بهزی

انواع سنگ گرانیت و ویژگی های آن

زمان مطالعه 1 دقیقه

انواع سنگ گرانیت و ویژگی های آن
سنگ گرانیت چیست؟

سنگ گرانیت یا سنگ خارا؛ یکی از فراوان ترین سنگ های آذرین و از مستحکم ترین سنگ های ساختمانی است که از سردشدن تدریجی مواد مذاب به وجود می آید. ساختار تشکیل دهنده این سنگ عمدتا بلور کانی‌های کوارتز و فلدسپات است.

ابعاد این بلورها به گونه ای است که به راحتی و با چشم قابل رویت است. چگالی این نوع سنگ نیز ۲.۷۵ گرم بر سانتی مترمکعب است. سنگ گرانیت پس از بازالت فروان ترین سنگ طبیعی در پوسته زمین است .این سنگ در سراسر دنیا به فراوانی یافت می شود و باتوجه به کانی های تشکیل دهنده رنگ های متنوعی دارد.

انواع سنگ گرانیت

سنگ‌های گرانیت استخراج شده از معادن مختلف با توجه به ساختار تشکیل دهنده و نوع کانی‌های موجود در آن‌، دارای رنگ‌های مختلفی هستند.

به عنوان مثال کوارتز معمولا شفاف و خاکستری روشن است اما تم رنگی فلدسپات از سنگی به سنگ دیگر متفاوت است. سنگ های گرانیت ایران معمولا دارای بافتی با دانه‌های درشت و با بلورهای روشن و تیره‌اند.

رنگ‌بندی گرانیت‌های ایرانی سفید، خاکستری، مشکی، قرمز و سبز است که از معادن واقع در شهرهای مختلف نطنز، زاهدان، خرمدره، یزد، بروجرد و… استخراج می‌شوند. تعدادی از سنگ‌های گرانیت بازار ایران عبارتند از:

1. سنگ گرانیت مشکی نطنز

2. سنگ گرانیت دانه اناری

3. گرانیت آبی فیروزه‌ای

4. سنگ گرانیت گل پنبه ای

5. سنگ گرانیت پرتقالی

6. سنگ گرانیت خرمدره

7. سنگ گرانیت سفید نطنز

8. سنگ گرانیت قرمز یزد

9. سنگ گرانیت سبز جنگلی

10. سنگ گرانیت نهبندان

11. سنگ گرانیت سفید بروجرد

12. سنگ گرانیت سفید زاهدان

انواع سنگ گرانیت و ویژگی های آن
ویژگی های مهم سنگ گرانیت

سنگ گرانیت از سرسخت‌ترین سنگ های ساختمانی است که مقاومت و استحکام چشمگیری دارد. علاوه بر این از آنجا که میزان تخلخل این سنگ برخلاف سنگ های آهکی تقریبا روبه صفر است، لذا از تراکم بالایی برخوردار بوده و در نتیجه وزن بالایی دارد.

به گونه ای که چگالی این سنگ حدود ۷۵/۲ گرم بر سانتی متر مکعب است. یکی از مهم ترین معایب گرانیت نیز وزن بالای آن است. از طرفی از آنجا که سنگ توپر و بدون تخلخلی است چسبندگی آن به ملات کم بوده و احتمال جداشدن و سقوط آن وجود دارد. لذا بهتر است که از این سنگ در ارتفاعات و در نما استفاده نشود.

۱-جذب آب ناچیز و در نتیجه لک نشدن

سنگ گرانیت جز سنگ هایی است که تخلخل کمی دارد و همین ویژگی باعث شده است، جذب آب بسیار کمی داشته باشد. این ویژگی باعث شده این سنگ هم در نمای ساختمان مقاومت خوبی در برابر باران و برف و همچنین رطوبت داشته باشد. همچنین به دلیل جذب ناچیز در فضاهای داخلی همچون سرویس بهداشتی و … کاربرد خوبی دارد.

۲-مقاومت بالا در برابر ضربه، خش، ساییدگی و حرارت

از سنگی که از مواد مذاب تشکیل می شود، نمی توان انتظار داشت که در برابر حرارت مقاومت کمی داشته باشد. بر همین اساس از سنگ گرانیت در ساختمان سازی به صورت گسترده استفاده می شود. اگر از سنگ گراینت در مکانی استفاده کرده اید که تماس مستقیم با مواد شیمیایی دارد و یا در معرض تردد زیاد می باشد، اصلا نگران از بین رفتن سنگ نباشید زیرا سنگ گرانیت مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی دارد.

۳-همخوانی سنگ گرانیت با دیگر مصالح ساختمانی

یکی دیگر از ویژگی های سنگ گرانیت این است که با بقیه ی مصالح ساختمانی مانند چوب، شیشه، سیمان و … همخوانی دارد. این ویژگی باعث شده که سنگ گرانیت بیشتر در فضای خارجی و داخلی ساختمان به کار رود. همچنین تنوع و رنگ بندی زیبای این سنگ نظر بسیاری از ساختمان سازان را به خود جلب کرده است.

۴-قابلیت تحمل وزن بالا

از آنجایی که سنگ گرانیت در برابر عوامل مختلف از مقاومت خوبی برخوردار می باشد، مکان یا قسمتی از ساختمان نیست که نتوان از این سنگ استفاده کرد. همچنین به دلیل داشتن قابلیت تحمل وزن بالا؛ از سنگ گرانیت می‌توان برای پله، پارکینگ، کف و دیوار همه ساختمان ها با هر نوع کاربری استفاده کرد. همچنین برای کانتر، کابینت و سینک آشپزخانه، برای محوطه سازی در فضای شهری و شخصی، پیاده رو ها، جدول کشی، کارهای تزیینی و دکوراتیو، … از این سنگ استفاده می شود.

۵-تنوع در سنگ گرانیت

گرانیت از تمام جهات دارای تنوع است. تنوع قیمت، تنوع طرح، تنوع رنگ، تنوع کیفیت و … همه باعث شده اند انتخاب در بین گرانیت ها کار سختی نباشد. چرا که به هر حال می توانید سنگ مناسب با بودجه و سلیقه ی خود را پیدا کنید. همچنین انواع سنگ گرانیت ایرانی و خارجی در بازار موجود است.

۶- ساب پذیری و جلاپذیری بالا

یک سنگ مناسب باید خاصیت ساب پذیری و جلا پذیری بالایی داشته باشد. چرا که براق بودن سنگ ها به فضای ساختمان زیبایی و شکوه خاصی می‌بخشد. سنگ های ساختمانی همانند سنگ گرانیت این قابلیت را دارند که در آینده مجدداً جلا داده بشوند و باعث زیبایی ساختمان شوند.

شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.