وظیفهی اصلی هر سیم هدایت جریان الکتریکی است. بهطورکلی سیمها از هادی و عایق تشکیلشدهاند، منظور از هادی در سیم همان قسمت مرکزی سیم که وظیفهی هدایت جریان الکتریکی را دارد میباشد. اغلب سیمها جنس هادی، مس یا آلومینیوم میباشد؛ اما به دلیل حجم کم و هدایت جریان بهتر فلز مس نسبت به سایر فلزها از مس بهعنوان هدایتکننده اکثر سیمها استفاده میشود. از معایب بزرگ مس نسبت به آلومینیوم تنها قیمت بالای این فلز میباشد.
تقسیم بندی سیم ها
سیمها با توجه به نیازهای مختلف و با توجه به جریان عبوری از آن، دارای قطرهای متفاوتی هستند. قطر سیمها با مقدار جریان عبوری از آنها رابطه مستقیمی دارد؛ یعنی هرچه قطر سیم بیشتر باشد میتوان در یک فاصله مشخص جریان بیشتری از آن سیم عبور داد.
1-سیم مفتولی
همانطور که از نامش هم پیداست سیمهای مفتولی دارای یکرشته هادی بهصورت مفتولی میباشد. سیمهای مفتولی به دلیل فرم گیری خوبی که دارند معمولاً در تابلوهایی که دارای داکت های شیاردار نیستند استفاده میشود. ولتاژ نامی این سیمها 450/750 ولت است.
2-سیم های افشان
هادی سیمهای افشان، از تعداد زیادی رشته مسی نازک تشکیل میشود. این دسته از سیمها نسبت به سایر سیمها دارای انعطافپذیری خوبی هستند. از عمده موارد مصرف این سیمها میتوان به سیمهای مورداستفاده در برقکشی ساختمانها اشاره کرد. سیمهای افشان نیز مانند سیمهای مفتولی دارای سطح مقطعهای متفاوت هستند. ولتاژ نامی این نوع سیم 300/500 ولت است.
3-سیم نیمه افشان
این سیمها ویژگیهایی مابین سیمهای مفتولی و افشان را دارند؛ بنابراین سیمهای نیمه افشان دارای تعداد رشتههایی کمتر از سیم افشان با قطر رشتههایی کمتر از سیم مفتولی را دارند. انعطافپذیری سیمهای نیمه افشان بهمراتب کمتر از سیمهای افشان است. ولتاژ نامی و نوع کاربرد سیمهای نیمه افشان مانند سیمهای مفتولی میباشد.
4-سیم نایلون
ساختار سیم نایلون از ترکیب دو سیم نازک به هم چسبیده تشکیلشده است. این سیمها از نوع افشان بوده و بیشتر در برقکشی ساختمانها و معمولاً بهصورت روکار استفاده میشود. این سیمها ضعیف بوده و در مصارف صنعتی استفاده چندانی ندارد.
5-سیم ارت
این سیمها دارای ترکیب خاصی از رنگهای سبز و زرد هستند. همانطور که از نام این سیم پیداست از سیم ارت جهت اتصال تجهیزات مختلف به سیستم ارتینگ استفاده میشود. از ویژگیهای مهم سیمهای ارت درصد خلوص بالای مس و درنتیجه مقاومت اهمی پایین این سیم میباشد که در مبحث ارتینگ بسیار حائز اهمیت است.
6- سیم کواکسیال
این دسته از سیمها نسبت به سایر سیمها کاربرد کمتری دارند. این سیم بیشتر بهعنوان رابط تلویزیون و آنتن در ساختمانها مورداستفاده قرار میگیرد. این سیمها از اجزای مختلفی تشکیلشدهاند. اجزای این سیم به ترتیب از مرکز مغزی رسانا، عایق میانی، فویل آلومینیوم، شیلد و عایق خارجی است. علت استفاده از شیلد و فویل در این سیم، حذف نویز خارجی و درنتیجه کیفیت بالای صوت و تصویر است.
تقسیم بندی کابل ها:
کابلها نیز مانند سیمها وظیفهی هدایت جریان الکتریکی را بر عهده دارند. تفاوت اصلی سیم و کابل این است که اولاً کابلها دارای دو عایق داخلی و خارجی هستند؛ ثانیاً سیمها فقط بهصورت تک رشته میباشند اما کابلهای تک رشته و چند رشته وجود دارد.