نواع مختلف گردشگری وجود دارد که هر یک تعریف خاص خود را دارند. گردشگری تنها جنبه تفریحی ندارد و افراد با انگیزههای مختلفی سفر خود را انجام میدهند. در این مقاله مجله الی گشت قصد داریم تا به انواع اصلی گردشگری بپردازیم. اگر دوست دارید بیشتر در این باره بدانید و شیوه گردشگری خود را انتخاب کنید، ما را در این مقاله همراهی کنید.
انواع مختلف گردشگری
صنعت گردشگری سهم عمدهای در اقتصادهای محلی در کشورهای مختلف دارد. قبل از همه گیری کووید-۱۹، سهم گردشگری معادل ۱۰.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل میداد که البته، دوباره در مسیر رشد قرار گرفته است. اما گردشگری مدلهای مختلفی دارد. انواع مختلف گردشگری را میشناسید؟ ما قصد دارید طبق تعاریف سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل (UNWTO) هشت نوع گردشگری اصلی را معرفی کنیم. البته، ابتدا گردشگری را به سه دسته اصلی تقسیم میکنیم و به تعریف هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
سه شکل اصلی گردشگری
ابتدا قصد داریم از نظر سفر و ورود و خروج انواع مختلف گردشگری را بررسی کنیم. طبق آنچه سازمان جهانی گردشگری تعریف کرده است ما سه دسته اصلی داریم که شامل: گردشگری داخلی، گردشگری ورودی (inbound tourism) و گردشگری برونمرزی (Outbound tourism) میشود. در ادامه هر کدام را با مثالهایی بررسی خواهیم کرد.
گردشگری داخلی (Domestic tourism)
گردشگری داخلی به عنوان مسافرت در کشور محل سکونت شما با اهداف تجاری یا تفریحی تعریف میشود. معمولاً سازماندهی این نوع سفرها آسانتر از سفرهای بینالمللی است چون به مدارک اضافی، بررسیهای بهداشتی و مسائلی از این دست نیاز ندارد. در نتیجه به راحتی با یک پرواز داخلی، اتوبوس یا قطار به مقصد خود خواهید رسید. برای مثال، شما بلیط هواپیما تهران به شیراز را به راحتی از مجموعه الی گشت تهیه میکنید، دیگر نیاز به ویزا و ارائه گواهی تمکن مالی و چنین مدارکی نخواهید داشت.
علاوه بر آن موانع زبانی و شوک فرهنگی هم در این حالت وجود ندارد. در نتیجه، گردشگران استرس کمتری برای انجام این سفرها خواهند داشت.
گردشگری درون یا ورودی (Inbound tourism)
وقتی وارد کشور دیگری میشود، این گردشگری ورودی برای کشور مقصد به حساب میآید. یعنی اگر از ایران به اسپانیا سفر میکنید، این گردشگری ورودی برای اسپانیا به حساب میآید. گردشگری ورودی نوعی گردشگری بینالمللی است. در واقع سازمان جهانی گردشگری میتوانست تنها دودسته داخلی و بینالمللی را تعریف کند اما به نظر میرسد با ارائه تعریفهای گردشگری ورودی و خروجی سعی کرده این مسئله را پیچیده کند.
همانطور که اشاره کردیم گردشگری ورودی یک نوع بینالمللی است، پس باید همه مدارک لازم را از قبل آماده کنید و در صورت لزوم واکسیناسیون و بررسی سلامت را نیز انجام دهید.
گردشگری خروجی یا برونمرزی (Outbound tourism)
گردشگری برونمرزی، زمانی است که شما از کشور خود به کشور دیگری میروید. همان مثال قبلی را در نظر بگیرید، یعنی شما قصد دارید از ایران به اسپانیا سفر کنید، در این حالت این گردشگری خروجی برای ایران حساب میشود، زیرا شما در حال ترک این کشور هستید.
گردشگری برونمرزی هم شکلی از سفرهای بینالمللی است و مجموعه از الزامات رسمی خود را دارد که باید آنها را رعایت کنید. آژانسهای مسافرتی باعث راحتتر شدن این فرایند میشوند.