اجاره لباس عروس به جای خرید آن، چه مزیتی دارد؟
ماهیت لباس عروس، بهگونهای است که غالبا امکان این وجود ندارد که این لباس به جز شب عروسی، در مراسم یا مهمانی دیگری نیز پوشیده شود. به همین خاطر میتوان گفت خرید لباس عروس، مانند خرید سایر لباسها اقدامی اقتصادی و بهصرفه برای بسیاری از افراد نیست.
اجاره لباس عروس به جای خرید آن، راه حل جایگزینی است که بسیاری از مزونهای دوخت لباس عروس آن را ارائه میدهند و افرادی که مایل هستند، میتوانند با مراجعه به این مزونها و انتخاب لباس عروس مناسب خود، اقدام به اجاره لباس عروس کنند.
شاید برای اجاره لباس عروس از بسیاری از مزونها، موضوع تنظیم قرارداد مطرح نباشد اما شکی نیست که با تنظیم قرارداد اجاره لباس عروس، از بروز بسیاری از مشکلات و چالشهای حقوقی این امر جلوگیری میشود. به همین خاطر توصیه میشود حتما مزون لباسی را انتخاب کنید که اقدام به تنظیم قرارداد اجاره لباس عروس میکند.

قرارداد اجاره لباس عروس چه نکاتی دارد؟
پیش از هر چیزی توجه داشته باشید که قرارداد اجاره، بر خلاف بسیاری از قراردادهای مهم حقوقی، فاقد بسیاری از بندها مانند محرمانگی، مالکیت فکری و… بوده و در اصل، پیچیدگیهای حقوقی عمیق قراردادها را ندارد. به همین خاطر در ادامه صرفا به برخی نکات حقوقی در این زمینه که لازم به رعایت هستند، اشاره میشود.
– مشخصات طرفین قرارداد و همچنین مشخصات لباس عروس مورد نظر خود را به دقت در قرارداد قید کنید. سایز، رنگ، طرح، در صورت لزوم نام خیاط و… اطلاعاتی هستند که در این بند نیاز به تصریح دارند.
– برخی مزونها لباس عروس را با ملحقات خاصی اجاره میدهند. کلاه، تور، گل سر، دستکش، شنل، تاج و… هم میتواند مورد اجاره قرار بگیرند. بنابراین اگر قصد استفاده از این موارد را هم دارید در مشخصات و موضوع قرارداد آن را درج کنید چرا که هزینههای جانبی این وسایل نیز در مبلغ قرارداد موثر هستند.
– اگر لباس عروسی که اجاره میکنید پیش از تحویل نیاز به تغییراتی نظیر گشاد یا تنگ کردن کمر و سرآستین و یا هر نوع تغییر سایز دیگر دارد، حتما در قرارداد قید کنید.
– مبلغ کل قرارداد و شیوه پرداخت آن (پرداخت بیعانه و…) را مشخص کنید. اصولا نیمی از مبلغ قرارداد هنگام امضای قرارداد و نیمی دیگر هنگام تحویل لباس عروس مطابق با قرارداد پرداخت میشود اما میتوان این معادله را با توافق طرفین تغییر داد.
– توجه داشته باشید که اهمیت دارد وظیفه شستوشو و اتوشویی بر عهده چه کسی است. در غالب موارد وظیفه شستوشو اولیه قبل از تحویل لباس عروس، بر عهده مزون است و وظیفه شستوشو و پرداخت هزینه خشکشویی پس از مراسم عروسی بر عهده مشتری است. در واقع به هزینههای خشکشویی و… در مبلغ کل قرارداد توجه کنید.
– شیوه حملونقل لباس عروس و هزینه آن هم موضوعی است که باید تصریح شود. ممکن است وظیفه ارسال بر عهده مزون باشد و یا ممکن است مشتری شخصا یا با استفاده از پیک برای دریافت و ارسال لباس عروس اقدام کند که در هر حال باید به این موارد توجه داشته باشید.
– تعهد اصلی مزون، در تحویل به موقع لباس عروس به مشتری است. به دلیل آنکه برگزاری مراسم عروسی روز و ساعت خاصی دارد، تحویل به موقع لباس عروس اهمیت حیاتی دارد. به همین خاطر برای تاخیر در تحویل لباس عروس در موعد مورد نظر و یا عدم تطابق با نمونه مورد توافق، حتما خسارت قابل توجهی را به عنوان وجه التزام معین کنید. همچنین امکان فسخ قرارداد را نیز در این حالت تصریح کنید.
– دقت کنید که لباس عروس دقیقا مشابه نمونه مورد پسند شما باشد. همچنین در صورت وجود ایراد، کثیفی، پارگی و… در لباس عروس، تعهدات مزون در اصلاح و جایگزینی لباس را تصریح کنید.
– تعهد مشتری نیز به تحویل لباس عروس به شکل سالم و مطابق با زمان تحویل و در زمان دقیق تحویل همواره وجود دارد. غالبا خسارت عدم تحویل درست یا به موقع، درصدی از مبلغ قرارداد است که مشتری باید به مزون بپردازد. مثلا ممکن است در قرارداد ذکر شود در صورت ایجاد پارگی جزئی در برخی نقاط لباس عروس، ۱۵ درصد از مبلغ قرارداد به عنوان خسارت باید به مزون پرداخت شود.
– در خصوص حلوفصل اختلافات قرارداد نیز میتوان روشهایی را در نظر گرفت. از آنجایی که اختلافات این قرارداد غالبا در موضوع پرداخت خسارت و وجه التزام خلاصه میشود، در صورت عدم حل اختلاف توسط مذاکره، به نظر میرسد شکایت به مراجع قضایی راه حل مناسبی باشد.

عمده نکات این قرارداد در زمینه تحویل به موقع و تعیین خسارت قراردادی بودند که به آن اشاره شد. نباید فراموش کرد که اجاره لباس هر جند اقدامی اقتصادی محسوب میشود اما از حساسیت زیادی برخوردار است و اگر به برخی نکات مهم قراردادی توجه نشود، ممکن است خسارات زیادی به مشتری وارد شود.