برای بررسی و درک بهتر مقایسه و تفاوت ژنراتور دیزلی و گازسوز باید به این موارد توجه داشت:
۱-قیمت دستگاه دیزل ژنراتور
۲- محاسبه هزینه سوخت بر اساس میزان ساعت احتمالی کارکرد دستگاه
۳- مقایسه شرایط ذخیره سازی سوخت
۴- خدمات پس از فروش و میزان در دسترس بودن لوازم یدکی
۵- میزان دسترسی به نیروی فنی مجرب جهت انجام تعمیرات و سرویس های دوره ای دستگاه
۶- شرایط محیطی در محل استفاده و نصب دیزل ژنراتور
۷- استانداردهای محیطی نسبت به تولید صدا و سطح آلاینده ها خروجی از اگزوز دستگاه
۸- شرایط فروش دستگاه به صورت دست دوم و تعویض آن با دستگاه قوی تر
این مقاله با هدف مقایسه ژنراتور دیزلی و گازسوز موجود در بازار کشور ارائه می شود. موتورهای دیزل یکی از انواع شناخته شده موتورهای احتراق داخلی هستند که بیش از نیم قرن در بازار داخلی ایران خرید و فروش شده اند. توان و دوام بالای این موتورها در کنار رقابتی بودن قیمت مناسب ارائه شده از سوی شرکت های وارد کننده عرصه رقابت را برای انواع دیگر موتورهای احتراق داخلی بسیار تنگ نموده است.
از طرف دیگر، موتورهای گازسوز با توجه به سوخت قابل دسترس و ارزان قیمت خود اخیرا به عنوان یک رقیب جدی برای موتورهای دیزل توانسته اند تا در بازار داخلی کشور از جایگاه بسیار مطلوب برخوردار شوند. با این وجود خریداران دستگاه ژنراتور همواره با این سوال روبه رو هستند که از میان ژنراتور دیزلی و گازسوز کدام یک می توانند گزینه مطلوب تری برای مصرف باشند؟ لذا به منظور پاسخ گویی به این سوال که کدام نوع از این دو دستگاه کار آمد تر می باشند پس در ابتدا برای بررسی ژنراتور دیزلی و گازسوز باید به صورت تک به تک به نکات زیر اشاره می کنیم.

♦️ مزایای استفاده از موتور دیزل ♦️
▪️ موتورهای دیزل بسیار پُر قدرت و با دوام هستند به صورتی که یک موتور دیزل می توان تا مدت ۱۵۰۰۰ ساعت بدون تعمیر و فقط با سرویس های دوره ای کاملا سالم فعال باشد.
▪️ توان بالای موتورهای دیزل آن ها را به بهترین گزینه برای دستگاه های ژنراتور مورد استفاده دائم کار مبدل کرده است. این موتورها می توانند با توان حدود ۶۰% به صورت روزانه ۱۲ ساعت پیوسته روشن باشند.
▪️ لوازم یدکی و خدمات پس از فروش موتور دیزل با قیمت مناسب همواره در دسترس عموم هستند.
▪️ برخی از شرکت های ایرانی تولید کننده قطعات یدکی و موتورهای دیزل هستند که این امر قیمت موتورهای ارائه شده و لوازم یدکی آنها را به طور چشمگیر کاهش می دهد.
▪️ موتورهای دیزل حتی در شرایط بسیار سخت آب و هوایی مانند گرمای متوسط حدود ۵۰ درجه سانتی گراد و در فصل زمستان در دمای حدود ۳۰ – درجه سانتی گراد قابل استفاده هستند. لازم به ذکر است که متعلقات ارائه شده برای این موتورها از جمله گرم کن آب رادیاتور می تواند عملکرد موتور دیزل را در سرمای شدید تسهیل نماید.
▪️ سوخت موتور دیزل در مقایسه با برخی از انواع دیگر سوخت مانند بنزین بسیار ارزان تر است. به طور کل، گازوئیل از جمله سوخت هایی می باشد که برای مدت طولانی بدون از دست رفتن کیفیت قابل ذخیره کردن می باشند.
▪️ قیمت موتورهای دیزل در مقایسه با موتورهای دیگر با توان مشابه بسیار ارزان تر می باشد.
▪️ موتور دیزل در دور بسیار کم (حدود ۱۵۰۰ دور در دقیقه) به حداکثر توان خروجی می رسد.
▪️ شرکت های طراح و سازنده موتورهای دیزل مانند شرکت کامینز ، ولوو و پرکینز از جمله معتبر ترین تولید کنندگان شناخته شده در جهان هستند لذا این موتورها از نظر مهندسین مشاور و پیمانکاران پروژه ها قابل اعتماد ترین موتورهای در دسترس هستند.
▪️ با توجه به تنوع تولید بسیار زیاد، موتورهای دیزل با قیمت ها و توان های بسیار متنوعی در بازار موجود هستند. لذا دستگاه های دیزل ژنراتور از ظرفیت ۱۰kva تا ۲۵۰۰kva در دسترس عموم سازمان ها و مشتریان قرار دارند.
▪️ دستگاه دیزل ژنراتور با توجه به توان و دوام بالا حتی پس از چند سال استفاده به صورت دستگاه دسته دوم قابل فروش می باشند و بسیاری از مشتریان با توجه به محدودیت بودجه تمایل به خرید دستگاه دست دوم و حتی تعمیر شده دیزل دارند.

♦️مزایای موتورهای گازسوز♦️
▪️ موتورهای گازسوز در مقایسه با موتورهای دیزل بسیار کم صدا می باشد.
▪️ گاز شهری به عنوان منبع اصلی تامین سوخت ژنراتورهای گازسوز همواره در دسترس می باشد.
▪️ قیمت سوخت مصرفی موتورهای گازسوز در مقایسه با موتورهای دیزل بسیار کمتر می باشد.
▪️ موتورهای گازسوز در مقایسه با موتورهای دیزل با لرزش کمتری کار می کنند.
▪️ گازهای خروجی از اگزوز موتورهای گازسوز در مقایسه با موتورهای دیزل بسیار تمیز تر و بدون بو هستند.
▪️ با توجه به اینکه صدای موتور گازسوز بسیار کم است، در نتیجه مانند موتور دیزل نیاز به نصب کانوپی سوپر سایلنت، و اگزوز دو جداره مجهز به صدا خفه کن نخواهد داشت، از این رو مشتری ژنراتورگازسوز دیگر هزینه ای نسبت به این گونه اقلام پرداخت نمی کند.
▪️ موتورگازسوز با توجه به نیروی کم استارت می خورد لذا ظرفیت باتری پیشتیبان این موتورها در مقایسه با موتورهای دیزلی کمتر و کم هزینه تر است.