زانوها یکی از آسیب پذیر ترین نقاط در بدن ما هستند زیرا به طور مداوم وزن بدن را تحمل می کنند و در هنگام راه رفتن به آن ها فشار وارد می شود. آسیب دیدگی زانو در ورزشکاران و افرادی که فعالیت جسمانی زیادی دارند بسیار شایع است. این اختلالات در میان افراد مسن نیز شایع است زیرا زانوهای آن ها با گذر زمان دچار تحلیل رفتگی خواهد شد.
ماهیچه ها و رباط هایی که از مفصل زانو پشتیبانی می کنند، باید قوی و باشند و در شرایط خوبی به سر ببرند. این امر آنها را قادر می سازد تا در برابرحرکات و فعالیت های زانو مقاومت لازم را داشته باشد و بدون آسیب دیدن به فعابیت خود ادامه دهد.
گاهی اوقات وقتی زانو آسیب می بیند یا تحت شرایط مفصلی قرار می گیرد، عضلات، رباط ها و بافت های اطراف ممکن است از قدرت و انعطاف پذیری لازم برای فعالیت های عادی برخوردار نباشند. در حالی که این بافت ها باید با تمرینات مناسب و فیزیوتراپی قوی تر شوند، ممکن است در هنگام انجام فعالیت هایی که فشار زیادی روی زانو وارد می کند، نیاز به پشتیبانی از زانو با وسیله ای مثل زانوبند طبی وجود داشته باشد.
چه موقع باید از زانوبند استفاده کرد؟
به طور کلی، در صورت داشتن درد در زانو یا در صورتی که ورزش های پر برخورد انجام می دهید و احتمال آسیب به زانو در این ورزش ها زیاد است، می توانید برای جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی از زانوبند استفاده کنید. برای مثال در پی آسیب رباط صلیبی قدامی می توان از زانوبند برای مقاصد توان بخشی استفاده کرد.
بریس باعث آهسته یا محدود شدن حرکت بیمار می شود تا به تدریج دامنه حرکت خود را بازیابد. بریس زانو برای مبتلایان به آرتریت نیز مفید است زیرا می تواند در کاهش درد و التهاب به آن ها کمک کند. پزشک می تواند در صورت لزوم به شما در تصمیم گیری کمک کند.
فواید استفاده از زانوبند چیست؟
به طور کلی زانوبند ها برای راحتی، پشتیبانی، محافظت و پیشگیری از آسیب های زانو بکار می روند. اهداف بسیاری برای استفاده از زانو بند وجود دارد که طراحی انواع زانو بند ها بسته به نیاز استفاده کنندگان متفاوت خواهد بود.
برخی زانوبند ها فقط برای گرم نگه داشتن مفصل زانو طراحی شده اند و بسیار ساده اند و برخی دیگر بطور اختصاصی برای حفاظت از زانو و پیشگیری از آسیب دیدگی آن طراحی شده اند.
گروهی دیگر از زانوبند ها بگونه ای طراحی شده اند تا کشکک زانو به نرمی روی انتهای استخوان زانو حرکت کندو در نتیجه احتمال فرسایش آن به حداقل برسد. زانوبندهایی نیز هستند که بمنظور ایجاد تکیه گاه برای زانو طراحی و ساخته می شوند.
زانوبندهای ویبره میکروماساژ نیز با هدف بهبود جریان خون موضعی و کاهش مشکلات زانو ناشی از آرتروز زانو و سایر مشکلات زانو طراحی شده اند. در واقع می توان گفت تمامی انواع زانوبند ها با هدف پیشگیری از آسیب زانو و یا بهبود شرایط زانو طراحی شده اند.
انواع مختلف زانو بند
مدل کشی ساده یا زانوبندهای طبی پوشیدنی
این مدل ساده ترین مدل زانوبند در بازار است که برای جلوگیری از رگ به رگ شدن زانو و گرم نگه داشتن آن استفاده می شود و درد زانو را تا حد زیادی تسکین می دهد. این مدل به راحتی در زیر لباس قابل استفاده است و محدودیت چندانی برای کاربر ایجاد نمی کند.
این نوع از زانوبندها در موارد آسیب دیدگی های خفیف تا متوسط مفصل و عضلات اطراف زانو به کار برده می شوند و برای بیماران مبتلا به آرتروز یا درد مزمن زانو بسیار مناسبند.
