دکوراسیون داخلی و هنر دیزاین فضای معماری ، هنر خلق و آفرینش فضایی ست که انسان در آن زیست می کند، اما در حالت کلی برای اینکه بدانید مفهوم این واژه چیست لازمست بدانید که این هنر، به لحاظ آنکه با زندگی روزمره انسان سروکار بسیار دارد و تاثیرات مستقیم بر سلامت روانی و عملکرد افراد دارد، بایستی به لحاظ کاملا علمی و اصولی آموخته شود.
فضایی که به اصطلاح “دکور شده” نامیده می شود، اگرچه با عملکردهای تعریف شده انسان سازگار است، اما صرفا کارآم بودن و کاربردی بودن مبلمان و چیدمان نیست که در آن لحاظ شده ، بلکه زیبایی ، نظم و تعلق خاطر نیز بدان معنا میدهد.
یک نکته مهم در طراحی و دکوراسیون داخلی ،توجه به هویت مخاطب و درخواست های اوست و این هنر دکوراتور است که بتواند طوری به سلیقه مخاطب توجه کند که اصول زیباشناسی و شاید بتوان گفت جنبه های معنوی و روانی ، تامین شوند و در عین حال، عملکردها به شیوه ای صحیح شکل گیرند.
دکوراتور کیست ؟
برای اینکه بدانید دکوراسیون داخلی واقعا چیست و چه کاربردی دارد ، لازمست از کسانی که به این کار اشتغال دارند چیزهایی بدانید. هنرمندان و اغلب معمارانی را که به طور تخصصی به حرفه ی دکوراسیون داخلی و طراحی فضای ساخته شده می پردازند، به اصطلاح دکوراتور می نامند.
اگرچه تزئین و آراستن فضا قدمتی به قدر تاریخ تمدن بشری و تزئینات غارهای انسان نئاندرتال دارد، اما قدمت این نوع طراحی به صورت رسمی و آکادمیک به چند دهه ی اخیر باز می گردد. دکوراتور داخلی تلاش می کند انواع هنرها را با معماری درهم بیامیزد و فضای زیباشناسانه و جذابی را طراحی کند که هویت، عملکرد و جذابیت را در آن رعایت کرده است.
تعریف شاخص جامعه ی طراحان داخلی کشور آمریکا (ASID) از هنر دکوراسیون داخلی این است؛
متخصص ویژه ی طراحی فضاهای داخلی بنا، با دارا بودن کارایی و عملکرد عالی، هنرمندی متخصص، که مهارت هایش را به شیوه ی آموزش های رسمی و آکادمیک کسب کرده است.
نقش دکوراسیون داخلی در زندگی انسان
نکته ی بسیار اساسی دیگر که در مقالات و مباحث آینده به مرور بدان خواهیم پرداخت، این است که جزئیات دکوراسیون داخلی نقش بسیار کلیدی و موثری در سلامت روانی انسان ها و میزان کارآیی فضا ایفا می کند.
در موارد متعدد و قابل تامل، دکوراسیون غیر اصولی و غلط، نه تنها می تواند به سلامت روانی انسان آسیب های متعددی برساند، بلکه با زایل کردن عملکرد و کاربری فضا می تواند مخل آسایش و تخریب کاربری شود. از نمونه های بارز این موضوعات میتوان نحوه دکوراسیون اتاق ها و دفاتر کاری ، اتاق کودک ، اتاق خواب و دکوارسیون آشپزخانه را نام برد.
و درست بر همین مبنا، یک دکوراسیون اصولی و مناسب، می تواند راه حلی عالی در بهبود وضعیت زندگی و افزایش راندمان کاری ما باشد.