سیخ کباب ابزاری است، کشیده و باریک که از جنس فلز یا چوب ساخته میشود. از این ابزار برای نگهداشتن انواع گوشت، ماهی و مرغ برای روی آتش منقل جهت پخته و برشته شدن مورد استفاده قرار میگیرد. سیخهای فلزی از استیل ضد زنگ یا آلومینیوم و سیخهای چوبی از چوب درخت بامبو ساخته میشوند. برای اینکه ماده غذایی راحتتر وارد سیخ شما شود، معمولا نوک آنها را تیز میکنند. برای جلوگیری از سوختن دست هنگام درست کردن کباب، با سیخهای فلزی معمولا برای آنها دسته چوبی یا پلاستیکی درست میکنند که این دسته تا حد زیادی از سوختن دست جلوگیری میکند.
انواع سیخکباب از نظر نوع استفاده:
سیخکباب کوبیده:
این نوع کباب معمولا به وسیله گوشت چرخ کرده ورز داده شده و مقداری آرد و نمک تهیه میشود. سیخ مورد نیاز برای درست کردن این مدل کباب با سیخهای معمولی تفاوت دارند، اندازه آنها مقداری پهنتر از سیخهای جوجه میباشد. معمولا فلزی هستند و نوک آنها زیاد تیز نیست. تنها کاربردی که این مدل دارد، برای تهیه کباب کوبیده است و کاربرد دیگری ندارد.
سیخ جوجه کباب:
این مدل سیخ از نظر اندازه با نمونه قبلی تفاوت دارد. اندازه آنها نسبت به نمونه قبلی مقداری باریکتر و نوک آن خیلی تیز تر است. از این سیخ میتوان برای کباب کردن انواع: گوشت، مرغ، ماهی، گوجه فرنگی، فلفل و جیگر استفاده کرد. این سیخها هم از جنس فلز و هم از جنس چوب تهیه میشوند. مدلهای فلزی معمولا دارای دسته چوبی یا پلاستیکی میباشند. کاربرد این سیخ نسبت به نمونه قبلی بیشتر است زیرا انواع گوشت، مرغ و ماهی را با آن میتوان کباب کرد.
انواع سیخ کباب از نظر جنس آنها:
سیخکباب استیل:
استیل یک فلز ضد زنگ و مقاوم است، سیخهایی که از این فلز ساخته میشوند، خیلی راحت و سریع تمیز میشوند. تبادل دمایی کمتری دارند، یعنی بدون داشتن دسته کمتر دسته آنها داغ میشود. نوک تیز آنها اصلا کند نمیشود و تیزی آنها در حدی است که به راحتی میتوان آن را وارد بافت انواع گوشت، مرغ و ماهی کرد. تنها ایرادی که به این نمونه وارد میشود، قیمت بالای آنها میباشد.
سیخکباب ورق سفید:
ورق سفید یا همان ورق کالوانیزه به هیچ عنوان دچار زنگ ضدگی نمیشود. این مدل شباهت زیادی به نمونه استیل دارد. زیرا هم راحت تمیز میشوند و هم نوک تیزی دارند. از این مدل میتوان به راحتی برای کباب کردن انواع گوشت، ماهی و مرغ استفاده کرد. دسته آنها داغ می شود، پس بهتر است، مدلهای دستهدار یا دسته بلند را خریداری کنید تا دست شما دچار سوختگی نشود. از مهمترین ویژگیهای این مدل میتوان به قیمت ارزان آنها اشاره کرد.
سیخکباب آلومینیوم:
آلومینیوم یک فلز ضد زنگ و سبک است، بنابراین یک گزینه مناسب جهت خرید سیخهای سفری میباشد. نوک این سیخها اصلا تیز نمیشود و در صورت تیز شدن خیلی سریع کند میشود. به همین دلیل بیشتر سیخهایی که از این جنس ساخته میشوند برای کباب کوبیده هستند. متاسفانه مقاومت کمی دارند و هنگام سیخ گرفتن کج میشوند. تنها مشکلی که به آنها وارد میشود، تبادل دمایی زیاد آنها است، زیرا دسته آنها سریع داغ میشود.
سیخکباب چوبی:
این مدل در دسته سیخهای کبابی سفری یکبار مصرف قرار میگیرند. تنها یک بار میتوان از آنها استفاده کرد، زیرا قابلیت شستشو ندارند. در صورت کثیف شدن معمولا دور ریخته میشوند. اندازه آنها کوچک بوده و وزن کمی دارند، بنابراین به راحتی درون کوله پشتی قرار میگیرند. تنها مشکل آنها اندازه آنها میباشد که برای استفاده از آنها نیاز به تعداد بیشتری دارید. قیمت آنها هم به حدی زیاد نیست که توان خرید آنها را نداشته باشید. این سیخ معمولا به منظور تهیه جوجه کباب مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای استفاده از سیخ کباب:
این وسیله باعث میشود، گوشت و مواد غذایی شما با فاصله مشخصی از آتش به خوبی پخته و مغز پخت شوند و بدون سوختن دست آنها را جابهجا کنید.
