لوله کشی سنتی آب:
لوله کشی آب به روش سنتی از قدیم در ساختمان سازی کاربرد داشته و می توان گفت بیشتر ساختمان ها را در گذشته به این روش لوله کشی می کردند. در آن زمان بیشتر از لوله های فلزی برای انجام لوله کشی آب ساختمان استفاده می شد.
اما با توجه به دلایلی از جمله اجرت بالای نصب به دلیل سختی کار، زنگ زدگی لوله ها در دراز مدت و همچنین سنگین بودن لوله های فلزی اکنون دیگر از این لوله در لوله کشی آب ساختمان استفاده نمی شود.
لوله کشی انشعابی:
در لوله کشی آب به طریق انشعابی لوله آب در تمام ساختمان از رایزر اصلی منشعب می شود و تفاوتی در نحوه لوله کشی آب سرد و گرم نیست. در این روش لوله اصلی بعد از اینکه از داخل خیابان وارد ساختمان شد بعد از نصب کنتور مستقیما در داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
شکل استفاده از رایزر اصلی آب در داخل ساختمان در روش انشعابی به این صورت است که برای هر محل مصرف یک انشعاب از سر لوله گرفته شده و در انتها کل مسیر لوله کشی به یکدیگر مرتبط می شوند.
به همین دلیل است که به این نوع از لوله کشی، انشعابی می گویند. لوله کشی انشعابی را امروزه بعد از منسوخ شدن استفاده از لوله های فلزی با کمک لوله های پلیمری انجام می دهند.
لوله کشی کلکتوری:
دلیل نام گذاری این نوع لوله کشی به صورت کلکتوری به خاطر استفاده از وسیله ای به نام کلکتور در این مدل لوله کشی آب در ساختمان است.
این نوع لوله کشی مدرن و پیشرفته است و از قوانین لوله کشی سنتی و انشعابی تابعیت نمی کند. چرا که بر خلاف لوله کشی انشعابی می توان این مدل از لوله کشی را در یک ساختمان به صورت جداگانه نیز اجرا کرد.
قبلا در مقاله از لوله کشی کلکتوری در چه ساختمان هایی استفاده می کنیم در مورد استفاده از این شیوه توضیحات مفصل داده ایم که شما نیز می توانید در همین سایت این مقاله را مطالعه کنید.
در این شیوه رایزر اصلی آب بعد از ورود از خیابان به داخل ساختمانی که قرار است لوله کشی کلکتوری در آن اجرا شود وارد کلکتور می شود. سپس در محل های مختلف بنا بر لزوم مورد استفاده قرار می گیرد. در اصل در این شیوه رایزر اصلی در داخل کلکتور منشعب می شود.
تعداد کلکتورها در داخل ساختمان بنا بر تعداد مکان های مصرف متفاوت است. کلکتورها با تعداد خروجی و ورودی های متفاوت در بازار موجود هستند
حال جدا از تنوع مدل های کلکتور ما در لوله کشی آب ساختمان به حداقل دو کلکتور جداگانه برای لوله کشی آب سرد و گرم احتیاج داریم.
چون رایزر اصلی آب مستقیما وارد وسیله حرارتی نمی شود و برای تقسیم شدن لوله آب گرم خروجی از پکیج در بین وسیله های حرارتی مانند رادیاتورها احتیاج به کلکتور جداگانه داریم.
برخلاف لوله کشی سنتی یا انشعابی لوله کشی کلکتوری را نمی توان به صورت روکار انجام داد، چون شکل قرار گیری لوله ها بعد از خروج از جعبه کلکتور فقط به صورت توکار است.
ولی در این شیوه می توان لوله ها را در دو حالت متفاوت از لوله کشی توکار در ساختمان اجرا کرد.
در برخی ساختمان ها لوله ها را مانند لوله کشی انشعابی از کف ساختمان عبور می دهند اما در ساختمان سازی های مدرن تر شیوه لوله کشی کلکتوری به صورت زیرسقفی اجرا می شود، یعنی لوله های یک ساختمان را در زیر سقف طبقه بالایی عبور می دهند.
کدام یک سریع تر اجرا می شوند؟
به طور کلی در بین روش های لوله کشی ذکر شده اگر به دنبال سریع ترین روش لوله کشی آب در ساختمان هستید ما به شما لوله کشی آب به شیوه انشعابی و به صورت روکار را پیشنهاد می دهیم، مخصوصا اگر ساختمان در حالت سکونت باشد.
چرا که در این روش همانطور که ذکر شد بدون خرابی می توان لوله ها را از روی سطح دیوار عبور داد. در واقع از این روش لوله کشی آب در زمینه تعمیرات لوله کشی آب نیز استفاده می کنند و دلیل آن هم پرداخت هزینه های کمتر و سرعت کار بالاتر است.
اما برخی افراد به دلیل اینکه ظاهر لوله ها در لوله کشی روکار مشخص است، از این روش از لوله کشی در ساختمان خود استفاده نمی کنند.
با این حال با توجه به مزیت های فراوان لوله کشی روکار، هنرکاران ساختمان سازی راهی برای رفع این مشکل پیدا کردند و آن استفاده از داکت کشی است.
داکت کشی در واقع استفاده از قاب های مخصوص لوله است که کل سطح خارجی لوله را می پوشاند و علاوه بر زیبایی باعث استقامت کار نیز می شوند.
در این بین بعد از لوله کشی روکار که رکورد سریع ترین شیوه لوله کشی ساختمان را دارد، می توان از لوله کشی کلکتوری با لوله های لایه ای به عنوان دومین شیوه لوله کشی ساختمان از لحاظ سرعت نام برد.
که البته شرط مهم استفاده از این شیوه در لوله کشی ساختمان این است که ساختمان در حال ساخت یا بازسازی باشد.
چرا که همانطور که در بالا ذکر شد لوله کشی کلکتوری در دسته لوله کشی های توکار قرار دارد و اما دلیل داشتن سرعت کار در این مدل از لوله کشی همانطور که گفتیم به خاطر وجود دو فاکتور مهم است یکی وسیله کلکتور و دیگری لوله های لایه ای.
چون کلکتور به انشعاب گیری سریع در ساختمان کمک می کند و از طرفی اگر از لوله های لایه ای در این شیوه استفاده کنید، سرعت کار به دلیل نصب راحت این مدل از لوله ها بسیار بالا می رود.