صادرات زعفران در ۴ مرحله
صادرات زعفران(saffron export) در بازارهای جهانی یکی از کسبوکارهای پرسود و مناسب برای ایران است. زعفران ادویهای گرانقیمتی است که در بازارهای جهانی به فروش میرسد و ایران اولین و بهترین صادرکننده زعفران در جهان به شمار میآید. بیشترین زمینهایی که به کشت زعفران تعلق دارند در استان خراسان هستند. بسیاری از خانوادههای ساکن خراسان به کاشت زعفران مشغولاند و درآمد خود را از این راه کسب میکنند و زندگی خود را میچرخانند.

برای ورود به بازار صادرات این محصول، آشنایی کامل باید با مراحل صادرات زعفران و چگونگی صادرات آن ضروری است. در این بخش از مطلب به مراحلی که باید برای صادرات این محصول طی کنید پرداختیم. اگر در زمینه کشت زعفران فعالیت دارید یا میخواهید در حوزه صادرات انواع زعفران فعالیت داشته باشید به نکات زیر توجه کنید:
۱. بررسی نیاز بازار مقصد به خرید زعفران
ابتدابهساکن باید نیاز جهانی برای خرید زعفران را با جمعآوری اطلاعات، دادهها، ارقام و اعداد که در منابع خارجی درباره صادرات و واردات و حجم خریدوفروش انواع زعفران در بازارهای بینالمللی منتشر شده است ارزیابی و بررسی کنید. با طیکردن این مراحل میتوانید مشخص کنید که کدام بازار، پرتقاضا است و برای شما بهتر است که صادرات زعفران را به کدام کشورها انجام دهید. توجه داشته باشید اگر درک مناسبی از بازار زعفران در جهان نداشته باشید، تلاشهای شما برای صادرکردن زعفران به یک کشور خارجی بینتیجه خواهد بود؛ اما اگر بر اساس دادهها و اطلاعاتی که از نیاز بازارهای بینالمللی درک مناسبی از نیاز به زعفران پیدا کنید، کشور یا کشورهای هدفی را برای صادرات زعفران را انتخاب میکنید که بهترین مقصد برای فروش زعفران خواهند بود که باعث بالارفتن سود و رونق گرفتن کسبوکار شما میشود.
قبل از صادرات این کالا به کشورهای خارجی باید بدانید که درهای بازار کدام کشورها به روی محصولات زعفران ایرانی باز است. اهمیت ارزیابی نیاز بازار جهانی به خرید زعفران در اینجا مشخص میشود؛ چرا که شما در حین ارزیابی با مسئلة تحریم، مسائل اقتصادی، تأمین ارز و قوانین گمرکی در کشور مبدأ و کشور مقصد مواجه میشوید که اگر ارزیابی نکرده بودید، نمیتوانستید اقدامات لازم را در رفع موانع برای صادرات زعفران انجام دهید.

2. تهیه زعفران مرغوب با بستهبندی استاندارد و شکیل
پس از گذراندن مرحله نخست صادرات زعفران و کسب تمام اطلاعات موردنیاز، باید بهترین و مرغوبترین زعفران کشور را برای صادرات تهیه کنید. در حال حاضر استان خراسان علاوه بر اینکه بیشترین میزان تولید زعفران را در کشور دارد، باکیفیتترین نوع زعفران نیز در شهرستان قائنات واقع در این استان کشت میشود.انواع مختلفی از زعفران وجود دارد و تمامی بازرگانانی که تصمیم دارند در حوزه صادرات زعفران فعالیت کنند، باید ارقام، اعداد و اطلاعات مختلف زعفرانها و تفاوت آنها را بهدرستی بررسی کنند تا در نهایت بتوانند تصمیم درستی برای صادرات این محصول گرفته و بهترین نوع زعفران را برای صادرات باتوجهبه نیازهای بازار انتخاب کنند.یکی از مراحل مهم و اصلی صادرات زعفران، درنظرگرفتن یک بستهبندی استاندارد و زیبا برای زعفران است. فرض کنیم شما بهترین زعفران بازار را تهیه کردهاید، بازار هدف را هم بهدرستی تعیین کردهاید و حالا تصمیم دارید زعفران را صادر کنید.حرکت عاقلانه این است که بهترین و زیباترین بستهبندی ممکن را برای زعفران صادراتی خود انتخاب کنید و هزینه مشخصی برای سفارش جعبههای بستهبندی آن در نظر بگیرید و کنار بگذارید. برای این منظور میتوانید شرکتهای چاپ بستهبندیهای صادراتی کمک بگیرید.
3.اخذ مجوزها و مدارک لازم برای صادرات زعفران
آمادهکردن مدارک لازم برای صادرات یکی از مهمترین مراحل صادرات زعفران است. صادرات زعفران هم مثل دیگر کالاها نیازمند یک سری مجوز است که باتوجهبه اینکه زعفران یک ماده غذایی محسوب میشود، مجوزها و مدارک موردنیاز برای صادرات زعفران، تا حدودی با کالاهای دیگر فرق دارد.صادرکننده باید در مرحله اول اقدام به دریافت گواهی استاندارد و گواهی بهداشت از مراجع مربوطه کند. کارت بازرگانی یکی از مهمترین مدارکی است که صادرکننده باید داشته باشد. معمولاً شرکت صادرات زعفران با ارائه کارت شرکت و اعزام یک فرد بهعنوان نماینده صادرات به همراه وکالتنامه یا معرفینامه، کارت بازرگانی را اخذ میکنند. در نهایت نماینده شرکت به گمرک مراجعه میکند و مراحل کار صادرات را انجام میدهد و پیگیری میکند.

4.ثبت کالا در گمرک
بعد از انجام مراحل بالا و ارائه مدارک ذکر شده، میتوانید زعفران را به کشور مقصد موردنظر خود صادر کنید.
شما سپس باید محمولههای مدنظرتان را در گمرک ثبت کنید. ارائه تمام مدارکی که بالاتر به آن اشاره کردیم، برای صادرات زعفران الزامی هستند. محصولات شما در گمرک ثبت میشوند و فرمهای مربوط به صادرات اظهارنامه گمرکی صادراتی باید تکمیل شوند. فرم مخصوص صادرات انواع زعفران در گمرک شامل جزئیات کامل درباره محصول است و این فرم باید بادقت کامل شده و به مسئول مربوطه تحویل داده شود. پس از اینکه کارهای گمرکی انجام شد، محمولهای که تحویل دادهاید با مشخصاتی که در فرم نوشتهاید کنترل میشود و صحت آن تأیید میشود.