پارچههای نخی از الیاف طبیعی گیاهی تهیه میشوند. این پارچهها به قدری محبوب هستند که لباسهای زیادی از جمله انواع بلوزها و پیراهنها، رومیزی و روتختی و حتی لباس نوزادان جنس نخی دارند.
از این الیاف میتوان لباسهایی تولید کرد که هوا به خوبی در آنها جریان دارد. لباسهای نخی قیمت مناسب و دوام خوبی دارند اما برای حفظ ظاهر و افزایش دادن عمر مفید لباسهای نخی، باید به نکات مربوط به نگهداری و شستشوی این لباسها دقت کرد.
لباسهای ۱۰۰% نخ، قابل شستشو هستند. با این حال، پیش از تصمیم برای شستشوی دستی یا با ماشین لباسشویی، برچسب اطلاعات مربوط به دستور العمل شستشو و مراقب همه لباسها را مطالعه کنید. در حالی که لباسهای نخی قابل شستشو هستند، در تهیه و تولید بعضی از لباسها یا اکسسوریهای نخی ممکن است متریال دیگری هم به کار رفته باشد که قابل شسشتو نیست.
بنابراین، اگر تجربه زیادی در شستشوی انواع لباسها ندارید و روی لباس شما هم نوشته شده «فقط خشکشویی»، مراقب باشید و ریسک نکنید. نکته دیگری که در زمینه تمیز کردن لباسهای نخی باید به آن توجه داشت این است که بهتر است لباسهای نخی را بعد از هر دو یا سه بار پوشیدن، بشویید. این موضوع به مقدار کثیف بودن لباس بستگی دارد.
روشهای خاصی برای شستن و تمیز کردن لباسهای صد در صد نخ وجود دارند که نقش موثری در حفظ دوام و ظاهر لباسها ایفا میکنند. اصلیترین دغدغه افرادی که لباسهای نخی را خیلی دوست دارند، ماهیت خاص الیاف آن است. اما همین الیاف ممکن است به راحتی حین شسشتو آب برود. با مراقبت درست میتوان از آب رفتن لباسهای نخی جلوگیری کرد.
آب رفتن لباسهای نخی معمولاً در مرحله خشک کردن آنها رخ میدهد. مرحله خشک کردن لباس در ماشین خشک کن، در مجاورت یک منبع حرارتی گازی یا برقی انجام میشود. این ردند سریع خشک شدن، باعث میود تا الیاف طبیعی پنبه به هم فشرده شوند. در واقع همین فشرده شدن الیاف به هم چیزی است که به آن آب رفتن پارچه یا لباس میگوییم. موضوعی که باید در اینجا مطرح کنیم این است که آب رفتن لباس نخی فقط یک بار اتفاق میافتد.
بنابراین آب رفتن هرگز باعث نمیشود تا لباس شما دو یا سه سایز کوچکتر شود. خبر خوب برای کسانی که جینهای تنگ را ترجیح میدهند این است که آب رفتن لباس در واقع میتواند برای آنها یک امتیاز باشد. برای جلوگیری از آب رفتن لباسهای نخی، باید آنها را به صورت طبیعی در هوای آزاد خشک کرد. در طول فصل تابستان، پهن کردن آنها روی یک طناب رخت، خارج از فضای خانه میتواند بهترین روش برای خشک کردن لباسهای نخی باشد.
در زمستان هم میتوانید لباسهای نخی را به صورت تخت و صاف روی سطح یک حوله تمیز پهن کنید تا به تدریج خشک شوند. در ادامه مقاله امروز لاوسته، بیشتر به موضوع آب رفتن لباسهای نخی خواهیم پرداخت.
یک دغدغه دیگر که درباره شستشوی لباس تمام نخ وجود دارد، از دست رفتن رنگ اصلی پارچه است. با عمل به دستور العملهای دقیق پیشبینی شده برای شستشوی لباسهای نخی، میتوانید از بروز چنین حالتی جلوگیری کنید. راهکار و نکته اصلی برای جلوگیری از آب رفتن و همچنین از دست رفتن رنگ لباسهای تمام نخی حین شستشو، استفاده از آب سرد است. دمای معمولی آب شیر هم برای این کار مناسب است. هر چه دمای آب بیشتر شود، احتمال رنگ پس دادن پارچه نخی هم افزایش خواهد یافت. همچنین با بیشتر شدن دمای آب، پارچه نخی مقداری هم آب میرود.
اکثر تولیدکنندگان لباسهای صد در صد نخی، توصیه میکنند که این لباسها باید به روش دستی و با آب سرد و یک شوینده ملایم شسته شوند. رعایت این نکات به حفظ ظاهر و دوام لباسهای نخی منجر خواهد شد. راهکار دیگری که میتوان برای حفظ ظاهر لباسهای تمام نخ حین شتشو به کار بست، پشت و رو کردن این لباسهاست. این کار کمک میکند تا سطح بیرونی لباس که نقش مهمتری در زیبایی آن دارد، بیشتر محافظت شود. بدین وسیله، بخش بیرونی لباس حین شستشو در ماشین لباسشویی یا با روش دستی، در امان باقی خواهد ماند.
نگهداری از لباسهای تمام نخ سادهتر از چزی است که اکثر مردم فکر میکنند. وقتی به هر دلیل امکان شستشوی دستی وجود ندارد، استفاده از برنامه ملایم ماشین لباسشویی توصیه میشود. همچنان در شستشوی ماشینی هم باید از آب سرد برای تمیز کردن لباس نخی استفاده کرد. اگر واقعاً نیاز دارید که دمای آب را بالاتر ببرید، نهایتاً استفاده از آب ولرم تا کمی گرم مجاز است.
مگر اینکه قصد داشته باشید با استفاده از آب داغ، صد در صد باعث آب رفتن لباس نخی خود شوید. همانطور که اشاره کردیم، همیشه موقع شستشو، لباسهای نخی را پشت و رو کنید. موقع خشک کردن و وقتی که میخواهید لباسها را بیرون از خانه روی یک طناب رخت پهن کنید هم به خاطر داشته باشید که آنها را دوباره به حالت اولیه برنگردانید و اجازه بدهید پشت و رو باقی بمانند. این کار باعث میشود که نور آفتاب آسیبی به رنگ لباس یا پارچه نخی نرساند.