این زانوبندهای طبی، نسبت به بریس های لولایی سبک ترند و حرکات زانو را مانند بریس های لولایی محدود نمی کنند، بنابراین بیمار قادر خواهد بود بدون کاهش دامنه حرکتی، حفاظت مضاعفی را برای زانوی خود تأمین کند.
زانوبند نئوپرین
نئوپرین یک ماده ی عایقی است که می تواند زخم مفاصل و عضلات را در هنگام دویدن و کار کردن، گرم نگه دارد. اهداف اولیه زانوبند نئوپرین تأمین فشار و گرما است (هردوی این ها می تواند درد و تورم را به حداقل برساند).
نئوپرین یک ماده ی کشسان است که به طور طبیعی با پا وفق داده می شود و یک فشار خفیفی به این ناحیه اعمال می کند. در صورتی که زانوی شما کوفته شده است، یک زانوبند نئوپرین برای شما ایده آل است. فشرده سازی می تواند به جریان خون کمک کند که این جریان خون به کاهش کوفتگی کمک می کند.

ساپورت زانو یا بریس های کشکک باز و کشکک بسته
این نوع از بریس ها در موارد بی ثباتی، دررفتگی کشکک زانو و درد خفیف تا متوسط زانو به کار برده می شوند. این بریس ها علاوه بر کمک به تثبیت کشکک زانو و حفظ آن در محل خود به برداشت فشار از روی زانو نیز کمک کرده و باعث حرکت روان تر استخوان کشکک می شوند.
زانوبند آرتروزی یا بریس های لولایی (توانبخشی)
این نوع زانوبند درست شبیه آن چیزی است که از نامش برمی آید. این نوع زانوبند به طور خاص برای افراد مبتلا به آرتروز در نظر گرفته شده است. آرتروز باعث می شود فضای بین مفاصل در طول زمان از بین برود که این منجر به ایجاد اصطکاک بین استخوان ها می شود.
زانوبند آرتروزی طوری طراحی شده که تماس بین استخوان ها را به حداقل برساند و در هنگام کار کردن و دویدن درد کمتری ایجاد شود. علاوه بر این از طریق استفاده از فشرده سازی قابل تنظیم، شما می توانید درد و تورم مربوط به آرتروز را کاهش دهید.
تسمه های زانو یا کش و باندهای کشکک زانو
باندهای کشکک زانو بسیار محبوب و قابل دسترس برای درد قدامی زانو است که اکثر ورزشکاران جوان از آن استفاده می کنند. باندهای کشکک باید زیر کشکک زانو و برآمدگی ساق قرار بگیرند، و به تاندون کشکک که از قسمت جلویی زانو پایین آمده و از قسمت پایین ساق پا رد می شوند فشار وارد کنند.
به نظر می آید که این باندها برخی از فشارهای وارد شده بر تاندون و اتصال آن به استخوان درشت نی را کاهش می دهند و درد ناشی از تاندونیت کشکک و بیماری اوزگود شلاتر را تسکین می دهد.
مدت زمان استفاده از زانو بند
بیشتر زانو بند هایی که طراحی شده اند تا برای بخش بزرگی از ساعات روز قابل استفاده می باشند. اما اگر اندازه زانو بندی که استفاده می کنید مناسب نیست می تواند پوست شما را اذیت کند و باعث زخم در پوست شود.
اول از همه مطمئن باشید که زانو بندی را که انتخاب می کنید مناسب زانو شما باشد، بنابراین شما می توانید آن را تا زمانی که ممکن است بپوشید. اکثر بیمارها شب ها قبل از خواب زانوبند خود را از زانو خارج می کنند، مگر این که پزشک به طور دیگری دستور داده باشد.
این موضوع خیلی مهم است که مراقب زانو های خود باشید چون پوشیدن و پارگی زانو بند می تواند به زانو آسیب برساند. زانوبند باید به طور مرتب با صابون و آب تمیز شسته شود. اگر زانوبند دارای اتصالات فلزی باشد باید پوشانده شوند. اگر زانوبند از بین رفته باشد یا کاملا قدیمی شده باشد بهتر است با یک زانوبند دیگر جایگزین شود.