زمین کشاورزی، زمینی است که به دلیل توانایی آن در رشد محصولات غذایی در آن کشاورزی انجام می شود. منابع زمین های کشاورزی و گیاهان زراعی قابل رشد مبتنی بر ترکیبات خاک و آب و هوا هستند و می توانند برای محصول مورد کشت آینده متفاوتی را ایجاد کنند. زمین کشاورزی برای آن که به نتیجه خوبی برسد و محصولات زیادی داشته باشد باید ویژگی هایی را دارا باشد که در ادامه این مقاله به آن می پردازیم.
خاک
خاک در اولویت قرار دارد زیرا خاک محل قرار گرفتن آب و مواد مغذی برای محصول کشاورزی است و اکسیژن مورد نیاز توسط خلل و فرجی که در آن وجود دارد به گیاه می رسد. پس کیفیت خاک می تواند تاثیر زیادی در تولید سودآورترین محصول داشته باشد. خاک به لحاظ PH به سه دسته اسیدی، خنثی و قلیایی تقسیم بندی می شود که بهترین آن PH خنثی است. اگر زمین دارای PH مناسب نباشد باید زمان و سرمایه بیشتری برای تجهیز آن در نظر گرفت. همچنین خاک باید دارای عمق کافی باشد زیرا به هر میزان که عمق خاک بیشتر باشد درختانی با ریشه های عمیق تر را می توان در آن کشت کرد. اما به هر میزان که عمق خاک کمتر باشد می توان گیاهانی با ریشه کوتاهتر مانند گیاهان داروئی در آن کاشت.
شرایط آب و هوایی
گیاهان زراعی برای رشد و نمو و تکامل مراحل رشد خود به آب و هوای مناسب نیاز دارند. برای مشخص کردن ناحیه های هواشناسی کشاورزی از شاخص هایی مانند دما، بارش، ارتفاع از سطح دریا و نوع محصول استفاده می شود. کشور ما نیز به ۶ ناحیه آب و هوایی تقسیم بندی می شود که میزان بارش و رطوبت تاثیر زیادی در رشد گیاهان دارد. در مناطقی که بارش متوسط سالانه از ۳۰۰ میلی متر کمتر است معمولا رطوبت کافی برای گیاه در خاک ذخیره نمی شود.
جهت زمین کشاورزی
بهتر است جهت و میزان تابش نور خورشید در تمام نقاط زمین بررسی شود. تپه ها، درختان و ساختمان ها می توانند مشکلات سایه ای ایجاد کنند. باید توجه داشته باشید که در تابستان متوجه مشکلات مربوط به سایه ها نخواهید شد، اما بعد از آن در فصلی که خورشید در آسمان پایین تر است، این مشکل تشدید خواهد شد. با توجه به این که زمین های مخصوص تولید سبزیجات باید در نور کامل خورشید قرار بگیرند؛ بنابراین آنها باید حداقل ۶ ساعت از روز از نور مستقیم خورشید بهره مند شوند. دسترسی کمتر به نور، رشد گیاهان را کاهش می دهد و به این صورت زحمات شما به هدر خواهد رفت.
شیب زمین کشاورزی
شیب زمین کشاورزی هم موضوعی است که باید به آن توجه کنید زیرا برای راه انداختن باغ های دیم جهت کاشت گیاهان زراعی مانند گندم، نخود و غیره زمین هایی با شیب کمتر از ۸ درصد نیاز دارید زیرا با شیب بیشتر از ۸ درصد معمولا در اثر باران و تولید رواناب به ویژه برای زراعت گندم دیم فرسایش خاک به وجود می آید