مهمترین تکنیکهای پتینه از انگشتان دو دست فراتر نمیروند ولی همین چند نوع پتینه شامل دنیای بزرگی از رنگها، طرحها و اهداف مناسب برای پتینه هستند. میتوان چند نوع مهم و اصلی پتینه روی دیوار را چنین بر شمرد:
1. پتینه با ورق نقره و طلا
این روش جزو پرطرفدارترین تکنیکهای پتینه است که معمولاً نتیجه رضایت بخشی دارد. اگر به این روش علاقهمندید باید بدانید که آموزش پتینه کاری با ورق طلا روی دیوار پیچیدهتر از سایر روشهای پتینه است. پتینه ورق طلا را میتوان مثل تذهیب کتب، قدیمیتر از سایر رشتههای پتینه دانست. در معماری مذهبی، بهترین اجزا برای پتینه ورق طلا، گچبریها و نقوش تزئینی خطی هستند. در معماری مدرن استفاده از پتینه ورق طلا گاهی به تمام سقف نیز کشیده میشود و علاقمندان دوآتیشهای دارد.
2. پتینه کاری با رنگ
پتینه کارهای ماهر حتی فقط با رنگ میتوانند اثری بدیع اجرا کنند. پتینه با رنگ از سختترین تکنیکهای پتینه است و همه چیز منوط به دست هنرمند است.
3. پتینه کاری با پارچه، کاردک و سایر وسایل
برای ایجاد یک طرح نامنظم گاهی پتینه کارها یک شابلون برجسته با استفاده از پارچه میسازند یا با کاردک در رنگ قبل از خشک شدن، خراش ایجاد میکنند. وقتی به اصول پتینه مسلط هستید میتوانید از هر چیزی، ابزاری برای ایجاد نقوش تازه برای پتینه کاری روی دیوار استفاده کنید.
4. پتینه رنگ کهنه کاری با نقاشی
برای کهنه کاری رنگهای مخصوصی نیز به بازار آمده ولی به پای کار پتینه کارهای ماهر نمیرسد. پتینه کار با ساخت سایههای مختلف از رنگها، سطوح را کهنه کاری میکند. کهنه کاری به معنای استفاده از رنگهای مرده و مات نیست. آثار کهنهکاری شده امکان دارد خیلی درخشنده و براق باشند ولی خاصیت کهنگی را نیز در ظاهرشان میشود یافت.
5. پتینه برجسته
برای دیوارها و سطوح صاف گچی و همچنین برای سطوح زمخت سیمانی، پتینه برجسته مناسب است. برای پتینه کاری روی دیوار سیمانی از خمیر تکسچر استفاده میشود. دیوارهای سیمانی بیشتر از سایر سطوح شهری نیازمند زیباسازی و بهبود نما هستند. به همت هنرمندان پتینه کار و نقاش، بافت و رنگ دیوارهای سیمانی به یک الگوی زیبا در معماری مدرن تبدیل شده است ولی همچنان نمیتوان یک دیوار سیمانی یا بتنی را به تنهایی زیبا دانست. برای تبدیل بافت سیمانی و بتنی به تابلویی مناسب حضور در مقابل چشممان باید پتینه به آن اضافه شود. در این صورت است که برجستگیهای دیوار سیمانی را میتوان به عنوان زمینه پتینه استفاده کرد. پتینه کار از پتینه برجسته و تغییر بافت دیوار استفاده میکند تا به نتیجه دلخواهش برسد.
6. پتینه طرح سنگ
اجرای طرح سنگ روی ستون و دیوار و کف یکی از قدیمیترین تکنیکهای معماری است که هنرمندان پتینه کار بهترین آثار را در این زمینه دارند. سفارش یکی از انواع پتینه روی دیوار با طرح و الگوی سنگهایی که دوستشان دارید میتواند شروع خوبی برای سفارش پتینه باشد.