بهزی

آینه کاری اثر ماندگار

زمان مطالعه 1 دقیقه

آینه کاری اثر ماندگار
آینه کاری چیست؟

آینه کاری هنری است که از دیرباز وجود داشته و همچنان به عنوان روشی برای تزیین نما و داخل ساختمان استفاده می‌شود. در این روش آینه‌ها را به اشکال گوناگون و قطعات کوچکی مانند شکل‌های هندسی یا گل و بته برش داده و در کنار یکدیگر می‌چسبانند تا بتوانند در کنار یکدیگر یک کل منسجم را تشکیل دهند.

این روش نه تنها به خودی خود می‌تواند زیبایی را به همراه داشته باشد؛ بلکه با بازتاب نور می‌تواند هم فضا را بزرگ‌تر جلوه داده و هم زیبایی و درخشش محیط را دو چندان کند. با یک تکنیک ساده می‌توان حتی پوششی مناسب برای دیوارها ایجاد کرد که هم مستحکم و زیبا هستند و هم می‌توانند عیوب دیوار را به خوبی بپوشانند.

تاریخچه آینه کاری

آینه کاری هنری قدیمی است و از سده‌های اولیه توانسته جای خود را در طراحی داخلی و بنای ساختمان‌ها بگشاید. با این حال برای اولین بار از این هنر در شهر قزوین و در زمان حکمرانی شاه طهماسب صفوی استفاده شد. در سال 965 ق. به دستور شاه طهماسب از آینه کاری در دیوان خانه او بهره بردند.

با این حال در سال 1007 ق. و زمانی که پایتخت از قزوین به اصفهان منتقل شد ابتدا با آینه کاری در شهر بهشهر و کاخ اشرف و سپس در 137 کاخ سلطنتی در اصفهان این هنر به اوج خود رسید. آیینه خانه مشهورترین کاخی است که آینه کاری در آن انجام شده است و این شهرت به دلیل وجود تعداد بالای آینه‌ای است که در کاخ استفاده کرده‌اند. در این بنا 18 ستون از 40 ستون آینه کاری شده و در سقف و دیوار به صورت یکپارچه از جام آینه استفاده کرده‌اند.

آینه کاری اثر ماندگار
ابزار و وسایل آینه کاری چیست؟

آینه کاری به ابزارهای متعدد و تجهیزاتی نیاز دارد تا بتوان به خوبی آینه را برش داده و آن را به محل مورد نظر متصل کرد. برای برش آینه از خط‌کش، الماس آینه، کاردک و قلم طراحی استفاده می‌شود و برای چسباندن آن به سریش، گچ نرم و چسب نیاز است. این مواد بسته به محل نصب آینه، می‌تواند متنوع باشد. آینه را روی هر دیواری، از دیوار رنگ روغن و سرامیکی گرفته تا کاهگل و دیوار چوبی می‌توان نصب کرد. در کنار موارد گفته شده، از پودر سنگی استفاده می‌شود که علاوه بر آن، به سیمان سفید یا سیاه نیاز است تا بتوان به بهترین شکل آینه را متصل کرد.

هنر آینه کاری چگونه انجام می شود؟

برای اجرای آینه کاری لازم است تا مراحل به دقت و پشت سر هم طی شود. به این ترتیب می‌توانید مطمئن باشید که نتیجه کار کاملا مطلوب بوده و مطابق انتظار شما پیش خواهد رفت. این مراحل به شرح زیر هستند:

🔰طرحی که قرار است بر روی دیوار پیاده شود مشخص می‌شود. طراح یا معمار این طرح را آماده کرده و بر روی کاغذ می‌کشند. پس از آن بر روی طرح سوزن‌ زده و به این ترتیب منافذ بسیار زیادی بر روی خطوط ایجاد می‌کنند. در نهایت طرح آماده است تا بر روی سطح کار الصاق شود.
🔰طرح را که بر روی سطح کار متصل کردند شروع به گرده زنی کرده تا گرده از طریق منافذ به سطح زیرین منتقل شده و به این ترتیب طرح نهایی بر روی دیوار پدیدار شود.
🔰 در نهایت با کمک چسب مخصوص آینه‌های برش داده شده بر روی دیوار می‌چسبانند.

در صورتی که طرح مورد نظر دارای برجستگی‌ها و فرورفتگی‌هایی باشد، لازم است که ابتدا طرح توسط یک گچ بر بر روی دیوار پیاده شده و برجستگی‌ها و فرورفتگی‌ها طراحی شود. در نهایت نیز آینه باید برش داده شود. دقت کنید که در این مورد آینه را از یکدیگر جدا نمی‌کنند. بلکه در پشت آن الگویی مقوایی قرار داده و طرح را پیاده می‌کنند. فردی که قرار است آینه را بچسباند خمیری از گچ و سریش تهیه کرده و سپس آن را بر پشت الگوی مقوایی می‌پسباند. سپس آینه را به محل خود انتقال داده و سعی می‌کند با کمک فشاری که بر این قطعات وارد می‌کند، فرورفتگی و برجستگی‌ها را مشخص نماید. در نهایت نیز آینه‌ها را پاک کرده و براق می‌‌کند.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.