فوندانت یک ماده ترکیبی خوراکی است که از آب، قند، ژلاتین و گلیسرول ساخته میشود. فوندانت به دلیل سهولت در استفاده و ایجاد ایدههای خلاقانه در تزئینات خوراکی در سالهای اخیر به یکی از رایجترین و پرمصرفترین مواد اصلی دکور و تزیین در صنعت کیک و دسر تبدیل شده است
فوندانت یک ماده ترکیبی خوراکی است که از آب، قند، ژلاتین و گلیسرول ساخته میشود. از فوندانت برای روی کیک و شیرینی، برای تزیین، شکلدهی و مجسمهسازی در زمینه کیک و شیرینی استفاده میشود. فوندانت به دلیل سهولت در استفاده و ایجاد ایدههای خلاقانه در تزئینات خوراکی در سالهای اخیر به یکی از رایجترین و پرمصرفترین مواد اصلی دکور و تزیین در صنعت کیک و دسر تبدیل شده است. فوندانت مانند بوم نقاشی سفیدی است که یک نقاش میتواند با استفاده از جوهرها و رنگهای خوراکی آن را به یک شاهکار هنری تبدیل کند.
انواع فوندانت
فوندانت سه نوع مجسمه سازی، مایع و خمیری دارد. چیزی که باعث محبوبیت آن شده رنگپذیری و شکلدهی آسان و همچنین ماندگاری طولانی در مقابل فاسد شدن است. در ایران نیز چند سالی است استفاده از این ماده در صنعت قنادی گسترش زیادی پیدا کرده. فوندانتها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای منظورهای متفاوت در تزیین کیک استفاده میشوند. فوندانت خمیری رایجترین نوع است که کمی شبیه خمیر پای است و در بیشتر موارد به عنوان روکش روی کیک استفاده میشود تا آن را بپوشاند. همچنین برای تزئین میتوانیم آن را به اشکال متفاوت برش بزنیم و استفاده کنیم.
طرز تهیه فوندانت مایع
فوندانت مایع یک ماده کرم مانند است که برای پر کردن داخل یا پوشش کیک، شیرینی، نبات یا آبنبات استفاده میشود. سادهترین روش برای ساخت این فوندانت این است که شکر و آب را با حرارت مخلوط کنیم و بعد با ژلاتین و گلیسیرین تثبیت کنیم و تا مرحلهای به پخت ادامه دهیم که به صورت توپ نرمی درآید. کمی که سرد شد، آن را هم میزنیم تا هوا با آن مخلوط شود و به شکل تودهای کدر با بافتی کرمی در آید. گاهی میتوانیم به عنوان طعم دهنده لیمو، وانیل و یا سایر مواد طعم دهنده و مواد رنگ دهنده مختلف استفاده کنیم.
طرز تهیه فوندانت خمیری
خمیر فوندانت معمولا برای تزئین کیکهای تولد و عروسی استفاده میشود. گرچه عموما کیکهای عروسی را با خمیر بادام که به مارسبان معروف است و رویال آیسینگ تهیه میکنند، اما به دلیل اینکه مغزیات برای افراد زیادی آلرژیزا است فوندانت روز به روز خواهان بیشتری پیدا کرده است و کارایی بیشتری دارد. در خمیر فوندانت میتوانیم از ژلاتین و گلسیرین استفاده کنیم که ارزش غذایی دارد و قند را در حالت انعطاف پذیری حفظ میکند. همچنین میتوانیم با استفاده از پودر قند و مارشمالو هم این خمیر را بسازیم. در خمیر فوندانت آماده که در دمای اتاق پایدار است عموما از شکر و روغن هیدروژنه استفاده میشود، اما فرمولاسیونهای متفاوتی برای فوندانتی که در دمای معمول پایدار است وجود دارد و مواد اولیه آن شامل؛ قند، صمغ، سلولز و آب است.
طرز تهیه فوندانت مجسمه سازی
فوندانت مجسمهسازی تا حدودی شبیه فوندانت خمیری است اما قوام سختتری دارد و همین موضوع باعث میشود ترکیب خوبی برای مجسمهسازی باشد. خمیر قند یا خمیر گام مشابه خمیر فوندانت است، اما نهایتا کاملا سخت میشود و بنابراین برای ساخت تزئینات کیک بزرگتر مثل شکل عروس و داماد، گلهای بزرگتر و... استفاده میشود. مواد اولیه لازم برای تهیه خمیر قند عموما سفیده تخم مرغ و پودر قند هستند.
مزایای فوندانت
از لحاظ مواد غذایی، فوندانت هم مثل قند و شکر، یک منبع تامین انرژی است، ولی بیشتر محبوبیت آن به دلیل قابلیتهای شکلپذیری برای تزیینات خوراکی است. فوندانت خمیری به خوبی شکل میگیرد و قابلیت جذب رنگ خوبی دارد. همچنین بدلیل مقدار قند بالا، مادهای است که به آسانی فاسد نمیشود و ماندگاری بیشتری نسبت به دیگر تزیینات خوراکی کیک و شیرینی دارد. در بسیاری از موارد از فوندانت مایع بسته به میزان غلظت آن، به عنوان چسب خوراکی استفاده میشود.
مضرات فوندانت
از آنجایی که فوندانت از مقدار زیادی شکر درست میشود، مضرات آن همان مضرات قند و شکر خالص است. به همین دلیل، مصرف آن باید در افرادی که بیماری های قندی، کبدی و رژیمهای غذایی دارند کنترل شود. خیلی از افرادی که رژیمهای محدودیت یا منع مصرف در قند دارند، نمیتوانند کیک فوندانت بخورند.