خرما میوهای است که در بسیاری از مناطق جهان، بهویژه در کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا و برخی از مناطق آسیا کشت میشود. در ادامه به برخی از انواع خرما میپردازیم:
خرمای عجوه (Ajwa)
خرمای عجوه دارای طعمی شیرین و خوشمزه است. این نوع خرما میوه ای نرم ولی در عین حال خشک است و بعضی از افراد بر این باورند که این نوع خرما خاصیت درمانی دارد. بیشترین کشت این نوع خرما در شهر مدینه واقع در کشور عربستان است.

خرمای آمبرا (Amber)
خرمای آمبرا نوع دیگری از انواع خرما هایی است که از کیفیت بالایی برخوردارند. این نوع خرما دارای میوه ای نرم و گوشتی است که یکی از گران ترین و باکیفیت ترین انواع خرما ها است و از خواص شفابخشی برخوردار است. خرمای آمبرا جزء خوراکی های پر مصرف در کشور عربستان است.

خرما برهی (Barhi)
خرما برهی یکی دیگر از انواع خرما هایی است که دارای عطر و طعمی شبیه به کارامل است. خرمایی است که دارای پوستی شکننده و میوه ای دیررس و کوچک است.
این نوع خرما به دو صورت قابل مصرف است:
زمانی که این نوع خرما دارای پوستی سفت، محکم و به رنگ طلایی باشد ترد بوده و دارای مزه ای گس مانند است که قابل خوردن است. اگر کمی صبر کنید خرمای شما نرم تر و به رنگ قهوه ای تغییر رنگ می دهد. این خرما در هر دو صورت دارای طعمی لذیذ و خوشمزه است.

خرما دیری (Dayri)
خرمای دیری خرمایی است که دارای رایحه و طعمی شیرین است و نسبتا سنگین و مستطیلی شکل با پوستی قرمز و گوشتی نسبتا خشک و تا حدودی شبیه به خرما برهی است. این خرمای خوشمزه دارای پوستی با رنگ قهوه ای و یا سیاه است.

خرما دگلت نور (Deglet Noor)
این نوع خرما داری طعمی شیرین و لطیف می باشد که جزء خرما های نیمه خشک هم محسوب می شود که بهترین انتخاب برای آشپزی است. این نوع خرما دارای طعمی شیرین همانند شیرینی است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
خرما دگلت نور را می توان به تنهایی مصرف کرد چون دارای بافتی نسبتا خشک است که برای ارائه راحت تر، می توان آن را به قطعات یکنواخت تقسیم کرد. این نوع خرما کاربرد زیادی برای استفاده در شیرینی پزی و پخت انواع نان دارد. زمانی که این خرما می رسد رنگ آن از کهربایی به قهوه ای تیره تغییر رنگ می دهد.

خرما حلاوی (Halawy)
یکی از از انواع خرما، خرما حلاوی، خرمایی نرم و شیرین مانند عسل است. برای همین است که آن را حلاوی نام گذاری کرده اند، زیرا حلاوی به معنای شیرین است. این خرما از پوستی قهوه ای طلایی و گوشتی لطیف برخوردار است.
این نوع خرما دارای اندازه ای کوچک تا متوسط است که در اوایل فصل رشد می کند. چین چروک موجود بر روی پوست این نوع خرما نسبت به انواع خرماها بیشتر است. در بین انواع خرماها خرمای حلاوی ترکیبی عجیب و بسیار خوبی با پنیر ایجاد می کند که توصیه می کنیم حتما امتحان کنید.

خرما پیارم
خرما پیارم یکی از گران ترین انواع خرما در ایران به شمار می رود و بیشترین قند موجود در آن از نوع فروکتوز است. خرمای پیارم خرمایی نیمه خشک و دیررس است که در ایران بیشتر در استان هرمزگان کشت می شود. این نوع خرما چه در بازار ایران و چه در رابطه با صادرات به دیگر کشور ها از بازار اقتصادی خوبی برخوردار است. خرما پیارم دارای پوستی چروکیده است که به قسمت گوشتی میوه چسبیده است.

