بعضی از جلسات مشاوره ازدواج، فردی و بعضی دیگر بهصورت زوجی برگزار میشود. بهطورکلی در این جلسات، مشاور تلاش میکند که با تشخیص الگوهای ارتباطی دو طرف، مشکلات احتمالی را پیدا کند و آموزشهای لازم را ارائه دهد. در این جلسات هر کدام از طرفین دیدگاه خود را نسبت به ازدواج ایدهآل بیان میکنند و مهارتهایی را که برای آن نیاز است، یاد میگیرند. در این جلسات موضوعات مهم زیر بیان میشود:
1. میزان صمیمیت
آیا میتوانید بدون ترس از قضاوت حرف بزنید؟ آیا از نظر فرهنگ، رفتارها، سلایق و... باهم اشتراک دارید؟
2. جذابیت جسمی
اگر یکی از طرفین ویژگیهای ظاهری و جسمی طرف مقابل را نپسندد و بهخاطر عوامل دیگر تصمیم به ازدواج گیرد، احتمالا این رابطه سرانجام خوبی نخواهد داشت.
3. تعهد، مسئولیتپذیری و وفاداری
در مشاوره ازدواج، درمورد این که هر کدام از دو طرف، چه تعریفی از تعهد و مسئولیتپذیری دارند و معیارهای وفاداری از نظرشان چیست، صحبت میشود.

4. بررسی تیپهای شخصیتی
در مشاوره قبل از ازدواج، تیپ شخصیتی طرفین بررسی میشود. ممکن است یک فرد اهل تفریح باشد و دیگری تنهایی را ترجیح دهد. یا بهعبارتدیگر یکی درونگرا و دیگری برونگرا محسوب شود. یکی اهل ریسک و دیگری محافظهکار باشد. برای شناخت بیشتر معمولا از تستهایی مثل تست شخصیت مایرز بریگز ، تست 5 عاملی شخصیت و... استفاده میشود.
5. مشخصکردن نقشها و نیازهای اساسی دو طرف قبل از ازدواج
بر اساس نظر ویلیام گلسر هر انسانی چندین نیاز اساسی دارد که البته میزان هر کدام از آنها در هر فرد متفاوت است. این نیازها شامل نیاز به بقا، قدرت، عشق، تعلق خاطر، آزادی، تفریح و لذت است. همچنین، مشخصکردن نقشهایی که از خود و شریک زندگیتان در ازدواج انتظار دارید، بسیار مهم است.
6. نگاه دو طرف به مسائل احساسی و عاطفی
به اشتراک گذاشتن مسائلی از قبیل این که عشق از نظر هر طرف چگونه است، دلیل ازدواج چیست و چه انتظاراتی از تغییرات زندگی بعد از ازدواج دارند، یکی از موضاعات مهم در مشاوره ازدواج است.
در این جلسات شما درمورد عمیقترین رویاهاتان نیز حرف میزنید. همچنین، شما درمورد این که از انجام چه فعالیتهایی در کنار همسرتان لذت میبرید، صحبت خواهید کرد.
7. شناخت اخلاقیات، دیدگاهها و باورهای دو طرف
طبیعتا هرکسی با پیشفرضهای ذهنی مخصوص خود، اقدام به ازدواج میکند؛ اما نباید انتظار داشت طرف مقابل هم به همین صورت به قضایا نگاه کند. به عنوان مثال برخی ازسوالات مشاوره قبل از ازدواج این است که گذشته طرف مقابل چقدر مهم است، اگر رابطه دچار مشکل شود چه کاری میکنید و از چه شوخیهایی خوشتان میآید یا برعکس اذیت میشوید.
این سوالات به شما کمک میکند که دیدگاه و باورهای طرف مقابل خود را در مورد مسائل مختلف بشناسید. همچنین، یکی از موضوعات مهم جلسات مشاوره قبل از ازدواج، نحوه برخورد با خشم در طرفین است؛ در صورت داشتن الگوی نامناسب مهارتهای لازم آموزش داده میشود.
8. سوالات مربوط به زندگی مشترک
در مشاوره ازدواج این فرصت فراهم میشود که درمورد مسائلی مانند محل زندگی، نوع ارتباط با خانواده هر طرف، نوع ارتباط با دوستان یا همکاران، فرزند داشتن یا نداشتن، تعداد فرزند، مسائل مالی و... صحبت کنید.

9. بررسی پیشینه خانوادگی دو طرف
ازدواج بهخصوص در فرهنگ ما نهتنها بین دو نفر بلکه بین دو خانواده است؛ بنابراین صحبت درمورد نوع رابطه فرد با پدر و مادر اهمیت زیادی دارد. سوالات مشاوره قبل از ازدواج زیر برای مشخصکردن این موضوع معمولا پرسیده میشود:
1. رفتار پدر و مادر در مقابل خطاهای فرزند چطور بوده است؟
2. معیار فرزند خوب در خانواده فرد چه بوده است؟
3. میزان صمیمیت اعضای خانواده چقدر است؟
4. فرد در چه زمینههایی با خانواده اختلاف دارد؟
5. میزان اهمیت مسائل اقتصادی در خانواده چقدر است؟
6. چه کسی در خانواده برای تصمیمات مهم حرف آخر را میزند؟
7. خانواده به چه خصوصیات خوبی معروف است؟
8. چه رفتاری از سیستم خانواده خود را قبول ندارید؟
9. کدام رفتار را در خانواده تحسین میکنید؟
10. بررسی دیدگاههای مذهبی
از مسائل دیگری که در جلسات مشاوره ازدواج بررسی میشود، دیدگاههای مذهبی زوجها است. به اشتراک گذاشتن، باورها، ارزشها و دیدگاههای مذهبی با شریک زندگیتان، به تقویت درک و احترام کمک میکند. در این مورد ممکن است سوالات مشاوره قبل از ازدواج زیر پرسیده شود:
1. فکر میکنید چقدر از نظر باورهای مذهبی شباهت دارید؟
2. چقدر حاضر هستید برای عقاید متفاوت هم احترام قایل شوید؟
3. در صورت تفاوت عقاید چقدر ممکن است مخالفت کنید یا طرف مقابل خود را ترغیب کنید که مانند شما رفتار کند؟
4. نظرتان در مورد نحوه پوشش طرف مقابل چیست؟