قیمت آن نسبت به قابلمه و دیگر وسایل آشپزی ارزانتر بوده و غذاهایی که با سیخ تهیه میشوند، را با سرعت بیشتری میتوان آماده کرد.
از سوختن دست شما هنگام کباب کردن گوشت، مرغ و ماهی جلوگیری میکند، زیرا بین دست شما و آتش یک فاصله ایمن ایجاد میکند.
جنس بدنه سیخ به گونهای است که مواد غذایی چسبیده به آن به راحتی جدا میشوند و خیلی ساده میتوان آن را را شستشو داد.
نکات مهم برای خرید سیخ کباب:
قیمت سیخ:
اولین و مهمترین نکته در مورد خرید سیخکبابی توجه به قیمت آن میباشد. قیمت نقش مهمی در انتخاب شما دارد، قبل از هر کاری باید میزان بودجه برای خرید سیخ را مشخص کنید. با این کار مدلهایی که در محدوده قیمتی شما قرار ندارند از انتخاب شما حذف میشوند و خرید برای شما آسان میشود.
نوع سیخ:
همان طور که میدانید سیخکباب انواع مختلفی دارد، این شما هستید که باید با توجه به نوع کباب و نیاز خود نوع سیخ خود را انتخاب کنید. سیخ مخصوص کباب کوبیده معموله پهن بوده و نوک چندان تیزی ندارد، اما سیخ مخصوص جوجه کباب مقداری نازکتر از کوبیده است و نوک تیزتری دارد. سیخهای جیگر کباب از تمام مدلها نازکتر و تیزتر میباشند.
جنس سیخ:
سیخ هم میتواند از جنس فلز باشد و هم چوبی که معروفترین چوبی که سیخ از آن ساخته میشود، چوب بامبو میباشد. سیخهای فلزی هم از فلزاتی مانند ورق سفید، آلومینیوم و استیل ساخته میشوند که در بین آنها استیل بهترین جنس میباشد، زیرا هم مقاومتر است و هم راحتتر تمیز میشود. در بین دو نمونه ورق سفید و آلومینیوم هم ورق سفید بهترین گزینه است. زیرا ویژگیهای استیل را دارد و قیمت آن خیلی ارزانتر از استیل میباشد. متاسفانه سیخ آلومینیوم به دلیل داغ شدن بیش از حد کمتر استفاده میشود.
اندازه سیخ:
همیشه سیخهایی را انتخاب کنید که طول بلندتری دارند، به خصوص اگر منقل شما بزرگ است، حتما باید به این نکته توجه داشته باشید. زیرا دسته سیخهای کوتاه خیلی سریع داغ میشود و موقع کار با آنها دست شما دارای جراحت و سوختگی میشود. اما اگر طول سیخ شما بلند باشد، امکان داغ شدن دسته سیخ خیلی کمتر از زمانی است که دسته آن کوتاه است. در این حالت دسته سیخ یا اصلا داغ نمیشود و یا در حدی نیست که باعث سوختن دست شما شود.
تعداد اعضای خانواده:
شما باید سیخ را با توجه به جمعیت خانواده خود خریداری کنید، البته باید به اندازه منقل کباب هم توجه نمائید که ظرفیت چند سیخ را دارد. اگر خانواده پر جمعیتی دارید، به شما پیشنهاد میکنم تعداد بیشتری سیخ را خریداری کنید. در غیر این صورت شما مجبور میشوید بعد از درست شدن هر سیخ کباب، سیخها را سرد کرده و مجدد از آنها استفاده کنید، اما اگر به تعداد سیخ توجه داشته باشید این مشکل به وجود نمیآید.
برند محصول:
اگر با توجه به توضیحاتی که داده شد باز هم در مورد خرید این وسیله ارزشمند مشکل دارید، اصلا نگران نباشید. شما میتوانید یک برند معروف و شناخته شده را خریداری کنید. این محصولات از قبل تست شده و امتحان خود را پس دادهاند. تجربه هم ثابت کرده تا زمانی که یک جنس معروف و شناخته شده وجود دارد نباید به سراغ برندهای متفرقه بروید. زیرا با خرید این محصولات وقت و هزینه خود را هدر میدهید.
روش نگهداری از سیخ کبابی:
همیشه بعد از پایان کار سیخهای خود را شستشو دهید، در صورت کهنه شدن چربی روی سیخها پاک کردن آن مشکل میشود.
هیچ وقت نباید سیخکبابی را خم کرده و از آن به عنوان انبر زغال استفاده کنید، زیرا کج شده و هرگز به فرم قبلی خود باز نمیگردد.
سیخها را درون محفظه مخصوص خود قرار دهید، با این کار سیخهای شما تمیز مانده و گم نخواهند شد.
درست است که اکثر سیخها از جنس ضد زنگ ساخته میشوند، اما این موضوع به این معنا نیست که مجاز هستید آنها را در جای مرطوب نگهداری کنید.