معرفی بلبرینگ غلتشی
بلبرینگهای غلتشی یکی از انواع بلبرینگها هستند. وظیفه اصلی این قطعات این است که فشار ناشی از حرکت را، از لایه خارجی به گویهای داخلی منتقل کند. گویهای غلتشی، کروی شکل هستند و سطح تماس کمتری با لایههای داخلی و خارجی دارند. همین موضوع باعث شده تا ابزار شما به راحتی و روانتر حرکت کند. بلبرینگ غلتشی از نظر تحمل فشار، مقاومتر هستند. این قطعات از دو کنسل تشکیل شدهاند که ساچمه و غلتشها در بین آنها میغلتند.
موارد استفاده از یاتاقان های غلتشی
کاربرد بلبرینگ غلتشی چیست و در چه مواردی به کار میرود؟ بلبرینگهای نوع غلتشی معمولاً برای کنترل بار سیلندرها به کار میروند. این قطعات توانایی زیادی در برابر توزیع بار، در سطح مقطع بسیار وسیع دارند؛ به همین دلیل میتوانند وزن بسیار سنگینی را تحمل نمایند. در مقابل این نوع بلبرینگها دارای سرعت کمتری نیز هستند. به طور کلی از بلبرینگ لغزشی و غلتشی در تجهیزات مختلفی از قبیل:
- نوار توفال ایشن و ماسه
- پنلهای خورشیدی
استفاده میشود. ایجاد اصطکاک یکی از مهمترین کاربردهای این نوع بلبرینگ است، که عوامل مختلفی از جمله بار، سرعت و ویسکوزیته روغن میتواند روی آنها تاثیر بگذارد.
ویژگی های بلبرینگ های غلتشی
بلبرینگ لغزشی و غلتشی ویژگیهای مختلفی دارند که از مهمترین آنها میتوان به حساسیت و دقت بالا، هنگام جابجایی اشاره کرد. با توجه به اینکه این قطعات از مقاومت اصطکاکی کمی برخوردار هستند، طراحی دستگاهها در سایزهای کوچک و وزن کمتر نیز امکان پذیر شده است. همه این موارد میتواند در صرفه جویی برق نیز موثر باشد. نکته حائز اهمیتی که در مورد بلبرینگهای غلتشی وجود دارد این است که حتی پس از کارکردهای طولانی مدت هم، دقت خود را از دست نمیدهد.
این قطعه از طراحی بسیار مطلوبی برخوردار است؛ به همین دلیل افراد میتوانند روغنکاری آن را به راحتی انجام دهند. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که وجود بلبرینگهای غلتشی کمک میکند تا مکانیسم هدایت، بدون لقی و با استحکام بالایی به وجود بیاید.
بلبرینگ های لغزشی
یکی دیگر از انواع بلبرینگها، یاتاقانهای لغزشی هستند که برای حرکت در یک بعد استفاده میشوند. برای اینکه این قطعات بتوانند در برابر فشارهای وارد شده مقاومت کنند، در آنها از سیال یا گاز نیز استفاده میکنند؛ به همین دلیل است که به آنها یاتاقان سیال گفته میشود. این قطعات با استفاده از سطح نرمی پوشانده شدهاند؛ از اینرو میتواند از شفت در برابر ضربات احتمالی هنگام ناهماهنگی در حرکت محافظت نماید. یاتاقان لغزشی دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:
یاتاقان چشمی
یاتاقان دو تکه
یاتاقان قابل تنظیم
عوامل تاثیرگذار در خرابی بلبرینگ لغزشی و غلتشی شامل موارد زیر میشوند:
روغنکاری نامناسب
خنککاری نامناسب روان ساز
عدم هممحوری
پیچهای شل
از بلبرینگ غلتشی در کجا استفاده می شود؟
از ویژگیهای مهم بلبرینگهای غلتشی میتوان به قیمت بسیار پایین، حجم کم، بیصدا بودن و استحکام بسیار بالا اشاره کرد؛ از این رو معمولا از این قطعات در مبدلهای حرارتی و تجهیزات پردازشی استفاده میشوند. این نوع از بلبرینگها دقت بسیار بالایی دارند؛ به همین دلیل اغلب صنایع بزرگ کشور مانند نیروگاهها، شرکتهای نفتی و پالایشگاهها از نوع لغزشی استفاده میکنند.
شباهت های بلبرینگ لغزشی و غلتشی چیست؟
ممکن است برایتان سوال شود که بین بلبرینگ لغزشی و غلتشی چه شباهتهایی وجود دارد؟ مهمترین وجه اشتراک این دو قطعه، دقت و حساسیت بسیار بالای آنها است. این قطعات با گذشت زمان و حتی پس از کارکردهای طولانی هم، دقت خود را از دست نمیدهند و مانند روز اول کار میکنند. شباهت دیگری که بین یاتاقانهای لغزشی و غلتشی وجود دارد، استحکام بالا و عدم لقی در ساختار آنها است.
تفاوت بلبرینگ لغزشی و غلتشی به این موارد محدود نمیشود. بلبرینگهای لغزشی از اصطکاک بیشتری برخوردار هستند؛ به همین دلیل هنگام کار به یک سیستم خنک کننده نیاز دارند. ساختار قطعات لغزشی از مواد خاصی تشکیل شده است؛ از این رو نیاز است که همیشه روغنکاری شوند. با توجه به اینکه بلبرینگهای غلتشی اصطکاک کمتری ایجاد میکنند روانکاری کمتری نیز نیاز دارند.
بلبرینگ های لغزشی چه مزیت هایی نسبت به نوع غلتشی دارند؟
همانطور که اشاره شد به دلیل ساختار خاص بلبرینگهای لغزشی، نیاز است که دائماً روغنکاری شوند. اگر این کار به درستی رعایت شود در این صورت میتواند بار بیشتری را در مقایسه با نوع غلتشی تحمل کند.
همچنین اگر بلبرینگهای لغزشی از مواد مناسبی ساخته شوند، میتوانند در بین مایع قابل پمپاژ فعالیت کنند و خنک شوند. زمانی که بار مداوم و ثابتی وارد محور میشود، برخی از بخشهای تحت بار یاتاقان تحت تنش ثابت قرار میگیرند و در نتیجه احتمال خطرات ناشی از خستگی نیز کاهش مییابد.