گریس پمپ یکی از ابزارهای کاربردی از گروه ابزار آلات صنعتی می باشد که اغلب برای روانکاری و یا گریس کاری انواع مختلف گریس خورها، بلبرینگ ها و همچنین یاتاقان ها و ... کاربرد دارد و یا به عبارتی گفته می شود که گریس پمپ ابزار تزریق و پاشش گریس می باشد که برای طولانی تر شدن عمر قطعات و دستگاه ها و نیز برای بهتر شدن کار آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
گریس پمپ ها از جمله ابزارهایی هستند که مانند سایر ابزارآلات در طول مدت زمان، پیشرفت کرده اند و از لحظ دقت در ساخت و کیفیت آن بهبود پیدا کرده اند.
تاریخچه مختصری در باره مخترع گریس پمپ و پیدایش آن:
تاریخچه پیدایش گریس پمپ و مخترع آن و همچنین روانکاری برمیگردد به حدود ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح و به زمان مصریان باستان که از مخلوط کردن روغن و آهک برای روانکاری محور چرخ های ارابههای چوبی از آن استفاده می کردند.
با شروع انقلاب صنعتی در سال 1872 در اروپا نوعی مواد روانکار به نام گریس سدیم تولید و به بازار عرضه گردید. در قرن نوزدهم تولید ماشین آلات صنعتی به اوج خود رسید و بعد از آن استفاده از مواد روانکار برای جلوگیری از فرسایش قطعات و خرابی دستگاه ها و ماشین آلات مورد اهمیت زیادی واقع شد. و پس از آن تولید گریس و گریس پمپ اهمیت زیادی یافت.
در ایران نیز تولید کننده های متفاوتی شروع به ساخت انواع گریس پمپ ها نمودند.
گروه صنعتی میکادو این افتخار را دارد که از حدود سال 1385 ساخت گریس پمپ های فشار قوی صنعتی را دستور کار خود قرار داده و اکنون یکی از بهترین تولید کننده های گریس پمپ های فشار قوی در ایران می باشد و با داشتن تجربه و دانش کافی در این زمینه می توان گفت محصولات این شرکت قابل رقابت با گریس پمپ های آمریکایی و ایتالیایی می باشند.
گریس چیست :
یکی از پرطرفدارترین مواد روانکننده گریس می باشد . گریس معمولا در جاهایی استفاده می شود که نمی توان از روغن استفاده کرد . درجاهایی که مصرف روغن موجب نشتی و یا چکه شدن آن می شود و معمولا در مصارف صنعتی و تاسیسات و ماشین آلات کشاورزی و صنعتی برای روانکاری از گریس استفاده می شود .
از ترکیب صابون فلزی هیدروکربن و روغن، ماده جامد و یا نیمه جامدی به نام گریس تولید می گردد که ویسکوزیته بیشتری نسبت به روغن دارد و معمولا از آن برای روانکاری قطعات متحرک استفاده می شود.
ویزگی های گریس ها متفاوت است و با توجه به نیاز کاربر نوع گریس انتخاب می شود. گریس ها را از گرید صفر (NLGI 0) که رقیق ترین درجه و تا گرید شش (NLGI 6) که غلیظ ترین درجه گریس می باشد تقسیم بندی می کنند.
مزایای گریس کاری:
1- افزایش طول عمر قطعات
2- کاهش هزینه های تعمیرات
3- کاهش مصرف انرژی
برخی مزایای استفاده از گریس پمپ :
1. آب بندی کامل دستگاه ها و کاهش نشتی روانکاری
2. چسبیدن کامل گریس به قطعات در شرایط دما و فشار زیاد
3. ماندگاری زیاد گریس در محل روانکاری
4. کاهش تعداد دفعات روانکاری
5. آسان شدن کار روانکاری
6. صرفه جویی در استفاده از گریس
7. امکان روانکاری در گریس خورهایی که نیاز به فشار بالا دارند
8. عدم مخلوط شدن گریس با ناخالصی ها
نکات مهم در انتخاب گریس پمپ:
قبل از انتخاب یک گریس پمپ باید به دقت کاربرد مورد نظر را مشخص کرد.
در اولین مرحله باید حجم گریس مورد نیاز برای هر نقطه از گریس کاری و تعداد نقاط لازم برای گریس کاری و حتی فاصله بین آنها را مشخص نمود. مجموع این موارد فشار کاری مورد نیاز برای گریس کاری را تعیین میکنند.
مواردی که در خرید یک گریس پمپ باید در نظر گرفت:
الف) حجم گریس پمپ
ب) سایز گریس پمپ
ج) محل کاربرد گریس پمپ
د) فشار لازم برای گریس کاری
و) گرید گریس یا درجه غلظت گریس
انواع گریس پمپ:
گریس پمپ پدالی
گریس پمپ دستی
گریس پمپ بادی
گریس پمپ سطلی
گریس پمپ برقی
گریس پمپ های دستی:
به گروهی از گریس پمپها که با نیروی دست کار می کنند گریس پمپ دستی می گویند. این گریس پمپ ها در جاهایی کاربرد دارند که سیال باد و یا نیروی برق برای استفاده موجود نباشد. همچنین گریس پمپ های دستی به خاطر ارزان بودنشان نسبت به سایر گریس پمپ ها فروش بیشتری دارند.
انواع گریس پمپ های دستی تولید شرکت پترو پایش توسعه ماهان (گریس پمپ میکادو):
1. گریس پمپ دستی اهرمی میکادو
2. گریس پمپ دستی هیدرولیکی مدل D-400
3. گریس پمپ دستی سوپرگان