سلفون چیست؟
سلفون، نوعی بستهبندی پلاستیکی است که در ضخامتهای مختلف تولید میشود. این نوع بستهبندی که اولین بار توسط شیمیدان سوئیسی Jacques E. Brandenberger در دهه 1900 میلادی تولید شد، اولین بستهبندی پلاستیکی بود که شفاف بوده و قابلیت دیده شدن اجزای داخلی را داشت. در سال 1912، کمپانی شکلات Whitman در ایالات متحده آمریکا برای اولین بار از سلفون برای بستهبندیهای خود استفاده کرد که این موضوع باعث شد سلفون در میان مردم شناخته شده و محبوب شود. سلفونها، از مواد اولیه مختلفی تولید میشوند که بعضی از نمونههایی که از چوب ساخته شدهاند، زیستتخریبپذیر هستند. این نوع بستهبندی که در بیشتر مواقع در ضخامت کم و نازک بهکار میروند، درست مانند پلاستیکهایی با قابلیت کشسانی بسیار بالا هستند که به دلیل داشتن جنسی خاص، دور تا دور محصولات کشیده شده و آنها را بستهبندی میکنند. سلفون، به دلیل نفوذپذیری بسیار کمی که دارند، از محصولات به خوبی در برابر گردوخاک، آب و رطوبت، باکتریهای مضر و… محافظت میکند.

سلفون از چه موادی تولید میشود؟
همانطور که گفتیم، سلفونها پایه گیاهی دارند. بخش Cello در واژه انگلیسی سلفون (Cellophane)، به معنای Cellulose یا سلولز بوده که جزء ساختاری گیاهان است. فیلم استرچهای سلولزی، میتوانند از مواد اولیه طبیعی مختلفی از جمله چوب، کتان، کنف یا ذرت، ساخته شوند. وجود این ساختار گیاهی در سلفونها، از کیفیت و کشسانی آنها نکاسته و در مقابل به مزیتهای آن نیز افزوده است.
آیا سلفونها زیستتخریبپذیر هستند؟
در جواب این سوال میتوان گفت سلفونها واقعی، زیستتخریبپذیر هستند. یکی از موضوعات مهمی که در تولید و عرضه این محصول وجود دارد، مواد اولیهای است که سلفون را تشکیل میدهند. اگر در میان این مواد اولیه، از موادی مانند پلیاتیلن استفاده شود، سلفون دیگر زیستتخریبپذیر نخواهد بود.
آيا میتوان از سلفون به عنوان کود استفاده کرد؟
در پاسخ کوتاه میتوان گفت: بله، از نمونههای خاصی از سلفونها میتوان به عنوان کود استفاده کرد. سلفونهای واقعی که در قسمت قبل به آنها اشاره کردیم، زیستتخریبپذیر بوده و قابلیت کود شدن را دارند. تنها چیزی که این ویژگیها را از سلفون سلب میکند، داشتن مواد افزودنی با پایه پلاستیک مانند پلیاتیلن و مواد اولیهای است که زیستتخریبپذیر بوده اما کود شدنی نیستند. کود شدن، به این معناست که یک ماده در طی زمان، قابلیت تبدیل شدن به کود یا هوموس را داشته باشد. زیستتخریبپذیر بودن تنها به این معنیست که ماده مورد نظر در طبیعت، قابلیت تخریب داشته باشد و به آن آسیب نرساند.

آیا سلفون بهتر از بستهبندیهای پلاستیکی است؟
سلفون از مواد اولیه طبیعی مانند چوب ساخته شده و در مقابل پلاستیک ساختهشده از نفت است. بر خلاف پلاستیک، سلفونها قابلیت استفاده دوباره نداشته و قابلبازیافت نیستند. اما در دستهبندی تجهیزات زیستتخریبپذیر قرار میگیرند. همچنین سلفون قابلیت کود شدن را دارد. اما این به معنای طبیعتدوست بودن سلفون نیست! برای تولید سلفون با ماده اولیه چوب، نیازمند کربن دی سولفید است. همچنین در صورتی که سلفون در محل دفن زباله بدون سیستم بازیابی متان قرار بگیرد، گاز متان آزاد میکند که باعث گرمایش جهانی میشود. با این حال از نظر محیطی، سلفون در سطح بالاتری نسبت به پلاستیک قرار دارد. اما این ماده برای همه وسایل مناسب نیست. پلاستیکها از مقاومت بالاتری به نسبت سلفون قرار دارند که آنها را به تجهیزاتی بسیار کاربردی تبدیل کرده است.