نخود از دانه های خوراکی و حبوبات محسوب میشود و در راسته باقالا قرار دارد. نخود بصورت یکسال در میان با گندم و جو در یک زمین کشت میشود. تولید نخود ایرانی در اکثر مناطق کشور انجام میشود ولی سرآمد تولید نخود ایرانی استان های کرمانشاه و لرستان هستند. نخود برای پخت به دو ساعت زمان نیاز دارد.
انواع نخود در بازار :
در بازار 4 نوع نخود وجود دارد : نخود تک خان – نخود دو خان – نخود سه خان – نخود فلافلی
نخود تک خان : این نخود درشت ترین نخود ایرانی محسوب میشود. ابعاد این نخود 10 میلی متر است و کیفیت بالایی نیز دارد. نخود دو خان : این نخود ترکیب 50 به 50 درصد نخود های سایز 8 و 9 میلی متری میباشد. نخود سه خان : این نخود ترکیب 30 به 30 درصد نخود های سایز 7 و 8 و 9 میلی متری میباشد. نخود فلافلی : ریزترین نخود ، نخود فلافلی میباشد و سایز این نخود بین 4 تا 6 میلی متر میباشد.

نخود ها از نظر رنگ به 3 دسته تقسیم میشوند :
نخود سفید و نخود زرد : نخود زرد که جزء نخود لپه محسوب میشود در استان آذربایجان غربی و نخود سیاه در استان همدان کشت می شوند. بهترین نخود سفید ایرانی مخصوص استان کرمانشاه است. این نخود در استان های لرستان و همدان نیز کشت می شود. نخود سفید لرستان و همدان یکدست و سفید نیست و رنگ آن کمی به زردی و سبزی متمایل است.
نکات تغذیه ای :
در بین گروه های غذایی نخود ، عدس و نخود فرنگی ، پروتئین ، کلسیم و آهن را به مقدار کافی و لازم برای رفع نیاز بدن فراهم می کنند.