داکت اسپلیت نوعی سیستم سرمایشی گرمایشی است که در فصل سرد زمستان محیط را گرم و در فصل گرم تابستان محیط را خنک میکند. داکت اسپلیتها از دو قسمت اصلی کندانسور و هواساز تشکیل شده است. کندانسور شامل چند قطعه پروانه، کمپرسور، دینام، فین و … میباشد و هواساز نیز شامل فیلتر، سینی، کویل، دینام، اوپراتور، پروانه و … میباشد.
هوا ساز داکت اسپلیت به صورت توکار درون سقف وصل میشود و سپس با استفاده از کانال کشی هوا را به اتاقها و سایر مکانها انتقال میدهد.
داکت اسپلیت برای خنک کردن محیط عملکردی شبیه به اسپلیت و کولر گازی دارد ولی برای گرم کردن محیط با گردش آب گرم درون داکت اسپلیت محیط را خنک میکند.
انواع داکت اسپلیت
انواع داکت اسپلیت دو نوع اینورتر و معمولی میباشد. در نوع اینورتر موتور الکتریکی به صورت متغیر کار کرده و سرعت بالایی دارد و همین امر باعث سریع تر کار کردن آن میشود که میتواند در مصرف انرژی هم صرفه جویی کند. منظور از دور الکتریکی متغیر این است که با توجه به میزان دمایی که شما تنظیم میکنید در مواقعی که محیط خنک میشود دور متغیر کم شده و و زمانی که دمای هوا گرم میشود دور متغیر زیاد میشود و همین امر سبب میشود در مصرف انرژی صرف جویی شود. در نوع معمولی که دور موتور ثابت است موتور به صورت ثابت و همیشگی کار میکند و تا زمانی که شما نخواهید کم یا زیاد نمیشود و حتما باید خاموش یا روشن شود که همین امر باعث پر مصرف شدن اسپلیت معمولی خواهد شد.
مزایای داکت اسپلیت
· داکت اسپلیت از نظر قیمت و کارایی مناسبی که دارد نسبت به سایر سیستمهای تهویه هوا مناسب تر است.
· هوایی را که میخواهد به محیط انتقال دهد فیلتر میکند و هوای تازه و مطبوعی به محیط میدهد.
· از کانالهای کوچک تری نسبت به کانالهای کولر آبی برای اسپلیت استفاده میشود چرا که کیفیت هوای آنها از کولرهای آبی بهتر است.
· دارای استقلال کامل است و به تنهایی میتواند گرما و سرمای یک محیط را تامین کند و همچنین این توانایی را دارد که تهویه مطبوع چند ساختمان را به صورت همزمان انجام دهد.
· راندمان سرمایشی و گرمایشی آن در مقایسه با سایر سیستمهای تهویه مطبوع بهتر است.
داکت اسپلیت چگونه کار میکند؟
عملکردی شبیه به اسپلیت دارد. تفاوت اسپلیت با کولر گازی فقط در نام آنها است چرا که اسپلیت نام لاتین کولر گازی میباشد و چندان تفاوت جدی با هم ندارند.اگر توجه کنید نام کولر آبی بر این اساس نام گذاری شده است که برای خنک سازی محیط از آب استفاده میشود و برای کولر گازی هم همین موضوع صدق میکند چرا که از گازهای 22R برای خنک سازی به وسیله اسپلیت معمولی و 410R برای خنک سازی به وسیله اینورتر استفاده میشود. دو قطعه اصلی یعنی کندانسور و هوا ساز با یک لوله مسی به یکدیگر وصل شده و هوای خنک را به هوا ساز انتقال میدهد سپس با استفاده از فیلترهای درون هوا ساز هوای فیلتر و تمیز شده را با استفاده از کانال به محیط انتقال خواهد داد.