توصیههای مهم برای کاشت ذرت
ذرت گیاهی است از خانواده Poaceae، دگرگشن مخصوص نواحی گرم و معتدل که بعد از گندم و برنج سومین محصول زراعی دنیا از نظر سطح زیر کشت و دومین محصول بعد از گندم از نظر میزان تولید است که علاوه بر تامین دانه و علوفه ای مورد نیاز مرغداریها و دامداریها در صنعت غذایی، شیمیایی و دارویی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورتی که میخواهید گیاه ذرت پرورش بدهید، باید با نکاتی در مورد پرورش این گیاه از بذر آشنا باشید. گیاه ذرت نیاز به آفتاب کامل دارد تا به حداکثر رشد خود برسد به همین دلیل بهتر است برای کاشت ذرت در فضای باز، در فصل تابستان و در مقابل نور کامل خورشید اقدام کنید، اما اگر فضا یا شرایط مناسبی برای این کار ندارید ولی تمایل به کاشت گیاهان مختلف دارید، میتوانید ذرت را در داخل خانه پرورش دهید. البته کاشت ذرت به عنوان یک گیاه خانگی غیر متداول است و شما فقط می توانید برای یک یا دو وعده غذا از آنها استفاده کنید.
اصول اولیه کاشت ذرت
برای کاشت ذرت توجه زیادی را به انتخاب بذر مناسب معطوف کنید. بذر خوب گام مهمی در پرورش ذرت است. گام بعدی باید صبر کنید تا دمای خاک به ۱۸ درجه سانتیگراد برسد. اطمینان حاصل کنید پیش از قرار دادن ذرت در داخل خاک روزهای سرما زدگی زمستانی سپری شده باشد، در غیر این صورت محصول ذرت بسیار کم خواهد شد. توجه داشته باشید که این گیاه نباید تشنه نگه داشته شود. مالچ پاشی به حفظ رطوبت خاک در روزهای گرم و خشک تابستانی و جلوگیری از رشد علفهای هرز کمک میکند. این نگهداری و حفظ ذخیره رطوبتی به خصوص در فصل جوانه زنی باید اعمال گردد. گرده افشانی ذرت به وسیله باد انجام میگیرد. بنابراین برای تکثیر ذرت آنها را در فضاهایی کشت نماید که امکان گرده افشانی به راحتی برقرار شود. فضاهای کوچک شده محیط مناسبی برای گرده افشانی ایجاد میکنند. اگر دفعه اولتان است که دست به کاشت ذرت می زنید فقط یک نوع ذرت را در باغچه بکارید تا از گردافشانی متقاطع جلوگیری شود. گردافشانی متقاطع میتواند به سفتی گوشها (یک ساقه جدای ذرت) و شیرین نشدن ذرت منجر شود.
نحوه کاشت ذرت
ابتدا یک مکان مناسب برای نگه داری ذرت انتخاب کنید. این گیاه باید در محیطهایی کشت شود که قبلاً در آن کاشت بادمجان، گوجه فرنگی یا محصولاتی که مراقبت زیاد نیاز دارند، انجام نشده باشد. محیط منتخب خود را از نظر وضعیت نور مورد بررسی قرار دهید. کاشت ذرت به منطقه پرنور نیاز دارد. ضمن اینکه بهتر است این محدوده در منطقه وزش باد قرار نداشته باشد. همچنین ذرت تحمل سرما را ندارد و در دمای بین ۱۶ تا ۳۴ درجه سانتیگراد قابل رشد می باشد پس بهتر است در باغچهای کاشته شود که از نظر دمایی مناسب باشد. خاک باید قبل از کاشت ذرت آماده شود. یعنی به وسیله شخم زدن همگون و یکدست گردد. ذرت برای جوانه زنی و ثمردهی به مواد مغذی متکی میباشد، در صورت غنی نبودن خاک آن را با کود تغذیه کنید. بعد از کوددهی آبیاری را انجام دهید. این آبیاری فرصت شکلگیری خاک مناسب قبل از کشت را فراهم میکند. آماده کردن خاک معمولاً ۲ تا ۴ هفته قبل از کاشت ذرت انجام میگیرد. بافت خاک باید سبک باشد و از نظر زهکشی در حد عالی باشد. چون گیاه ذرت به نسبت زیاد آبیاری میشود، بنابراین نبود یک خاک با زهکشی مناسب شرایط غرقابی شدن و پوسیدگی گیاه را فراهم میکند.
پس از اطمینان از امن بودن محیط از یخ زدگی، ردیف های لازم برای کاشت را به شکل جوی و پشته فراهم کنید. فاصله بین ردیفهای کاشت باید رعایت شود که حدود ۶۱ تا ۷۶ سانتیمتر بین ردیفهای کاشت باید فاصله باشد. بذرهای ذرت را باید در عمق ۲.۵ تا ۵ سانتیمتری بکارید و بین آنها حدود ۲۲ تا ۳۰ سانتیمتر فاصله بگذارید. بعد از گذشت یک هفته جوانه ذرت شما سر از خاک در میآورد. اگر جوانهها با تراکم بالا رشد کرده اند، بهتر است ترتیب یک تنک سازی را در ردیفهای ذرت بدهید به گونه ای که جوانههای ضعیف از فضای کشت حذف گردند. زمانی که جوانهها به اندازه 25 سانتیمتر مرتفع شد، کود حاوی نیتروژن به آن اضافه نماید. در کاشت ذرت عمل کوددهی هر ۳۰ روز یک بار انجام میگیرد. توجه داشته باشید که آبیاری ذرت نیز به اندازه کوددهی اهمیت دارد، در صورت نبود آبیاری مطلوب، گوش مناسب برای ذرت شکل نخواهد گرفت.
برداشت ذرت
با منگوله دار شدن ذرت، گوشها در رشد قابل توجهی دیده میشوند و بعد از ۲۱ روز میتوانید اقدام به برداشت کنید. برای برداشت به این نشانهها توجه کنید: منگوله باید خشک شده باشد گوش ذرت از قسمت ساقه کمی منفصل شده باشد. گوشها مستحکم و پر شده باشند. با دست زدن به دانهها، شاهد شکستن آنها باشید. امکان کاشت ذرت در گلدان وجود دارد، اما همان طور که میدانید فضای داخلی گلدان برای ریشه گیاه اندکی کوچک میباشد. زمانی که کوددهی به ذرت را آغاز میکنید، این گیاه دچار رشد پیوندی در گلدان میشود که این موضوع برای ذرت چندان مطلوب نمیباشد. بنابراین در حین رویش ذرت وضعیت آن را به خوبی مورد بررسی قرار دهید.