بهزی
استیل پارسا ملک پور، آهن آلات صنعتی ساختمانی فولادی در تهران
استیل پارسا ملک پور، آهن آلات صنعتی ساختمانی فولادی در تهران

آهن آلات صنعتی ساختمانی فولادی استیل پارسا ملک پور در تهران

کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی چیست؟

زمان مطالعه 1 دقیقه

کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی چیست؟

آهن آلات جزو مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی هستند و در بسیاری از بخش‌های آن به کار می‌روند. استفاده از آهن در ساخت و ساز سابقه‌ای دیرینه دارد؛ چرا که این فلز به راحتی استخراج می‌شود و از قیمت پایینی برخوردار است. آهن ویژگی‌های مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به استحکام بالا، انعطاف‌پذیری، رنگ‌پذیری و مقاومت در برابر دما و فشار اشاره کرد. یکی از مهمترین کاربردهای این فلز در ساختمان سازی استفاده در زیربنا است. در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی ارائه خواهیم داد؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

چرا استفاده از آهن در ساختمان سازی زیاد است؟

در میان انواع مختلف مصالح برای ساخت و ساز آهن از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. چرا که این فلز در کنار داشتن استحکام از قیمت مناسبی برخوردار بوده و هزینه نهایی را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد. برخی از رایج‌ترین مزایای آهن عبارتند از:

وزن سبک: سازه‌های آهنی در مقایسه با سازه‌های بتنی از وزن کمتری برخوردار هستند؛ در نتیجه این سازه‌ها نیاز به پایه و پی کمتری دارند.

مقاومت و دوام بالا: آهن توانایی بسیار بالایی در برابر فشارهای محیطی، بارهای سنگین و عوامل مخرب دارد. این مساله سبب می‌شود تا طول عمر آن بیشتر بوده و هزینه تعمیرات کمتری داشته باشد. دقت داشته باشید آهن خالص در برابر زنگ‌زدگی مقاومت کمتری دارد و به همین دلیل معمولا از آلیاژهای آن در ساخت و ساز استفاده می‌کنند.

افزایش سرعت ساخت و ساز: آهن معمولا به صورت پیش ساخته است و به سرعت می‌توان آن را در محل ساخت نصب کرد. بر خلاف سازه‌های بتنی که زمان زیادی برای اجرای آن نیاز است.

شکل‌پذیری و انعطاف بالا: سازه‌های آهنی قابلیت تبدیل به اشکال مختلف را دارند و در اثر فشار خم می‌شوند؛ بنابراین سازگاری بیشتری با محیط دارند و در مقابل زلزله مقاوم هستند.

دسترسی راحت: دسترسی به آهن و آلیاژهای آن به سادگی و در سریع‌ترین زمان وجود دارد. شما می‌توانید به راحتی و با مراجعه به بازار آهن شهرتان مقدار مورد نیاز را سفارش دهید. همچنین امکان ثبت سفارش آن از طریق سایت آهن یک نیز وجود دارد.

همه این عوامل در کنار هم جمع می‌شوند تا آهن تبدیل به پرمصرف‌ترین مصالح در ساختمان سازی تبدیل شود.

معرفی آهن‌های پرمصرف در ساختمان سازی

در بسیاری از ساختمان‌ها بیش از هفتاد درصد از مصالح را آهن به خود اختصاص می‌دهد. از آنجایی که این فلز کاربرد گسترده‌ای در ساخت و ساز دارد در اشکال گوناگونی تولید و در اختیار مشتریان قرار داده می‌شود. در این بخش از مقاله کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی قصد داریم به معرفی انواع آهن آلات ساختمانی و کاربرد هر کدام از آن‌ها بپردازیم.

کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی

تیرآهن یکی از قطعات پرکاربرد در ساختمان است که از فلز آهن تولید می‌شود. تیرآهن مقطعی بلند و مستقیم است که بارهای مختلف را در ساختمان تحمل می‌کند. در واقع می‌توان گفت وظیفه این قطعه تحمل فشارهای خمشی و تنشی است. تیرآهن معمولا به صورت افقی در سازه‌ها نصب می‌شود.

در کشور ما از انواع تیرآهن به طور گسترده در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده می‌کنند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

ستون‌ها: از تیرآهن‌های هاش و بال پهن در ساختمان‌ها به‌عنوان ستون استفاده می‌کنند. ستون‌ها در ساختمان وظیفه انتقال نیروهای عمودی و افقی را به فونداسیون دارند.

تیرک‌های میانی: تیرک‌ها از ستون‌ها کوچک‌تر هستند و در تحمل وزن ساختمان نقش بسیار مهمی دارند. از تیرک‌ها در بالا و پایین تیرآهن‌ها استفاده می‌کنند تا کمی از بار ستون‌ها کاهش پیدا کند. وظیفه اصلی تیرک‌های میانی در ساختمان انتقال فشار به صورت عمودی به ستون‌ها و شاه‌تیر است.

کفی ستون: یکی دیگر از کاربردهای آهن در ساختمان استفاده در کفی ستون است. از کفی‌ها در ساخت و ساز برای اتصال نبشی به ستون استفاده می‌کنند. وظیفه کفی‌ها تحمل بار ساختمان است.
تیرآهن کرومیت: این نوع تیرآهن از تیرک‌ها باریک بوده و طول بلندتری دارد. این قطعه دارای سطح نشیمنگاه بوده و بر روی تیر اصلی جا رفته و محکم می‌شود.

خرپا: از خرپا برای ساخت انبار و سقف سوله در ساخت و ساز استفاده می‌کنند.

در ساختمان سازی انواع مختلفی از تیرآهن‌ها وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.


تیرآهن بال پهن

این محصول دارای دو نوع سبک و سنگین است. تیرآهن بال پهن شکلی شبیه به H انگلیسی دارد و معمولا از آن برای ساخت ستون و خرپا استفاده می‌کنند.

تیرآهن اروپایی

نام اختصاری این تیرآهن INP است که ضخامت بال‌ها با فاصله گرفتن از جان کاهش پیدا می‌کند. از این تیرآهن برای ساخت اسکلت ساختمان، پل‌سازی و ستون‌ها استفاده می‌کنند. بهتر است بدانید INP در بازار با نام تیرآهن معمولی نیز شناخته می‌شود.

تیرآهن نیم پهن

این نوع تیرآهن با نام IPE شناخته می‌شود و از جمله کاربردهای آن می‌توان به ستون، خرپا، پوشش سقف و ساخت پل لانه زنبوری اشاره کرد.

تیرآهن لانه زنبوری

تیرآهن لانه زنبوری دارای سوراخ‌هایی بر روی جان است. این سوراخ‌ها در زمان ساخت و ساز کمک می‌کند تا بتوان اتصالات را از میان آن رد کرد. استفاده در ستون‌ها و عناصر سقفی برخی از کاربردهای این تیرآهن هستند.

همه انواع تیرآهن در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به سایز ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸ و ۲۰ اشاره کرد.