ورق آجدار در صنعت با نام های ورق شطرنجی، ورق کف سازی و یا ورق برجسته شناخته میشود. ورق آجدار صفحهای است که در یک طرف آن طرحهایی به صورت قطره اشک ، به شکل الماس و دیگر اشکال برجسته دیده میشود اما سمت دیگر آن کاملا مسطح است.
ورق آجدار تهران
این ورقها معمولا از جنس فولاد، فولاد ضد زنگ و آلومینیوم هستند. ورق های آجدار به عنوان ورق ضدسایش و ضد لغزش نیز در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند به همین دلیل یک کالای بسیار مهم و پرکاربرد محسوب می شوند. به صورتی که حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتن از این ورق پرکاربرد هرساله به تولید میرسد و همیشه در سبدکالایی کارخانههای ایرانی و خارجی دیده میشود. از جمله مهمترین ورق های آجدار وارداتی در ایران میتوان به ورق روسیه و چین اشاره کرد.

شیوه تولید ورق آجدار
در ساخت ورق آجدار از فرآیند نورد گرم استفاده میشود. برای این منظور، شمش از نوع تختال با مقطع و طول مشخصی در کورههای پیش گرم حرارت داده میشود؛ این عمل به منظور رسیدن این شمشها به دمای معین انجام میشود (که دمای مناسب به منظور انجام ادامه عملیات است). زمانی که شمشها به درجه حرارت تعیینشده رسیدند از قفسههای پوستهزدایی عبور کرده و سپس توسط غلتکهای مخصوص نورد میشوند. به این ترتیب دچار کاهش مقطع (ضخامت) و افزایش طول میشوند.
هدف از پوستهزدایی کاهش سطح مقاطع شمشهای فولادی و افزایش طول آنها است. در مرحله نهایی نورد پایانی و عملیات آجزنی انجام، سپس ورق آجدار با ضخامت ۱.۵ تا ۱۰ میلیمتر تولید و بهصورت کلاف یا ورق بستهبندی میشوند. عملیات غلتککاری خطوط نورد گرم بهطور مستقیم بر کیفیت محصول نهایی تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین، جهت افزایش کیفیت و بهرهوری ورق نهایی، توجه به جنس و مشخصات متالورژیکی و مکانیکی غلتکها و همچنین نحوه استفاده از آنها در بخش نورد گرم و آجزنی، ضروری است.
انواع ورق آجدار
عوامل و مؤلفههای گوناگونی موجب تقسیمبندی ورقهای آجدار به گروههای متعددی هستند؛ بخشی از این دستهبندیها بر اساس نوع درج برآمدگی سطح این محصولات انجام میشوند و بخش دیگری از آنها ابعاد و ضخامتشان را مورد هدف قرار دادهاند. افزون بر اینها، آلیاژهای بهکاررفته در این محصولات نیز نقش مهمی در تعیین انواع این مقاطع دارند.
انواع ورق آجدار از نظر جنس
بر اساس اینکه جنس ورق آجدار چیست و از چه ماده ای تولید می شوند، آنها را می توان به انواع مختلفی تقسیم بندی کرد. رایج ترین فلزات مورد استفاده در فرآیند تولید ورق آجدار شامل فولاد، آلومینیوم و استیل می شوند.
ورق آجدار آلومینیوم
قیمت ورق آجدار آلومینیوم تا حدودی بیشتر از نمونههای فولادی این محصول است و علت این اتفاق هم ارزش ریالی بیشتر آلومینیوم است. گفتنی است که محصولات تولیدشده با این آلیاژ، از وزن کمتری برخوردار هستند و مقاومتشان هم در برابر عوامل خورنده بالاست، همچنین این محصولات به دو شکل رنگی و غیر رنگی به بازار عرضه میشوند.
ورق آجدار استنلساستیل
قیمت ورق آجدار استیل نیز در مقایسه با نمونههای فولادی این ورق بیشتر است؛ علت چنین تفاوت قیمتی ریشه در عناصر شیمیایی موجود در آلیاژ استیل ضدزنگ دارد که بسیار گرانبها هستند. لازم است بدانید که این عناصر باعث بروز ویژگیهای منحصربهفردی در این محصولات میشوند مانند مقاومت به عوامل خورندهٔ محیطی، استحکام در برابر حرارت و مقاومت در برابر اسیدهای مخرب.

