بهزی
کابینت و دکوراسیون داخلی آقا و خانوم طراح
کابینت و دکوراسیون داخلی آقا و خانوم طراح

کابینت و دکوراسیون داخلی آقا و خانوم طراح

ام دی اف چیست؟

زمان مطالعه 1 دقیقه

ام دی اف چیست؟

حروف اختصاری MDF از حروف اول کلمات medium density fiberboard به معنی «تخته فیبر با چگالی متوسط» گرفته شده. ام دی اف از ضایعات و خرده‌های چوب طبیعی درختان به دست می‌آید و به همین دلیل، یکی از فرآورده‌های چوبی به حساب می‌آید که توسط روکش‌های مختلفی پوشانده می‌شود. هر روکشی که بر روی ام دی اف خام کشیده می‌شود، باعث می‌شود خصوصیات متمایزی به ورق ام دی اف نسبت داده شود که از نظر قیمت و ظاهر و همین طور کیفیت، با بقیه متفاوت است. در پروسه تولید ام دی اف ، ابتدا خرده‌ها و ضایعات چوب پس از جمع‌آوری، تمیز و یکسان‌سازی شده و سپس، به صورت یکدست و خرد شده ( خمیری شکل‌)‌ در می‌آیند. پس ازین کار و پس از انجام فرایندهای مختلف دیگر، با عبور هوای گرم خشک شده و به صورت فیبر در می‌آیند. فیبر تولید شده، در اندازه‌ی مناسب برش داده می‌شود و مجددا خشک می‌شود تا رطوبت آن گرفته شود. محصول به دست آمده، سمباده می‌خورد تا صاف و یکدست شود و پس از آن رنگ می‌شوند یا روکش می‌شوند و یا حتی به صورت خام بسته‌بندی می‌شوند. در دهه‌ی هشتاد خورشیدی، دستگاه‌ها و تجهیزات ساخت صفحات ام دی اف وارد ایران شد و ما توانستیم در زمینه‌ی ساخت و تولید ورق‌های ام دی اف به خودکفایی برسیم. تا پیش از آن، ورق‌های ام دی اف به طور وارداتی، از سایر کشورها وارد می‌شد که طبیعتا قیمت آن از لحاظ اقتصادی بیشتر بود و به دلیل به صرفه‌ نبودن، در مصرف کابینت‌سازی مورد استفاده قرار نمی‌گرفت. از ام دی اف وارداتی بیشتر در زمینه‌ی تجاری، صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شد.

انواع ام دی اف

ورق های ام دی اف را از نظر ضخامت، کاربرد و روکش دسته بندی می‌کنند. چون ورق های ام دی اف با ضخامت‌های متفاوتی در بازار موجود است؛ برخی نازک و برخی ضخیم‌تر هستند که برای کاربردهای متفاوتی استفاده می‌شوند. به علاوه همواره یک روکش روی ورق ها می‌کشند تا علاوه بر زیبایی، مقاومت آن‌ها را افزایش دهند. بسته به اینکه از چه موادی به عنوان روکش استفاده می‌شود، ورق‌ها قابلیت‌های متفاوتی خواهند داشت و حتی از نظر ظاهری نیز بسیار متنوع خواهند بود.

انواع ام دی اف از نظر ضخامت

با توجه به کاربرد بسیار زیاد متریال ام دی اف، ورق آن با ضخامت‌های مختلف تولید می‌شود تا در مصارف مختلف خانگی و صنعتی کاربرد داشته باشد. ورق MDF خام معمولا با ضخامتی بین ۳ میلی‎متر تا ۳۸ میلی‌متر تولید می‌شود. پر مصرف‌ترین ضخامتی که از آن در کابینت آشپزخانه نیز استفاده می‌شود، ورق ۱۶ میلی‌متری است. در برخی قسمت‌ها از جمله کانتر آشپزخانه، از ورق‌های ضخیم‌تر ۳۰ میلی‌متری استفاده می‌شود. حتی ورق‌هایی با ضخامت ۳ میلی‎متر و ۱۸ میلی‌متر هم بسته به سبک و مدل کابینت‌ها در آشپزخانه کاربرد دارند. ابعادی که ذکر شد برای ورق ام دی اف خام هستند؛ با توجه به روکش که بر روی MDF خام کشیده می‌شود، ممکن است در حد بسیار ناچیزی به ضخامت آن افزوده شود.

ام دی اف چیست؟
انواع ام دی اف از نظر کاربرد

با پیدایش و روی کار آمدن ورق ام دی اف در سال‌های اخیر، استقبال از آن در ساخت لوازم مختلف خانگی و صنعتی بی‌نظیر بوده است. تا قبل از به وجود آمدن mdf لوازم و وسایل صنعتی از چوب طبیعی یا فلز ساخته می‌شدند اما الان محصولات جانبی متنوعی از جمله mdf جایگزین‌های مناسبی هستند که از نظر اقتصادی و تنوع نیز گسترده‌تر هستنند. کابینت، کمد دیواری، لوازم چوبی منزل، مصارف ساختمانی و … از جمله کاربردهای مختلف ورق ام دی اف هستند. روکش‌های مختلف ام دی اف، بسته به نوع مقاومتی که دارند، در قسمت‌های مختلف صنعتی به کار می‌روند.

استفاده از ورق ام دی اف برای ساخت لوازم دکوری

ورق ام دی اف نه تنها در صنعت، بلکه در ساخت لوازم دکوری و چوبی منزل کاربرد دارد. از این متریال در ساخت مبلمان، بوفه، سرویس خواب، انواع کمد، لوازم کودک، انواع میز، کتابخانه به وفور استفاده می‌شود. ام دی اف متریالی است که قابلیت برش‌خوری بسیار آسانی دارد و به همین دلیل می‌توان لوازم مختلف را با طرح‌ها و مدل‌های متنوع با آن ساخت. رنگ‌بندی بالا و متنوع، یکی دیگر از دلایلی است که استفاده از ورق ام دی اف برای ساخت لوازم دکوری به شدت متداول کرده است. تقریبا می‌توان گفت ورق ام اف در همه رنگی وجود دارد و همین مساله باعث شده که دست طراحان در خلق لوازم دکوری شیک و زیبا باز باشد و ما هر روزه شاهد خلق لوازم منحصر بفردی در چیدمان و دکوراسیون منزل باشیم.

استفاده از ورق ام دی اف برای تحمل وزن سنگین

به طور کلی، هر چه قطر ورق ام دی اف بیشتر باشد و چگالی آن بیشتر باشد، تحمل وزن آن بالاتر است. اما به طور خاص، انواعی از ام دی اف نیز هستند که به منظور تحمل وزن بالا ساخت و طراحی می‌شوند. این مدل ام دی اف بیشتر در صنعت و لوازم ساختمانی کاربرد دارند تا بتوانند وزن اشیاء و لوازم سنگین را به خوبی تحمل کنند. در واقع، با تکنولوژی جدید می‌توان هر تخته فیبری را با تحمل وزن‌های مختلف برای مصارف خاص خانگی و صنعتی تولید کرد.