیشتری در اختیار رانندگان قرار میدهند.
️انواع گیربکس در ماشین های سنگین
انواع گیربکس ماشین سنگین را میتوان به پنج گروه تقسیم بندی کرد:
🔸🔹گیربکس معمولی که در حدود ۱+۵ تا ۱+۷ عدد دنده دارد.
🔸🔹گیربکسهای تقهای که حداقل هشت دنده داشتند اما استفاده از آنها به تدریج در حال منسوخ شدن است.
🔸🔹گیربکسهای H که از جمله انواع گیربکس ماشین سنگین که سنت و مدرنیته در آن بهم آمیخته شدهاند. این گیربکسها ساختاری مشابه گیربکسهای تقهای دارند؛ اما، به جای تقه زدن، از سیستم دکمهای استفاده میکنند.
🔸🔹گیربکسهای دندهای دو لیوره یکی دیگر انواع گیربکس ماشین سنگین هستند که در ساختار خودروهای ماک کاربرد گستردهای دارند.