ورق آجدار گالوانیزه
یکی دیگر از راهکارها برای مقاومسازی مقاطع آجدار استفاده از تکنیک گالوانیزاسیون است که در واقع یک نوع پوششدهی با بهکارگیری عنصر روی میباشد. محصولات تولیدشده با این روش، مقاومت مطلوبی در برابر آب، اکسیژن و رطوبت دارند و نرخ آنها کمتر از قیمت ورق آجدار استیل است.
ورق آجدار فولادی
این نوع ورق آجدار که تحت عنوان ورق آجدار آهنی نیز شناخته می شود، به روش فابریک یا همان نورد گرم تولید می شود. این نوع ورق آجدار از فولاد آلیاژی کم کربن ساخته شده است. برخی از استانداردهای تولیدی ورق آجدار فولادی شامل St37-2، St52-3 و St44-2 می شوند. با توجه به اینکه ورق آجدار فولادی از ورق سیاه تولید می شود، قیمت ورق سیاه بر قیمت ورق آجدار فولادی تاثیر مستقیم خواهد داشت.
انواع ورق آجدار از نظر ظاهر
بر اساس اینکه ظاهر ورق آجدار چیست و ورق های آجدار جدای از جنسی که ساخته می شوند دارای ظاهری متفاوت نیز می باشند، می توان این ورق ها را دسته بندی نمود. این ظاهر متفاوت از الگوهای متفاوتی که در یک سمت از این نوع ورق ها وجود دارد، ناشی می شود. با توجه به نقوش به کار رفته در ظاهر این ورق های آجدار، این ورق ها به انواع زیر تقسیم می شوند:
1. ورق آجدار شطرنجی
2. ورق آجدار بادامی
3. ورق آجدار عدسی
4. ورق آجدار قطره ای
5. ورق آجدار الماسی
هر 5 الگو بالا می توانند به صورت الگوهای یک، دو و یا پنج خطی تولید و به بازار عرضه شود.
انواع ورق آجدار از نظر روش تولید
با توجه به اینکه شیوه تولید ورق آجدار چیست ، می توان گفت: دو روش کلی برای ساخت ورق های آجدار از ورق های فلزی معمولی فولادی، آلومینیومی و یا استیل وجود دارد. این روش ها شامل روش پرسی و روش فابریک می شوند.
ورق آجدار پرسی
ورقهای آجدار پرسی با فرآیند نورد گرم تولید می شوند. در این حالت، طرح های ایجاد شده بر روی ورق توسط الگوهایی که غلتک های نورد دارند، ایجاد می شوند و فقط در بخش هایی از ورق پستی و بلندی ایجاد می شود. با توجه به اینکه در این روش الگوهای ذکر شده بر روی ورق فولادی و یا آلومینیومی و استیل، پرس می شوند، سبب شده تا این روش به روش پرسی شناخته شود و ورق های تولیدی به این روش را ورق آجدار پرسی می گویند.
ورق آجدار فابریک
ورق آجدار فابریک از اتصال الگوها به ورق فولادی، استیل و یا آلومینیومی ساده که بدون هیچ گونه طرحی هستند، ساخته می شود. این فرآیند شامل پرس الگوهای مورد نظر به ورق ساده است که در نتیجه آن، ورق های آجدار فابریک تولید می شوند و چون الگوها از خود ورق نیستند، وزن ورق های آجدار فابریک معمولا از وزن ورق های آجدار پرسی بیشتر است. این فرآیند به دلیل اینکه ورق اصلی بدون هیچ گونه عملیات و دست نخورده باقی می ماند، به روش فابریک شناخته می شود.

خرید ورق آجدار
1. از آنجایی که ورق آجدار در جنس های مختلف تولید می شود بنابراین بر اساس اینکه جنس ورق آجدار چیست قیمت ها نیز متفاوت است.
2. عواملی مثل نحوه تولید، میزان انرژی مصرفی، نرخ دلار و کارخانه تولید کننده و… بر قیمت این محصول موثر است.
3. قیمت جنسهای مختلف ورق آجدار با توجه به ابعاد،گرید و وزن آن تعیین میشود.
4. در میان انواع مختلف این محصول، بیشترین نرخ مربوط به قیمت ورق استیل آجدار است و پس از آن به ترتیب ورق آجدار آلومینیومی، گالوانیزه و آهنی قرار میگیرند.
قیمت ورق آجدار
به دلیل اینکه این ورق در جنسهای مختلفی تولید میشود، بنابراین انواع مختلف آن قیمتهای متفاوت با یکدیگر دارند. همچنین عواملی مثل نحوه تولید، میزان انرژی مصرفی، نرخ دلار و چندین عامل ریز و درشت دیگر بر قیمت این محصول مانند سایر محصولات فولادی موثر است.
قیمت جنسهای مختلف ورق آجدار با توجه به ابعاد،گرید و وزن آن تعیین میشود. در میان انواع مختلف این محصول، بیشترین نرخ مربوط به قیمت ورق آجدار استیل است و پس از آن به ترتیب ورق آجدار آلومینیومی، گالوانیزه و آهنی قرار میگیرند. بسته به انواع ورق آجدار یعنی، ورق آجدار شطرنجی، ورق برجسته و ورق کفسازی، محصول نهایی وزن مخصوص متفاوتی خواهد داشت. برجستگیهای مختلف روی این ورقها باعث ایجاد وزن مخصوص به خود میشوند. با دانستن ضخامت، طول و عرض ورق میتوان به وزن آن پی برد. از حاصل ضرب این پارامترها میتوان وزن ورق را محاسبه کرد