خرمای مضافتی
خرمای مضافتی جزء خوشمزه ترین انواع خرماها است که از انواع مختلفی برخوردار است و نوع سیاه رنگ آن مرغوب ترین آن است. بهترین نوع خرمای مضافتی در ایران، خرما مضافتی بم است که دارای پوستی سیاه، نازک، براق و صاف بوده که پوست رویی آن به راحتی از قسمت گوشتی میوه جدا می شود.

خرما خشک
مدت زمان ماندگاری این نوع خرما 12 ماه است که در صورت فریز کردن تا 5 سال هم باقی می ماند به گونه ای که هیچ تغییری در طعم آن ایجاد نمی شود. خرما خشک یکی دیگر از انواع خرماها است که در زیر آفتاب و روی درخت به خرما خشک تبدیل می شود.
این نوع خرما دارای ویتامین هایی از جمله ویتامین C ،K و B است و همچنین از آهن و کلسیم نیز برخوردار است. خرما خشک در هر وعده غذایی دارای 5 گرم فیبر و 3 گرم پروتئین است و همچنین منبعی غنی از انرژی به شمار می رود.

خرما خاصویی
خرمای خاصویی یکی از انواع خرماهای ایرانی است که بهویژه در استان هرمزگان کشت میشود. این نوع خرما به دلیل ویژگیهای خاص خود در بین مردم ایران و حتی در کشورهای دیگر شناختهشده است. در ادامه به برخی از ویژگیهای این نوع خرما میپردازیم:
ظاهر: خرمای خاصویی دارای رنگ قهوهای روشن و گوشتی نرم و ژلهای است. اندازهاش متوسط است و شکل ظاهری زیبایی دارد.
طعم: این نوع خرما طعم شیرینی دارد که بسیار موردپسند است. بافت نرم آن باعث میشود که در دهان آب شود.
ارزش غذایی: خرمای خاصویی منبع غنی از انرژی، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی مانند پتاسیم است. این مواد میتوانند بهسلامت قلب، هضم و سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
کشت و برداشت: کشت این نوع خرما نیاز به شرایط آب و هوایی خاصی دارد که در استان هرمزگان فراهم است. برداشت آن نیز نیاز بهدقت و مراقبت دارد.
کاربردها: خرمای خاصویی بهعنوان یک میوه تازه مصرف میشود و همچنین در تهیه فرآوردههای مختلف مانند شیره، مربا، شکلات و غیره استفاده میشود.
ویژگیهای اقتصادی: این نوع خرما یکی از محصولات اصلی استان هرمزگان است و نقش مهمی در اقتصاد این منطقه و کشور دارد. همچنین به کشورهای مختلف صادر میشود.

خرما مجول
خرمای مجول یکی دیگر از انواع خرما است که در اینجا به ویژگیهای آن میپردازیم.
اندازه و ظاهر: خرمای مجول دارای اندازه بزرگ و شکل زیبایی دارد و گوشت آن غنی است.
طعم: این نوع خرما طعم بسیار شیرینی دارد که برخی افراد آن را به یادآور طعم کارامل میدانند.
ارزش غذایی: خرمای مجول منبع غنی از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و انرژی است و میتواند بهعنوان یک میان وعده سالم مورداستفاده قرار گیرد.
کشت و برداشت: کشت خرمای مجول نیاز به مراقبت و نگهداری ویژه دارد. این نوع خرما درختان بلندی دارد و برداشت آن نیاز بهدقت و مهارت دارد.
قیمت: به دلیل ویژگیهای فوقالعاده و کیفیت بالا، قیمت خرمای مجول نسبتاً بالا است. این امر آن را به یکی از گرانترین خرماهای ایران و جهان تبدیل کرده است.
کاربردها: خرمای مجول بهعنوان یک میوه لوکس در تهیه دسرها، شیرینیها و حتی بهعنوان یک هدیه مجلسی مورداستفاده قرار میگیرد.
