جوش منقطع چیست؟
interrupted welding، جوش منقطع، جوش بخیه و جوش کوک اصطلاحاتی هستند که برای این تکنیک جوشکاری به کار میروند. تکنیک جوش منقطع، به معنای جوشکاری به صورت ناپیوسته است و تنها نقاطی در آن جوشکاری میشود که قصد جوش آنها را داریم. در واقع در این روش، یک جوش با طول خاص و یک گام بدون جوش خواهیم داشت. جوشهای منقطع مزایای زیادی دارند که مهمترینشان عبارتند از کاهش انحراف و کجی و همچنین کاهش مقدار جوش کلی. علاوه بر این، از آنجایی که تمام سطح جوشکاری نشده و تنها برخی نقاط به صورت ناپیوسته جوشکاری میشوند، سرعت جوشکاری با این تکنیک بسیار بالا خواهد بود. به دلیل همین ویژگیها، از جوش منقطع در جوشکاری استفاده زیادی میشود؛ به خصوص زمانی که سرعت جوشکاری در اولویت باشد. اما نکتهای که راجع به جوش منقطع و ناپیوسته وجود دارد، این است که در این جوش از حرارت کمتری استفاده میشود. همین امر باعث شده تا مقاومت و دوام جوش حاصل شده کمتر از حالات دیگر باشد.
علامت جوش منقطع در جوشکاری
همانطور که متوجه شدید، جوش منقطع یکی از روشهای بسیار کاربردی و متداول در صنعت جوشکاری است در این روش بین عملیات جوشکاری فاصله وجود دارد و این یعنی پس از جوش دادن یک قسمت، یک فاصله ایجاد شده و سپس قسمت دیگر مورد جوش قرار میگیرد. در واقع از آنجایی که نوع جوشکاری در آن به صورت منقطع و بخش بخش است، به جوش منقطع معروف شده است. جوش منقطع همچون بسیاری از روشها و حالات جوشکاری از علامت مخصوص به خود برخوردار است و به شکل «-» نمایش داده میشود.

چه زمانی بهتر است از جوش منقطع استفاده نشود؟
با اینکه جوش منقطع مزایای زیادی دارد، اما این روش نیز معایب خاص خود را دارد. در رابطه با معایب جوش منقطع میتوان به مقاومت کم و عدم استفاده از آن در جوش فلزات با ضخامت بالا اشاره کرد. البته همانطور که مشخص است معایب جوش منقطع نسبت به مزایای آن بسیار ناچیز هستند و قابل چشم پوشی میباشند. با این حال باید اشاره شود که در برخی از مواقع نباید از جوش منقطع استفاده شود. در واقع از این روش باید در زمانی استفاده شود که جوشکار میخواهد به صورت فاصلهدار و غیر پیوسته روی قطعه جوشکاری را انجام دهد. همچنین زمانی که به مقاومت کمی نیاز باشد، میتوان از این روش استفاده کرد. از این رو در مواردی چون جوشکاری لوله که نباید در آن هیچ درزی وجود داشته باشد، نمیتوان این روش را استفاده کرد. این موارد نیاز به جوشکاری پیوسته دارند تا تمام درزها به خوبی پوشیده شوند. همچنین زمانی که به مقاومت بالا نیاز باشد، استفاده از جوش منقطع جایز نمیباشد. بنابراین پیش از شروع به کار حتما شرایط را بررسی کنید و از بهترین روش برای جوشکاری استفاده نمایید.
با تکنیک جوش پیوسته در جوشکاری آشنا شوید
جوش پیوسته نقطه مقابل جوش منقطع است و همانطور که از نام آن مشخص است، عملیات جوشکاری در آن بدون فاصله و به صورت دائم انجام میشود. در واقع در روش جوش پیوسته، خبری از فاصله نبوده و عمل جوشکاری به صورت سرتاسری انجام میشود. از این روش جوشکاری در شرایطی استفاده میشود که هیچ درزی بین جوشها وجود نداشته باشد. برای مثال در جوشکاری لولهها و مخازن گاز یا مایع، باید از این تکنیک استفاده شود. چون جوش پیوسته بر خلاف منقطع، یک اتصال دائم و پیوسته برقرار میکند و مانع از نشتی مواد درون لولهها با خارج میشود.
جوش پیوسته و جوش منقطع چه تفاوتی با هم دارند؟
حال که با هر دو روش جوشکاری آشنا شدید، میتوانید به راحتی به تفاوت جوش منقطع و جوش پیوسته پی ببرید. با این حال ما در اینجا به طور مختصر به تفاوت این تکنیکها اشاره میکنیم.
- جوش منقطع به شکل مقطعی انجام میشود. یعنی در ابتدا یک جوش بخیه، سپس یک فاصله مشخص و مجددا یک جوش بخیه دیگر انجام میشود. اما جوش پیوسته به این شکل نبوده و شامل یک رشته متوالی از جوش میباشد. در این روش جوشکاری در یک راستا انجام میشود.
- به دلیل وجود فاصله در بین جوشهای منقطع، مقاومت آن نسبت به جوش پیوسته کمتر است.
- در جوشکاری منقطع از حرارت کمتری استفاده میشود که همین امر باعث کاهش مقاومت و دوام جوش حاصل خواهد شد.
- جوش منقطع در مواردی چون اتصال مهره به یک سطح بزرگ و صاف و یا متصل کردن تسمه به بخشهای باریک مورد استفاده قرار میگیرد و برای جوشکاری لولهها کاربردی ندارد. در صورتی که کاربرد اصلی جوش پیوسته، جوشکاری لولههای مایعات و گاز است.
- در جوش کوک، فواصل جوش نخورده باعث کاهش مصرف فلز پرکننده یا همان فیلر میشوند. همین امر در هزینه جوش منقطع تاثیر گذاشته و سبب کاهش آن نسبت به هزینه جوش پیوسته میشود.