معیاری برای اینکه یک شرکت در رقابت با شرکتهای دیگر خود را نشان داده و بتواند توان خود را در زمینه های مالی، اجرایی، علمی، و…به اثبات برساند رتبه بندی گفته می شود. با بالا رفتن رتبه یک شرکت، در حقیقت آن شرکت شناخته تر شده و می تواند نظر پروژه های اجرایی و سرمایه گذاری را به خود معطوف ساخته و در پروژه های بزرگ دولتی و خصوصی مشارکت داشته باشد.

رتبه بندی پیمانکار چیست ؟
شرکت های مرتبط با امور پیمانکاری در زمینه هایی مانند پروژه های عمرانی، ساخت و ساز و نظارت بر امور فنی مهندسی مرتبط با ساخت و ساز فعالیت می کنند. هم چنین برخی از این شرکت ها به عنوان واسط و ناظر بین امور پیمانکاران و کارفرمایان انجام وظیفه می کنند
به مجموعه فعالیتهایی که اشخاص حقیقی و حقوقی با عقد قراردادهایی با دیگر افراد برای انجام اموری از قبیل، طراحی، ساخت، نصب، حمل و نقل، فعالیتهای عمرانی و غیره انجام می دهند، پیمانکاری یا کنترات گفته می شود. شرکت هایی که به صورت جمعی و مشارکتی این امور را انجام می دهند، شرکت های پیمانکار خوانده می شوند. رتبه بندی را می توان معیار استاندارد و مهمی جهت اندازه گیری تواناییهای یک شرکت دانست که براساس سطح کیفی و کمی آنها تعیین می شود.
معیارهای تعیین رتبه های پیمانکار براساس قراردادهای قبلی آنها، سطح امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی متخصص و فعال و غیره می باشد. بر مبنای رتبه بندی، شرکت های پیمانکار در رتبه های ۱ تا ۵ قرار می گیرند. رتبه ۱ بالاترین رتبه و رتبه ۵ پایین ترین رتبه می باشد.
لذا هر شرکت بعد از ثبت، اقدام به رتبه بندی براساس ابلاغیه فوق می نماید؛ تا از این طریق بتواند قابلیت های اقتصادی، مهندسی، فنی و اجرایی خود را به رقبا نشان داده و با کسب رتبه بالا، در عرصه رقابت با سایر شرکت ها موفق تر عمل نماید.در این نوشتار سعی شده است اخذ رتبه پیمانکار و همچنین شرایط لازم برای انجام این رتبه بندی و مدارک لازم تشریح گردد.
اخذ رتبه بندی پیمانکاری
در شرکت هایی که به صورت پیمانکاری هستند ، اساس کار در زمینه اجرایی می باشد . به همین شکل قرار داد های اجرایی در رابطه با ساخت ، اجرا و نظارت بر کار پیمانکار می باشد . برای اینکه رتبه بندی شرکت های پیمانکاری انجام شود ، رتبه و یا گرید شرکت از یک تا پنج تعریف می گردد ، به صورتی که شماره یک بالاترین رتبه شرکت و شماره پنج پایین ترین رتبه شرکت می باشد .
رتبه های پیمانکار در دو نوع می باشد
پیمانکار حقیقی : پیمانکار حقیقی یک عضو حقیقی می باشد که بر اساس قوانین موجود در آیین نامه به انجام کار می پردازد . این پیمانکار دارای رتبه پیمانکار نیز می باشد .
پیمانکار حقوقی : پیمانکار حقوقی نیز یک عضو حقوقی است که بعد از به ثبت رسیدن شرکت در اداره ثبت شرکت ها و یا اداره ثبت اسناد و املاک ، گواهی مربوط به صلاحیت رتبه بندی را دریافت می کند .
مدارک مورد نیاز برای اخذ رتبه پیمانکاری
قرارداد سازمان و اینکه کارکنان از اعضای دلت نباشند ، که رعایت این موارد برای اعضای هیئت مدیره الزامی می باشد .
تقاضای مربوط به رتبه بندی شرکت باید بر روی سربرگ شرکت به همراه شماره تلفن و آدرس بر اساس روزنامه ذکر شود .
در صورتی که شرکت دارای رتبه قبلی باشد ، باید اصل گواهی نامه را نیز در اختیار داشته باشد .
ارائه کپی مدارک از شرکت نامه و تقاضانامه و اساسنامه که به وسیله سازمان ثبت شرکت ها به ثبت رسیده باشد .
ارائه آخرین صورت جلسه سهامداران
ارائه کپی کارت ملی ، شناسنامه و مدارک تحصیلی
ارائه اصل و کپی مدارک تحصیلی برای بازدید کارشناس
ارائه کپی کارت پایان خدمت فارغ التحصیلان تا 3 سال گذشته
ارائه آدرس و شماره تلفن افرادی که سهامدار و امتیاز آور هستند در سربرگی که دارای شماره ، تاریخ و آدرس باشد .
ارائه کپی موافقت نامه و یا قرارداد که با تاییدیه کارکرد ها همراه باشد .
ارائه دادن کارکرد هایی که با تاییدیه همراه باشند .
و در نهایت ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوطه