عسل ارگانیک چیست؟
عسل ارگانیک، عسلی صد در صد طبیعی و عاری از مواد مصنوعی مضر مثل آنتیبیوتیکها، داروهای گیاهی و شیمیایی و محرکهای رشد است. در این نوع عسل که از گرده گیاهان رشدیافته به صورت کاملاً ارگانیک تولید میگردد، هیچ نوع ماده شیمیایی یافت نمیشود.
زنبورها در فرایند تولید این عسل، از گیاهانی تغذیه میکنند که در معرض آفتکشهای شیمیایی قرار نگرفتهاند. به همین دلیل و برای اطمینان از طبیعی بودن و ارگانیک بودن صد در صدی عسل، گیاهان و گلهایی که در شعاع سه کیلومتری کندو واقع شدهاند باید به صورت ارگانیک پرورش داده شوند.
راهنمای خرید عسل ارگانیک
اجازه دهید در ابتدا این نکته را خدمت شما عرض کنیم که راهنمای خریدی که در ادامه مطالعه میکنید، مربوط به کشورهای پیشرفته است. در کشور ما هنوز هیچ نهاد رسمی و قانونی برای تعیین ارگانیک بودن عسل وجود ندارد و ایجاد شرایط لازم برای تولید آن بسیار دشوار است. با این مقدمه به سراغ سه ویژگی مهم عسل ارگانیک میرویم که این محصول را از سایر انواع عسل، متمایز میسازد:
دارا بودن مدرک معتبر دال بر ارگانیک بودن عسل از سوی مراجع معتبر
سادهترین راهی که برای تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک وجود دارد، این است که محصول مورد نظر دارای مهر تأیید ارگانیک از سوی سازمانهای معتبر جهانی باشد. این مهر تضمین میکند که عسل مورد نظر فاقد مواد شیمیایی بوده و هیچ گونه تقلبی در فرایند تولید و فرآوری آن صورت نگرفته است. برخی از برترین نهادهای صدور گواهی ارگانیک درکشورهای مختلف عبارتند از: سازمان ایمنی و استانداردهای غذایی هند وزارت کشاورزی ایالات متحده سازمان توسعه صادرات محصولات غذایی کشاورزی و فرآوری شده مقررات اتحادیه اروپا سازمان استاندارد ارگانیک کشاورزی ژاپن
کندوهای فاقد مواد شیمیایی و آفتکش
مراجع رسمی صدور گواهی ارگانیک، کندوهای زنبور عسل را کاملاً بررسی و آزمایش میکنند تا حاوی هیچ گونه ماده شیمیایی و بقایای آفتکشها نباشد. مثلاً برخی از زنبورداران برای از بین بردن کنهها اقدام به سمپاشی کندو مینمایند؛ بنابراین عسل تولید شده به هیچ وجه ارگانیک نیست.
توجه به تفاوتهای عسل ارگانیک با سایر انواع عسل
برای تشخیص عسل طبیعی از عسل معمولی و تقلبی، توجه به تفاوتها بسیار مهم است؛ به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم این تفاوتها را با جزئیات بیشتری خدمت شما معرفی کنیم:
تفاوت بافت و طعم عسل ارگانیک
در مقایسه با عسل معمولی، این نوع عسل غلیظتر و ماتتر است. همچنین رنگ آن نزدیک به زرد کدر خواهد بود؛ زیرا مانند عسل تقلبی بیش از حد گرم نمیشود. حرارت دادن به عسل طبیعی فقط برای صافی آن بوده و هرگز فراتر از دمای پاستوریزه شدن عسل نیست.
عسل ارگانیک قوام بیشتری داشته و دارای بافت ضخیمتر، فروکتوز و گلوکز بالاتری است. میزان شیرینی این نوع عسل بالا است و عطر گلهای طبیعی از آن به مشام میرسد. این در حالی است که قوام و شیرینی عسل معمولی کمتر است و عطر آن نیز ملایمتر از نوع ارگانیک است.
ارزش غذایی عسل ارگانیک و طبیعی
تمام شاخصهای غذایی موجود در عسل شامل فروکتوز، گلوکز، ویتامینها، هورمونها، اسیدهای آمینه و آنزیمها، در عسل طبیعی بالاتر از عسل معمولی است. فروکتوز و گلوکز نوع ارگانیک بالاتر از ۷۰ درصد است؛ به همین دلیل شیرینتر، دارای ارزش غذایی بالاتر و همچنین بسیار معطر است.
ماندگاری بالا
عسل طبیعی ارگانیک مانند عسل چندگیاه و یا عسل گون دارای محتوای آب کمتری نسبت به عسل معمولی است. بنابراین فرایند کریستالیزه و بلوری شدن آن سریعتر صورت گرفته و ماندگاری بسیار طولانیتری دارد، اما عسلهای دیگر حتی عسل طبیعی غیر ارگانیک، ممکن است فقط یک سال ماندگاری داشته باشند.
فواید عسل ارگانیک
یک مادۀ مغذی بسیار ارزشمند است و فواید فراوانی برای سلامتی دارد. در این بخش از مطلب قصد داریم به معرفی خواص عالی این نوع عسل بپردازیم:
مراقبت از پوست با عسل ارگانیک
یکی از کاربردهای محبوب عسل طبیعی به مسئلۀ زیبایی و مراقبت از پوست مربوط میشود. به همین دلیل از عسل در تولید بسیاری از محصولات مراقبت از پوست استفاده میشود. نوع ارگانیک آن نیز از این قاعده مستثنی نیست و میتوان از آن به عنوان یک آبرسان طبیعی بر روی پوست استفاده کرد. مواد مغذی ضروری پوست را فراهم میآورد و استفادۀ منظم از آن میتواند پوستی صافتر و سالمتر را برای شما به ارمغان آورد.
عسل طبیعی ضد باکتری و ضد التهاب است
آیا میدانستید که عسل ارگانیک مرغوب حتی اگر برای چند سال نگهداری شود، فاسد نخواهد شد؟ این امر نشاندهندۀ این حقیقت است که دارای خواص ضدعفونی بسیار بالایی است. علاوه بر این، به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی خود، در درمان زخمها نقش مؤثری دارد. شما میتوانید برای پیشگیری از بروز عفونت و تسریع روند بهبودی زخم خود، عسل ارگانیک را روی آن بمالید.
تقویت سیستم گوارش با عسل ارگانیک
برای تنظیم عملکرد دستگاه گوارش نیز میتوان از این ماده مغذی استفاده کرد. مصرف این نوع عسل، به صورت طبیعی، باعث ترشح آنزیمهای مربوط به فرایند هضم غذا در معده میشود.
همچنین حرکات روده را تقویت نموده و از بروز یبوست پیشگیری مینماید. بنابراین اگر سابقه ابتلا به کولیت یا یبوست را دارید، پیشنهاد میکنیم که مصرف این نوع عسل را جدی بگیرید. درمانی مؤثر و بیخطر که عوارض جانبی برای سلامتی شما ایجاد نخواهد کرد.
بهبود سیستم دفاعی بدن با عسل طبیعی
و اما بهبود تقویت سیستم ایمنی، با عسل ارگانیک صورت میگیرد، این اتفاق به دلیل آنزیمها و مواد معدنی بینظیر موجود در این نوع عسل رخ میدهد. به همین دلیل بسیاری از افراد هنگام ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا، گلودرد و سرفه، از عسل استفاده میکنند. یک فنجان آب گرم تهیه کنید و در آن یک قاشق غذاخوری آب لیمو ترش و دو قاشق چایخوری عسل طبیعی مثل عسل گون یا عسل چندگیاه بریزید و خوب مخلوط کنید. این ترکیب را سه تا چهار بار در روز بنوشید تا علائم بیماری تسکین یابد.

نکات مهمی که باید قبل از مصرف عسل ارگانیک بدانید
۱. این عسل فقط برای مصرف بزرگسالان و کودکان یک سال به بالا بیخطر است. بنابراین، در رژیم غذایی نوزادان زیر یک سال، هرگز از عسل استفاده نکنید. در غیر این صورت ممکن است نوزادتان دچار مسمویت بسیار جدی در دستگاه گوارش شود.
۲. برخی از افراد نسبت به مواد خاص موجود در عسل به خصوص گرده زنبور عسل حساسیت دارند. آلرژی به گرده و مواد موجود در عسل ممکن است منجر به واکنشهای جدی و گاهی کشنده در بدن شود. بنابراین این دسته از افراد نیز میبایست از مصرف عسل طبیعی بپرهیزند.
۳. مصرف عسل ارگانیک برای زنان باردار و شیرده مجاز است، هرچند باید جانب اعتدال را مراعات نموده و از مصرف بیش از حد بپرهیزید.
۴. افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف مقادیر زیاد عسل چشمپوشی نمایند؛ زیرا باعث افزایش قند خون خواهد شد، حتی اگر ارگانیک باشد.