دوشاخه به دستگاهی گفته می شود که به منبع تغذیه جریان AC در یک ساختمان متصل می شود. دو شاخه و پریز انواع متفاوت و گوناگونی دارند. تفاوت عمده آن ها در نرخ ولتاژ، آمپر، اندازه دو شاخه، و نوع اتصالات می باشد. هر دو شاخه یا پریزی در هر کشوری استاندارهایی دارد. که بر اساس آن تولید و به فروش رسیده و استفاده می شود.
چرا هر کشوری استاندارد خودش را دارد؟

در آن زمان برخی از شرکت ها و کارخانه های الکتریکی سیستم تعرفه ای تقسیم گذاشته بودند که در آن هزینه برق برای روشنایی کم تر از مقاصد و مصارف دیگر بود. که به وسائل ولتاژ پایین اجازه می داد به اتصالات نوری وصل شوند. همان طور که نیاز به نصب ایمن بیشتر شد، پریز برق سه پین توسعه یافت. پین سوم، یک پین خروجی زمین بود که به طور موثر به زمین متصل بود. این همان خط تامین خنثی است. ایده پشت این خط، این بود که در صورت اتصال کوتاه به زمین، فیوز می تواند ضربه ای وارد کند و از این رو منبع تامین برق را قطع می کند.
به همین دلیل است که در در جهان در حال حاضر 15 سبک مختلف دوشاخه وجود دارد. بسیاری از کشورها ترجیح می دهند به جای اتخاذ استاندارد امریکا، دوشاخه با استاندارد خودشان را توسعه دهند. البته این کشورها هم حق داشتند. دوشاخه های لق و لرزان و غیر قابل انعطاف امریکایی ها از لحاظ طراحی تقریبا قدیمی بود و آدم را حین کار نا امید می کرد.