بهزی
گروه مهندسی راف، اجرا سازه بتنی و سقف عرشه فولادی در مشهد
گروه مهندسی راف، اجرا سازه بتنی و سقف عرشه فولادی در مشهد

اجرا اسکلت بتنی پروژه عمرانی گروه مهندسی راف در مشهد

سقف عرشه فولادی چیست؟

زمان مطالعه 1 دقیقه

سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف عرشه فولادی چیست؟

عرشه فولادی با نام انگلیسی (Steel decking) و یا نام عرشه فلزی (metal decking) نیز در بازار شناخته می‌شود. در یک نگاه کلی، عرشه فولادی یک ورق فلزی از جنس فولاد گالوانیزه است که با شکل هندسی خاصی تولید می‌شود. این ورق فلزی برای ساخت سقف ساختمان‌ها استفاده می‌شود.
فولاد گالوانیزه به عنوان یکی از متریال‌های پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی شناخته می‌شود. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مناسب، قیمت مقرون به صرفه و دسترسی نسبتاً آسان به این متریال باعث شده تا در تولید سقف عرشه فولادی بکار برده شود.

کاربرد عرشه فولادی

کاربرد اصلی عرشه فولادی اجرای سقف ساختمان‌ها با اسکلت فلزی و بتنی است. عده‌ای تصور می‌کنند که عرشه فولادی صرفاً برای احداث سقف ساختمان‌های صنعتی قابل استفاده است. در حالی که به راحتی می‌توان از عرشه فولادی در ساختمان‌های با کاربری مسکونی، اداری، تجاری و … نیز استفاده کرد.بطور کلی کاربرد سقف عرشه فولادی به شرح زیر است:

1. در سازه‌های اسکلت فلزی و بتنی با کاربری اداری و ساختمان‌های مسکونی

2. در سازه های اسکلت فلز و بتنی با کاربری تجاری و صنعتی

3. در سازه های اسکلت فلزی و بتنی با کاربری انبارها و سوله‌ها

4. در سازه های اسکلت فلزی و بتنی با کاربری ورزشگاه‌ها، آسایشگاه‌ها، مدارس و سینماها

5. ایجاد سکوی کار برای کارگران در زمان احداث ساختمان‌های چند طبقه

6. ایجاد اسلب‌های سیمانی سبک در کف ساختمان‌ها

سقف عرشه فولادی چیست؟
مزایای سقف عرشه فولادی

✅ حذف مرحله قالب‌بندی و شمع‌گذاری و افزایش سرعت اجرا: سیستم سقف‌های MCD یا CDS به‌عنوان یک قالب خود نگه‌دارنده شناخته شده است. این سقف‌ها با امکان برش آسان و چیدمان سریع ورق‌های گالوانیزه فرمینگ شده باعث افزایش سرعت بهره‌وری در مرحله اجرای سازه می‌شود.

✅ بهینه‌سازی عملکرد سقف در هنگام زلزله: سقف‌های مرکب عرشه فولادی یکپارچگی بیشتری بین المان‌های سازه‌ای دال سقف ایجاد می‌نماید؛ لذا در این سیستم صلبیت سقف در برابر نیروهای جانبی زلزله افزایش قابل ملاحظه‌ای نسبت به سقف‌های دیگر خواهد داشت و توزیع نیروهای زلزله بین المان‌های مقاوم باربر جانبی به‌درستی صورت می‌گیرد.

✅ کاهش خسارت جانبی و مالی در هنگام وقوع زلزله و آتش‌سوزی: یکی از خسارت‌هایی که در هنگام زلزله به وجود می‌آید سقوط اجزای غیرسازه‌ای (بلوک و سفال‌های سقفی) است که در سقف مرکب عرشه فولادی این‌گونه خسارت‌ها وجود ندارد. همچنین در سازه‌هایی که از مصالح پلاستو فوم استفاده شده، در زمان آتش‌سوزی با ایجاد گاز در صد تلفات جانی (مسمومیت و خفگی) نیز افزایش قابل ملاحظه‌ای دارد.

✅ ایجاد یک سکوی کار مطمئن در زمان اجرا: قرارگیری سیستم سقف عرشه فولادی باعث ایجاد یک سکوی کار دائمی می‌شود و خطرات زمان اجرا را به حداقل می‌رساند.

✅ یکپارچگی سقف و حفظ شیره بتن: در سقف عرشه فولادی سطح سقف بصورت یکپارچه اجرا می گردد و با توجه به عملکرد قالب گونه بودن سقف(قالب ماندگار)، شیره بتن بصورت حداکثری در سقف حفظ می گردد که عمل آوری و مقاومت بتن سقف عرشه فولادی را به شدت بالا می برد.

سقف عرشه فولادی چیست؟
انواع سقف عرشه فولادی

✅ عرشه فولادی معمولی

برای ایجاد سقف‌های صاف یا شیب‌دار با میزان شیب کم از عرشه فولادی معمولی استفاده می‌شود. عرشه فولادی معمولی به چند دسته مختلف تقسیم می‌شود که عبارت‌اند از:
• عرشه فولادی نوع A (ورق‌های فلزی با دندانه باریک)
• عرشه فولادی نوع B (ورق‌های فلزی با دندانه پهن)
• عرشه فولادی نوع F (ورق‌های فلزی با دندانه معمولی)
• عرشه فولادی نوع N (ورق‌های فلزی با دندانه عمیق و پهن)

✅ عرشه فولادی کامپوزیت

در طراحی عرشه فولادی کامپوزیتی، برجستگی‌ها و فرورفتگی‌های بیشتری ایجاد می‌شود. این رویکرد باعث ایجاد ساختار یکپارچه در دال بتنی و عرشه فولادی می‌شود. عرشه فولادی کامپوزیت به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارت‌اند از:
• عرشه فولادی SB
• عرشه فولادی SBR (طراحی دندانه‌ها به صورت معکوس عرشه SB)

✅ عرشه فولادی قالبی

اجرای عرشه فولادی قالبی به دلیل طراحی خاص، در مقایسه با دو دسته دیگر به مراتب آسان‌تر است. برای اجرای این نوع عرشه نیازی به استفاده از قالب چوبی نیست. انواع عرشه فولادی قالبی به سه دسته تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:
• عرشه فولادی S3
• عرشه TF 75
• عرشه فولادی TF 150