آجر چیست؟
ابتدا در پاسخ به این سؤال که آجر چیست، باید بگوییم آجرها در حقیقت نوعی بلوک هستند که برای مصارف مختلفی مانند دیوارها، سنگفرشها و سایر عناصر مربوط به ساخت و ساز طراحی شدهاند.
با وجود آن که در گذشته آنها را به صورت دستی ساخته و در مقابل هوا میگذاشتند تا خشک شود، امروزه اما بیشتر به شکل ماشینی و در کورههای مخصوص آجرپزی تولید میشوند.
در نهایت نیز میتوان با استفاده از ملات، چسب و یا با به هم بستن آنها، اتصالی قوی را ایجاد کرده که استحکامی فوقالعاده به سازه شما خواهد بخشید.
همچنین لازم به ذکر است که آجرها در طبقات، انواع، مواد و اندازههای متعددی تولید میشوند که بسته به منطقه و دوره زمانی متفاوت بوده تا با شرایط محیطی خود به بالاترین حد سازگاری برسند.
انواع مختلف آجر کدام است؟
در صنعت آجر انواع مختلفی وجود دارد ولی از دید مهندسان و متخصصان این صنعت، انواع آجر به دستههای آجر نسوز، آجر نما، آجر قزاقی، آجر دکوراتیو یا آنتیک، آجر مهندسی یا لفتون، آجر فشاری یا آجر جوش، آجر رسی و آجر سفال تقسیم میشود؛ همچنین جدا از این موارد آجرهای خاصی نیز در دسته بندی انواع آجر همانند آجر تهویه هوا و بلوک سیمانی نیز هستند که نسبت به آنها نیز باید آگاهی داشته باشید.
انواع آجر و کاربرد هر یک در ساختمان
صرف نظر از پایه ریزی یک ساختمان که در حال حاضر عموماً با به کارگیری تیرآهن، بتن و… به جای آجرهای قدیمی صورت میگیرد، اما به دلیل قیمت آجرنما در سطحی مقرون به صرفه، همچنان یکی از ارکان کلیدی در طراحی نما ساختمان است.
همین امر موجب شده تا بسته به متریال به کار رفته شده، روش تولید یا کاربری آن، شاهد انواع آجر در سبکهای مختلف باشیم.
بنابراین چنانچه به دنبال ایجاد دکوراسیون شیک و مدرن، طراحی سنتی نما، ساخت کف پوشی منحصر به فرد و… هستید، قطعاً آجرها با تنوع بالا در رنگ بندی و قابلیتهای ویژه خود، گزینهای اقتصادی خواهند بود.
در وهله اول، ابتداییترین مورد در دسته بندی آجرها، بر حسب متریال به کار رفته شده در تولید آنهاست، که این کالا را به دو نوع آجر رسی و آجر غیر رسی تقسیم بندی کرده است.
هریک از این موارد خود نیز دارای مدلهای مختلفی هستند که شناخت آنها ما را در انتخاب بهترین نوع مصالح لازم نسبت به هدف کاربری یاری میرساند.
کاربرد آجر در کوره های صنعتی
مسلما کاربرد آجر فقط در صنعت ساختمان سازی نبوده و کاربردهای دیگری نیز در آن نهفته است، یکی دیگر از کاربردهای آجر در کوره است که در این موضوع نیز آجرهایی با عنوان آجر کوره تولید شده است؛ از این رو آجرهای کوره یکی از آجرهایی با مقاومت حرارتی بالا هستند که در دماهای بالا ذوب نخواهند شد و در کورههای صنعتی و سنتی نیز کاربرد بسیار دارند.
کوره آجرپزی نیز که در آن از آجر کوره استفاده میکنند دارای سه مدل مختلف مانند کوره تونلی، کوره هوفمان و کوره تنورهای است که در هر یک از آجر کوره مخصوص به خود استفاده میکنند.
انواع آجر ساختمانی و صنعتی بر اساس مواد اولیه
مسلما قبل از شناخت کامل آجرها باید انواع آجرهای ساختمانی و صنعتی را بشناسید و یکی از این مدلها بر اساس مواد اولیه طبقهبندی شده است که ما در این قسمت از مقاله آجر چیست و انواع آن خواستار ارائه اطلاعات اصلی درباره انواع آجر صنعتی و ساختمانی بر اساس مواد اولیه هستیم.
به طور کلی انواع آجر ساختمانی بر اساس مواد اولیه به ۵ دسته بندی آجرهای قزاقی، آجر آهک شنی، آجرهای مهندسی، آجرهای بتنی و آجر خاکستر بادی (سیمانی) تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی کوتاه و مختصری از هر یک خواهیم پرداخت.
آجرهای قزاقی: آجرهای قزاقی مصالح ساختمانی بسیار قدیمی هستند که در بسیاری از سازههای باستانی جهان یافت میشوند. آجرهای سنتی شکل کلاسیک آجر هستند که با فشار دادن خاک رس مرطوب در قالبها، سپس خشک کردن و پختن در کورهها ایجاد میشوند. از نظر ظاهری، این آجرها بلوکهای جامدی از خاک رس سخت شده هستند که معمولاً مایل به قرمز هستند.
آجر آهک شنی: آجرهای آهکی شنی (آجرهای سیلیکات کلسیمی) از مخلوط ماسه، خاکستر بادی و آهک ساخته میشوند. رنگدانهها نیز ممکن است برای رنگ اضافه شوند. سپس این مخلوط تحت فشار قالب گیری میشود تا به شکل آجر ساختمانی درآید. آجرهای آهکی ماسهای مانند آجرهای قزاقی یا سنتی در کورهها پخته نمیشوند. در عوض، مواد توسط یک واکنش شیمیایی به یکدیگر متصل میشوند که با خشک شدن آجرهای مرطوب تحت گرما و فشار رخ میدهد.
آجر مهندسی: آجرهای مهندسی عمدتاً در پروژههای عمرانی استفاده میشوند که در آن استحکام و انعطافپذیری در برابر عناصر ضروری است. آنها بر پایه خاک رس هستند و میتوانند با بسیاری از مواد دیگر مخلوط شوند.
آجر بتنی: آجرهای بتنی از بتن جامد که در قالب ریخته میشود ساخته میشوند. آنها به طور سنتی در آجرکاری داخلی استفاده میشوند، اما بیشتر در کارهای بیرونی، مانند نما و نردهها، برای ارائه زیبایی مدرن یا شهری استفاده میشوند. در صورت افزودن رنگدانه در حین تولید، آجرهای بتنی را میتوان در رنگهای مختلف تولید کرد.
آجر سیمانی: آجرهای خاکستر بادی یا آجر سیمانی با خاک رس و خاکستر بادی (محصول جانبی سوزاندن زغال سنگ) با حرارت حدود ۱۸۳۲ درجه فارنهایت تولید میشوند. این نوع آجر ساختمانی گاهی اوقات به عنوان خود سیمان توصیف میشود زیرا حاوی حجم بالایی از اکسید کلسیم است و در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت منبسط میشود. با این حال، این تمایل به گسترش میتواند منجر به شکست خروجی شود. آجر خاکستری دارای مزیت سبکتر بودن وزن نسبت به آجر سفالی یا بتنی است.